Nya Hästbloggen

Jag väljer att skriva att våren är på G som rubrik.....Lite för att intala mig själv att den faktiskt är det. Cool Jag behöver åtminstone lite sol och värme snart för energin är förbrukad efter den här vintern och med fånghäst och att vi fick ta bort vår katt Harry som hastigt blev sjuk och hade svårt att andas.

Jeffe har pendlat med att bli bättre till att efter hovslagaren varit direkt fått mer ont och såklart då pendlar man som ser på mellan hopp och förtvivlan. Nu efter att hovis var och la om gipset i tisdags blev han inte lika mycket påverkad som förra gången. Visserligen fick han lite smärtstillande samma dag och dagen efter. Jag försöker hålla koll på nacken när jag ökat upp strå fodret (blev ju rätt tunn när han hade som ondast och skulle äta lite och ofta men var också själv rätt aptitlös). Nu är han finare i hullet men däremot så får han lätt sina fett depåer i nacken så som han alltid haft. (testad negativt på PPID) . Jag har köpt ett annat foder till honom som han får pyttelite av , bara för att få när dom andra får. Ibland får han också Proviva för magen och sedan står han dagligen på Gastro Support för magen, vitaminer och linfrökaka. Han fäller massa nu och jag försöker hinna med att pyssla om honom lite då och då så han inte känner sig så undanskuffad.

Lasse är faktiskt jättefin just nu. Cool Han är rund och fin i kroppen, mjukare i ridningen också för att vara han. Vi har gjort lite för honom, dels har en tidigare elev LO massage varit och satt akupunktur på honom. Det ska han få igen på måndag och hoppas på lika bra effekt som sist. Vi har också bytt skor på honom så han skos med Classic Rouling och det verkar funka fin fint. Han snubblar ju annars lätt i skritt när han går på lång tygel eller ska ledas till och från hagen. Jag och Lasse har varit iväg en gång till Dressyrgården och tränat och det var superroligt.
Detta till trots att min kropp med värk och ett knä som for illa när Lasse snubblade och vi gick omkull i januari. Jag har också varit ganska stressad för det här med Jeffe och annat som jag ansvarar med inom ridklubben så min mage fick nog i helgen och sa upp sig. Nu hoppas jag att jag kan försöka ta det lugnare men veckan som gått har varit en del stress så måste verkligen se till att få luft i kalendern.

Känner ni igen er? Man drar på och kroppen och psyket får stryk Ledsen

Vi har lite tävlingar på klubben framöver och jag bävar lite att magen ska palla med. Har ett gott gäng med mig som tillsammans genomför tävlingen så ska säkert gå bra. Om allt "vanligt" bara får fortgå så är man ju oftast rustad och beredd men när det kommer till saker så märker man ibland att man inte har tillräckligt med reserver att ta av. Osäker

Snart börjar utomhussäsongen med träning igen, det borde tyda på att vi har våren här om något. Jag har även en endagars kurs på G att genomföra hemma på gården i samarbete med Mias Hästmassage. Ska bli kul och hoppas hoppas vi får en solig, härlig hästig dag. Tidigare kursdeltagare har förtur till kursen men så fort de meddelat vilka som vill/kan komma så lägger jag ut inbjudan offentligt. Tyvärr hinns inte så många med på en och samma dag men märker jag att det är stort intresse så kommer säkert en likadan kurs ordnas om igen.

Sedan kommer sommarkursen också ut som inbjudan nu i april. Den kommer ligga i augusti då många tycker det är bäst när de andra familje aktiviterna lugnat ner sig som innebär med sommar och semester.

Hoppas ni mår bra och att vi kanske ses i något sammanhang, hade velat åka på en del clinics men tiden har inte funnits. Ser ni någon kul på närmre håll så hojta gärna. Hjärta

Trevlig Helg//Carina

Usch vilket trist inlägg detta blir. Jeffe har drabbats av fång och min första erfarenhet i ett nästan 40 årigt liv med egen häst. Inte mycket men ändå en gång för mycket. Gråter

Han har ju alltid varit ömfotad och likaså haft tendens till att få "fettnacke" men som alltid gått hålla i schack med ändrad foderstat och inte gå på för kraftigt bete utan succesiv tillvängning. Men dels med åldern och sedan att jag tror faktiskt att vaccineringen utlöste det. Ska berätta....

Han hade lite koliksymtom i veckan innan jul som jag lyckades häva genom att röra på honom och ge lite extra masch. Sedan skulle han vaccineras på fredagen, han var lite lite tjock i benen. Pang två dagar sedan kunde han knappt gå. Vetrinären hade rekomenderat Butta mot koliksymtom men apoteket fick inte hem innan julhelgen. Men annadagen kände jag att jag måste ha tag i och fick låna en paket av en hästkompis. Så annandagen började jag ge och sedan kom vetrinären ut dagen efter och då ökades dosen och konstaterades fång. Så ledsen jag varit, dels se han ha ont men också att det är inte så här en häst ska behöva ha det, boxvila gick ha i tre dagar sedan blev han så stressad så jag har haft han ute i sjukhage med halmbädd sedan dess. Sedan har oron gnagt för givetvis ville han inte dricka när något är olag  med honom. Ledsen Så fick i han 1-2 liter vatten x 4 tillfällen per dag tackvare lite uppblött masch. Hämtat halm som ska blandas med höt men han är inte förtjust i det så det blir hö. Även försökt med blötlagt hö men han ratar mycket av det och tarmarna måste ju få något att jobba med så ger hö lite åt gången. Det har också inneburit att han tappat hull och min fina runda, välmusklade gamling är inte densamma längre.

Andra veckan med Butta blev han gladare, livligare (vevar med frambenen i stallgången och gick ganska raskt ut och in från sjukhagen). Lite gladare matte och även dricker bättre även ur sin vattenhink. Så skulle vi testa sätta ut Buttan men då kände jag han fick för ont för att kunna gå ut, blev mer ledsen i blicken och tappar lite lusten på att äta. Så nu sätter vi in det igen. På måndag ska vi ta oss till Ängelholm och röntga honom och få hjälp med verkning och stöd för hovarna. Vi ska också ta prov på PPID.

Jag måste säga att jag på ett sätt inte gillar att tiden lixom skenar, jag blir ju äldre i en rasande fart i och med det. OsäkerJag vill kunna njuta av den här tiden med mina stora barn och barnbarn. Hästarna är också jätteviktiga men man har verkligen kommit till en punkt i livet att familjen är ändå det som jag vill njuta av att vara i så länge men får vara med. Ja nu låter det nästan som jag ska gå och dö snart men när man mister vänner runt om ibland så inser man ännu mer hur viktigt det är att fånga dagen. Vi har oändligt med projekt som ska göras och orken räcker inte riktigt till med det när man också jobbar, men jag försöker istället njuta av det jag har och inte alltid bara sträva efter det man inte har. Låter om en gammal klok gumma, men så är det.

Jag har ju haft en halt pålle och efter han fick vila i sju veckor så tappade jag ridlusten och njöt av annat. Samtidigt behöver jag komma ut och få min energi någonstans men ridning fungerar ofta så att kommer man bort så försvinner lusten också.
Så för någon helg sedan skulle min svärdotter i all välmening peppa mig att sitta upp på hennes häst. Jag hade ju förvisso varit på kurs x 2 så lite peppad tankemässigt var jag ju. Så tog min lite slitna kropp (nacke, knä och axel) och tänkte ......varför inte. Den här killen har en viss förmåga att inte vara framme för skänkeln och han brukar "hota" om man försöker gå på honom genom att stå emot och ev lägga en bakut. Mycket riktigt, tillät mig inte använda benen och jag då som var fullpeppad med att de SKA vara framme för skänkeln tänkte NE DU GUBBE LILLA....Så la benen om och krävde att han skulle komma "framför" mig som det heter i ridspråk. BANG så skickar han mig rätt upp i luften och rejält. Jag kom på sidan men lyckades på något märkligt vis ta mig tillbaka (tack vare säkert herrn behagade stanna upp). Ingen kul upplevelse och jag tror Marie också satt i  halsen av synen. Galen Lite trav till för samtidigt väcktes ju en liten envis djävul och resten av traven gick han som en klocka.

Så nu är jag ändå mer tacksam för mina gamla gentlemens, de skulle aldrig görs sådär och samtidigt är dom ju ändå inte "lata", blir inte lätt hitta mig en tanthäst till när dessa gubbar inte kan vara med längre. Men som jag skrev tidigare, nu tar vi tillvara varje dag jag får ha mina fina hästar med mig. Hjärta

Som jag skrev så har jag varit både på Carl Hesters clinic i Strömsholm och på C-tränar fortutbildning för Susanne Gielen i höst. Det är så kul att få se bra hästar och Carls lugna harmoniska filosofi. Han är också kul och bjuder på sig själv när han instruerar . Sedan blev det lite väl olika tillvägagångssätt från fortutbildningen så fastän jag har förmåga att plocka till mig det jag vill använda i min ridning och undervisning har det satt lite "bry" i huvudet på mig. Det är det som är så häftigt att vara ryttare/tränare med att inte tappa bort sig själv i djungeln av tillvägagångssätt utan att sedan kunna välja det man dels själv kan stå upp för men också att såklart kunna använda rätt verktyg till rätt ekipage. Ibland får man också prova olika alternativ för att hitta rätt så det finns inte alltid så där tydliga verktyg som håller i alla lägen. Det märker man ibland på elever att de "fastnar" i en instruktion. Det kan vara tex att hästen behöver bli bättre i sin bärighet, då kanske man tillåter lite mer anpassat tempo för att låta hästen hitta och känna in sin balans. Den kan ju också påvisa ett svagt påskjut här då det plötsligt också blivit jobbigare att vinkla och sätta in under sig och få bärighetspunkten längre bak i kroppen. Kanske att man lägger något pass eller period mer fokus på att hästen ska engagera sina bakben och vara framme för skänkeln. Det betyder kanske i vissa fall att man tar lite hjälp av ett förhöjt tempo. Slutmålet är då att kunna ha hästen engagerad och framme för skänkeln även i en samlad gångart men man kräver inte alla "pusselbitar" på en gång förrän längre fram i utbildningen och när hästen också blivit stark och mottaglig för att klara flera bitar tillsammans. Viktigt med andra ord att få ryttarna att dels förstå vilken tid det tar att lägga grunden för så småningom färdiga rörelser och till helheten. Ibland hör man ryttare som säger, när jag var med och red där sa den tränaren detta och detta, ja för det var vad denne såg just där och då och vad han/hon valde att lägga fokus på under det träningspasset. Jag har ridit för många tränare i mina dagar och det är i de flest fall alltid samma målbild i slutänden men det finns olika vägar att ta sig dit och man väljer ut lite olika vilka "pusselbitar" man vill slipa på först innan pusslet läggs vidare. Det som avgör tycker jag är att man hittar en bra allians med sin tränare och att man fungerar ihop rent pedagogiskt. Klart jag har tränat för någon där det inte alls kändes bra rent pedagogiskt eller "ur hästsyn". Två tränare har jag ridit för som var alldeles för bryska mot hästen och i ett fall mot ryttarna, men det har varit nyttig lärdom att  ändå  känna att man står på hästarnas sida till fullo och att jag föredrar motiverande OCH konstruktiv kritik när jag själv tränar för mina tränare. Målbilden är också otroligt viktig och även om man vet vad ekipaget har för mål och delmål kan det vara så som det är för mig ibland när det grundläggande arbetet känns lite motigt och tungt (med stelpinnen Lasse) så kan jag säga till min tränare att idag vill jag bara att vi har kul ihop. Likaså tänker jag ibland i mina egna ridpass hemma att idag ska vi göra detta och detta och ungefär på vilken "kravnivå" vi ska vara. Lägger man orealistiska krav blir många av våra ridpass till missnöje och varken vi eller hästarna måste alltid vara på topp.

Det var lite tankar jag ville dela med mig av . Kärlek

Snart första advent. Hjärta Så till trots huset är som ett nåja halvt bombnedslag så längtar jag till att göra fint i fönster och sätta ut lite lagom "adventpiff". Längtar ni med?

På lördag har vi clinic på klubben med Eamon Hickey, ska bli riktigt kul se hans filosofi för man har ju en bild av en riktig hästkarl, kanske en man som kan tala med hästar?! Vinkar

Nu får jag göra lite annat här men hoppas vi får en fortsatt fin höst och vinter. Imorgon ska jag trava uppsuttet på Lasse på säkert nu efter skritten 10 veckor. Ska bli kul. Wow!

Hoppla hoppla hade visst glömt bort lilla hemsidan. Hm, samtidigt visar det på att vi människor har för lite tid över för sånt där extra pyssel som man egentligen tycker om att göra. Ledsen

En hel sommar har gått och det var en sommar vi sent ska glömma med den stora torkan. Betena tog snabbt slut och hästarna fick stödfodras mer än vanligt. Jag tror aldrig jag sett så brända gräsytor i Sverige förut. Kändes mer som man var i medelhavsländerna på sensommaren när allt är uppbränt. Det härjade också stora bränder norröver i Sverige och det är många som har våndats och fått bära massa oro.

I våras köpte vi på oss 17 rundbalar hösilage då vår ordinarie bonde hade slut och nu i efter hand var det ju himla tur för de balarna plus nya 40 fyrkantsbalar är tingade och jag tror vi kommer fixa maten till hästarna över vintern. Hjärta

Den varma sommaren innebar däremot inte många knop, hade mycket motivation att fixa med men typ inget blev av....... Man orkade bara precis med de dagliga sysslorna och ridningen. Vi hade dressyrkursen i augusti med 10 deltagare och vi hade ganska tur med vädret och det bjöds på fina hästar och ambitiösa ryttare. Teoridelen hade jag bjudit in Mia från Mias Massage och Friskvård och ryttarna fick en enklare sitsanalys vilket var väldigt spännande. Till våren bjuder vi in Mia igen och att hon då ska få se ryttarna till häst.

Skrållan har kommit hem från sin fodervärd och varit till salu nu under sommaren och nog hittat sin framtida ägare. Det är såklart sorgligt att skiljas från en i vårt lilla stallgäng men ibland måste man tänka realistiskt och istället känna att man har ork över till allt annat som finns med familj och sådant. Även om vi hästnördar ibland (som det kan kännas) mer eller mindre bor i stallet måste vi inse att det finns en värld där utanför den bubblan som vi ska hinna med och få vara delaktiga i.

Så.....inget staket på ridbanan än men jag har inte gett upp. På måndag tänker jag åka till en försäljare och kolla på stolpar. Kanske vi hinner få upp det innan vintern, skam den som ger sig.

Så blev Lasse svullen i kotleden för en månad sen. Svullnaden ville inte riktigt ge med sig så jag for till Ingrid och Barbro Olsson för en vecka sen. Han har troligen vrickat sig och blev behandlad. Lite panik första dagen på sjukbox, han fick kolik och trots han inte skulle röra sig var jag ju tvungen gå med honom på ridbanan. Magen kom igång men Lasse hade panik över att stå inne så fick bli sjukhage med kompanjonen Jeffe i hagen jämte. Då blev han nöjd och efter en vecka går han nu med Jeffe och verkar återhämta sig bra. Gilla

Annars har det varit en fin tid med elever som kommer och mina "gubbar" jobbar och låter några ryttare få förmånen att känna deras trygga moves under min ledning. Jag har ett par elever som letar ny häst och jag känner att så småningom kommer jag också vara i den sitsen. Hästarna är nu 20 och 16 men jag hoppas vi har några år till tillsammans. Hjärta

Ska uppdatera sidan så ni som inte lämnat den helt i sticket får hålla ögonen öppna.

Massa Kramar

Oj vilket väder vi har. Det är helt underbara kvällar som man bara njuter av. Synd jag haft ont i axeln sista två veckorna. Jag trillade i källartrappen och slog antagligen i axeln i väggen. Sedan har jag haft stor begränsning i vad den tål. Det jobbiga är att jag ofta inte märker att den blir överansträngd förrän efteråt så det innebär att jag ofta får jätteont som ett brev på posten lixom. Var och röntgade den i veckan och som tur var inget brutet eller spricka utan måste bara låta bli anstränga den....... Hm, gått bra nu i veckan då Marie varit snäll och mockat åt mina men nu i helgen kände jag att jag faktiskt ville prova lite själv. Och jo ikväll kände jag när jag svampade av Jeffe att den gjorde ont i vissa lägen. Så får väl ta det lugnare igen men lite mocka får den klara av för det är rätt jobbigt låta andra behöva få dubbelt upp att sköta. 

I helgen har jag varit hemma hela tiden vilket är det bästa jag vet. Igår var jag barnvakt åt världens goaste unge och idag har jag haft tre elever. Vi har också mockat klart en hage och lastat lite sopor i släpet som Lars ska ta med till tippen på fredag. Nu längtar jag verkligen till semestern för att vara hemma och pyssla med lite av varje är det jag älskar allra mest. 

Imorgon tänkte jag skritta en runda med Lasse för det är ju inte så ansträngande för axeln. Nu börjar jag få ridabstinens när man också får se alla andra jobba och trimma. 

Jeffe har druckit lite dåligt och det oroar mig. Gav honom lite extra mash idag mitt på dagen, hoppas hoppas vattenspannen är åtminstone halv imorgon bitti. Sedan vet jag ju inte hur mycket han dricker på dagarna men vet också att han är känslig och har han fått i sig något olämpligt brukar det vara så att han dricker sämre. 

Oj vad det åskade häromkvällen. Jag, Marie och min far fick in hästarna innan det brakade lös ändå mer. Men hu vad läskigt det är att ta in hästarna när det åskar och jag vill gärna ha dom inne. Hört för många som blivit av med sina hästar pga åskan och då har dom i alla de fallen jag syftar på varit ute i hagen. Allra helst om man har el på staketet för då drar det gärna till sig blixten. 

Jag är lite sugen på att låta hästarna sova lite ute snart men när det kryper ner mot 7 grader och mindre på nätterna så tycker jag att det blir för stor temperaturskillnad mot dagen. Så än får de vänta men det hinns nog med och till Lasses förtret som inte gärna vill sova ute....... 

Ha en bra vecka och njut för nästa helg ska det vara regn visst mest hela helgen. Blinkar

Senaste kommentarer

28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
26.11 | 21:36

Nr. 1 Åsna på tur. Håkan Åhman 072-7144155

...
26.11 | 15:08

Härlig bild

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det Àr enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS