Nya Hästbloggen

Fina hästar

Hästarna har sina svagheter lixom styrkor som alltid men man får inte glömma att dom är individer och precis som vi människor kan vara mer stela osv i perioder så som vi är i våra kroppar. Det tänker jag ofta på att om du frågar en massa människor så är jag rätt säkert att dom har något att tampas med i sin kropp. Själv har jag just nu ont i en höft och haft ett tag. Sedan har jag min nacke att dras med som också nu är i en sämre period. Jag har blivit påsprungen av en häst en gång för en massa år sedan och sedan har jag blivit påkörd bakifrån med bil, så nacken gör sig påmind emellanåt med huvudvärk som ett brev på posten. Sedan har jag mitt ena knä som jag skadade för tre år sen och var sjukskriven. Hm....något mer, jo just det mina uttänjda ledband i fötterna som gör att jag trillar ibland för jag vrickar fötterna så lätt för minsta ojämnhet i marken. Så vad vill jag då säga med detta....Jo men varför får hästen inte ha några besvär? Varför ska hästarna kollas eller behandlas för minsta lilla? Vi fortsätter ju med våra kroppar och kanske istället tar det lugnt en period, vilar ut smärtan. Nu har jag ju dock en häst med rörelsestörning och det kan bidra till att han då överbelasta andra ben och lederna där. Så jag är helt på det klara med att han kan behöva extra koll emellanåt och kanske behandlas där han blivit överbelastad. Men om vi människor också snedbelastar oss och på så vis upplever smärta så är det mer vanligt att våra doktorer rekommenderar vila än massa ingrepp eller behandlingar, möjligtvis att vi får remiss till sjukgymnast. Så åter till hästen....varför har inte vi tålamod här till att låta prova om hästens problem blir bättre av vila, omstrukturerat träningsprogram osv. Jag tror att det är för att vi har inte tålamodet som krävs....flera veckor utan att tävla, träna etc. Istället skritta, lägga in mer tömkörning eller vad som kan vara bra för hästen..... Så mycket av det vi sprutar våra hästar än här än där borde vi kunna förhindra genom att ge hästen vila, återhämtning eller omstrukturerad träning. 

Hästarna är dock här nu ganska fina tycker jag, alla tre. Men vi vet ju såklart om deras svagheter och på måndag kommer Camilla från Mivida Motus och ger hästarna lite genomgång och behandling som inte innebär spruta i leder eller så utan massage, sen utesluter jag inte att även kolla hästarna också av vetrinär om jag anser att det är dax. Vi har också idag haft Ingrid Johansson på besök. Ingrid är sadelmakare och väldigt duktig på att hjälpa häst och ryttare med att sadlarna passar och annars justera sadeln osv. Vi ska fylla i lite till stoppning i Lasses sadel så Ingrid kommer tillbaka nästa vecka och hämtar den samt Maries hoppsadel som också ska justeras en aning. 

Hästarna har varit fina nu ett bra tag och förra helgen var Mia Runesson här för träning. Jag och Lasse fick en massa hjälp med bla att ytterligare få Lasse mer i jämnare stöd till handen. Sedan fick vi hjälp med bytena där nu Lasse har förstått bytena och det är inte lika svårt längre åt ena hållet. Men ibland vill Lasse förekomma mig och inte låta mig förbereda bytet och ibland är det som han inte alls vill ta min byteshjälp..... Utbildningskurvan i ett nötskal! 

Det är inte klokt vad tiden går...Terminsridningen på klubben är snart slut, bara två träningar kvar och sen är det bara hemmaträningarna samt de två privata anläggningarna som jag håller träning ca var tredje vecka över sommaren. 

Vi har också fått hem spån (tack Anton som hämtar) kört mera hö, utökat hagar och delat upp en stor hage till två. Det är för att i min hästvärld så vill jag inte ha mina hästar i samma hage 365 dagar om året. Jag vill egentligen att under sommaren ska hästarna klara sig på enbart gräs och slippa det konserverade eller torkade gräset som dom tvingas äta på vinterhalvåret. Så min filosofi är att skifta hage till hästarna med ca 2-3 veckors intervall och med tre olika hagar så hinner på så vis gräset hämta sig till de kommer tillbaka till den hagen så småningom. Så nu har vi betat fem dagar i nya hagar och hästarna lämnar ofta morgonhöt för att istället välja beta av gräset. Två veckor till och sedan blir det att byta hagar igen. Vi har ju inte ännu bott någon sommar i värt egna stall. Betena har vi dock använt sommartid under flera år eftersom vi lånat hagarna av Lars mormor. Men nu när vi äger stallet och renoverat i ladan är det såklart spännande hur det ska kännas och vara. Det vi redan märkt är när vi hade så varmt för ett par veckor sedan att stallet håller en svalare temperatur än ute dagtid så skänt det blir för hästarna att kunna komma in varma sommardagar om insekterna är för ettriga. 

Hästarna är också avmaskade nu inför sommaren och egentligen är det bara varmare nätter som ska till för att hästarna ska kunna sova ute. Jag har beställt en ny nosgrimma till Lasses ena träns, blev en likadan som innan. Krokodilmönstrad svart i lack, remontgrimma. Fler inköps som gjort i stallet får stå för svärdotter Marie. Hon har köpt en rosa skottkärra och en rosa stallgrep....... Vi har skojat lite med det där då jag är rätt mycket för att det ska matcha bland annat. Så rosa mot vårt oranga tegel i stallet får en ju att nästan vilja kräkas he he eller när rosa skottkärran står mot visserligen den urbleka röda ladugårdsväggen men ändå, ni kan ju förstå!

Så det blev ett långt inlägg med kanske inte så intressant innehåll men hoppas ändå ni tyckte det var lite kul att få se in i vår vardag med hästarna på gården. Jag ska försöka bli lite bättre på att uppdatera med tips och roliga ridövningar. Jag som alltid rider planmässigt och använder mig av olika kategorier hur jag lägger upp varje träningspass. Får skriva mer om det nästa gång, nu är det dags att sova. Jag som har utsläppet imorgon bitti, SOV GOTT!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
26.05 | 19:45

Jag har inte fått mail än, vet inte om det är min telefon eller om jag råkat skriva fel adress? Jag vill jättegärna ha kontakt! :) pussar henne på mulen ikväll!

...
26.05 | 15:37

Jag har mer bilder på henne som unghäst om du är nyfiken. Jag har mailat dig, hoppas vi kan ha lite kontakt. //Carina

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS