Nya Hästbloggen

Träning ger mersmak, alla behöver det....

❤Vi har efter jag skrev sist här varit en gång på träning hos Catrin på Dressyrgården. Det var bara jag och Trollet själv som åkte, lite pirrigt allt. Han skötte sig fint, där finns en människa jag kunde haffa att hålla i när jag skulle sitta upp. Varför har man så låga pallar för? Har man inte tänkt på oss stela 50+ som ska upp på våra 170 hästar? Men jag är supernöjd med träningspasset. Catrin lixom jag själv förespråkar, låtom oss lära/göra sakta innan vi kan göra det i högre tempo. Det har blivit en riktig fluga att flänga fram i högt tempo. Det tror jag har med att göra att folk blir inspirerade över våra proffs och deras hästar.... Nu en liten skillnad på både pilot och häst här kan man lite sådär näpet undra?! 🙃 Många av dessa hästar har superstora, spectakulära gångarter och sedan rider dom inte så alltid till vardags. Ser ofta att dessa hästar också får ibland gå med kortare steg osv. Lärdom är....rid inte fortare än du och din häst kan behålla balans och kontroll. Det är grunden till att lyckas sedan att kunna rida mer framåt och med större kraft. Så Catrins filosofi på min nya häst var såklart klockrent. Han behöver hitta hur vi i dressyren eftersträvar bärighet, lösgjordhet och förmåga att sedan kunna skjuta på. Fick flera ggr en bra känsla där han kom till mitt stöd i handen utan att jag behövde direkt göra någonting. 💋 Jag har själv haft elever också med hästar som min nya med lite undermåligt med bjudning. De får lätt panik och "står inte ut" med att hästen inte går fram för skänkeln utan måste använda sig av fart för att få den känslan. Visst ibland kan det behövas väckas upp och man får agera lite wild and crazy för att komma genom till kärnan. MEN.....om man klarar sitta "still i båten" så kommer hästarna att våga/kunna skjuta på bättre om de känner sig tillräckligt starka och balanserade först.

 

Sedan red jag för Mia Runesson i lördags. Tompa har nu varit två ggr på Ek´s Utbildningsstall och lika spänd båda gångerna ungefär. Men bara tills jag börjar rida så släpper det efter en liten stund. Så blev ett bra ridpass för Mia där vi också fick hitta bärighet, lösgjordhet innan vi sedan ber honom att skjuta på mer bakrifrån. Kändes riktigt bra, speciellt i galoppen där vi växlade med att rida på längre linje, stämma av och lägga volt. Jättenöjd och träning ger mersmak.

Vem behöver så träna? Alla såklart! Vet inte någon i hästvärlden som blivit är fullärd. Man blir lätt hemmablind och lägger till med lite egna ovanor samt att hästarna våra "barn" får oss att lite tappa rikting och så går vi lite in i deras övertro att vi gör inte mer än vi precis behöver.

Trollet hostar, har gjort till och från nu i ett halvår. Jag blir inte klok...de har kollat honom ite direkt slemig i luftvägarna. Jag misstänker astma....... Så jag har ungefär samma tur med mina hästköp som vanligt. Egentligen är det Lasse som ändå överenstämt med det jag köpt. Han köptes ganska billigt med sin rörelsestörning och det har vi såklart kämpat med men vetat om också. Så i elva år har han ändå fungerat väldigt väl med tanke på hans svårigheter. Sedan är jag orolig nu att hans hovbensförbroskning som vi upptäckte för några år sedan blivit sämre. Ska boka röntgen på honom nu i november är min plan. Så får vi se om min farhåga stämmer. En häst med rörelsestörning har såklart ofta ett kortare liv att vänta med ev sekundära saker som kommer som en följd. Vi får se, vi tappar inte hoppet förrän vi har svart på vitt.

Det har varit svårt med täcke som jag skrivit om innan. Nu regnar det men är inte kallt, så mina hästar har antingen flecefodrat regntäcke eller flecetäcke med ofodrat regntäcke över. Det blev ändå lite lättare än när det var minus på morgonen och 14 plus på dagen. Lasse är redan klippt två ggr och en tredje känns som blir tvunget snart. Tompa har min svärdotter klippt en gång och han var snäll att klippa vilket var skönt. Är det någon hästsyssla jag inte tycker är så kul är det att klippa hästarna eller bada dom. Min svärdotter har hjälp mig med både och och jag höll bara i grimskaftet senaste badet.

Mina elever har också haft otur i höst med sina hästar (jag hoppas min beskärda del är över men kanske Lasses tur). En elev som har två hästar har båda halta, strålröta och artros. Sedan har två hästar lyckats med att skada sig i eller utanför hagen, en har lidit av allergireaktioner på knotten efter sommaren. Så ja....måtte det bli lite medvind både för djur och människor 2021. ❤

Hoppas ni har ett skönt jullov, om två månader är det julafton, känns det kul nä inte riktigt, man hinner inte med och livet bara rusar fram. Men lite ledighet hade varit gott ändå.

Kram i höstmörkret, som nu också anlänt med vintertiden på våra klockor.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
26.05 | 19:45

Jag har inte fått mail än, vet inte om det är min telefon eller om jag råkat skriva fel adress? Jag vill jättegärna ha kontakt! :) pussar henne på mulen ikväll!

...
26.05 | 15:37

Jag har mer bilder på henne som unghäst om du är nyfiken. Jag har mailat dig, hoppas vi kan ha lite kontakt. //Carina

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS