Nya Hästbloggen

Hoppla hoppla hade visst glömt bort lilla hemsidan. Hm, samtidigt visar det på att vi människor har för lite tid över för sånt där extra pyssel som man egentligen tycker om att göra. Ledsen

En hel sommar har gått och det var en sommar vi sent ska glömma med den stora torkan. Betena tog snabbt slut och hästarna fick stödfodras mer än vanligt. Jag tror aldrig jag sett så brända gräsytor i Sverige förut. Kändes mer som man var i medelhavsländerna på sensommaren när allt är uppbränt. Det härjade också stora bränder norröver i Sverige och det är många som har våndats och fått bära massa oro.

I våras köpte vi på oss 17 rundbalar hösilage då vår ordinarie bonde hade slut och nu i efter hand var det ju himla tur för de balarna plus nya 40 fyrkantsbalar är tingade och jag tror vi kommer fixa maten till hästarna över vintern. Hjärta

Den varma sommaren innebar däremot inte många knop, hade mycket motivation att fixa med men typ inget blev av....... Man orkade bara precis med de dagliga sysslorna och ridningen. Vi hade dressyrkursen i augusti med 10 deltagare och vi hade ganska tur med vädret och det bjöds på fina hästar och ambitiösa ryttare. Teoridelen hade jag bjudit in Mia från Mias Massage och Friskvård och ryttarna fick en enklare sitsanalys vilket var väldigt spännande. Till våren bjuder vi in Mia igen och att hon då ska få se ryttarna till häst.

Skrållan har kommit hem från sin fodervärd och varit till salu nu under sommaren och nog hittat sin framtida ägare. Det är såklart sorgligt att skiljas från en i vårt lilla stallgäng men ibland måste man tänka realistiskt och istället känna att man har ork över till allt annat som finns med familj och sådant. Även om vi hästnördar ibland (som det kan kännas) mer eller mindre bor i stallet måste vi inse att det finns en värld där utanför den bubblan som vi ska hinna med och få vara delaktiga i.

Så.....inget staket på ridbanan än men jag har inte gett upp. På måndag tänker jag åka till en försäljare och kolla på stolpar. Kanske vi hinner få upp det innan vintern, skam den som ger sig.

Så blev Lasse svullen i kotleden för en månad sen. Svullnaden ville inte riktigt ge med sig så jag for till Ingrid och Barbro Olsson för en vecka sen. Han har troligen vrickat sig och blev behandlad. Lite panik första dagen på sjukbox, han fick kolik och trots han inte skulle röra sig var jag ju tvungen gå med honom på ridbanan. Magen kom igång men Lasse hade panik över att stå inne så fick bli sjukhage med kompanjonen Jeffe i hagen jämte. Då blev han nöjd och efter en vecka går han nu med Jeffe och verkar återhämta sig bra. Gilla

Annars har det varit en fin tid med elever som kommer och mina "gubbar" jobbar och låter några ryttare få förmånen att känna deras trygga moves under min ledning. Jag har ett par elever som letar ny häst och jag känner att så småningom kommer jag också vara i den sitsen. Hästarna är nu 20 och 16 men jag hoppas vi har några år till tillsammans. Hjärta

Ska uppdatera sidan så ni som inte lämnat den helt i sticket får hålla ögonen öppna.

Massa Kramar

Oj vilket väder vi har. Det är helt underbara kvällar som man bara njuter av. Synd jag haft ont i axeln sista två veckorna. Jag trillade i källartrappen och slog antagligen i axeln i väggen. Sedan har jag haft stor begränsning i vad den tål. Det jobbiga är att jag ofta inte märker att den blir överansträngd förrän efteråt så det innebär att jag ofta får jätteont som ett brev på posten lixom. Var och röntgade den i veckan och som tur var inget brutet eller spricka utan måste bara låta bli anstränga den....... Hm, gått bra nu i veckan då Marie varit snäll och mockat åt mina men nu i helgen kände jag att jag faktiskt ville prova lite själv. Och jo ikväll kände jag när jag svampade av Jeffe att den gjorde ont i vissa lägen. Så får väl ta det lugnare igen men lite mocka får den klara av för det är rätt jobbigt låta andra behöva få dubbelt upp att sköta. 

I helgen har jag varit hemma hela tiden vilket är det bästa jag vet. Igår var jag barnvakt åt världens goaste unge och idag har jag haft tre elever. Vi har också mockat klart en hage och lastat lite sopor i släpet som Lars ska ta med till tippen på fredag. Nu längtar jag verkligen till semestern för att vara hemma och pyssla med lite av varje är det jag älskar allra mest. 

Imorgon tänkte jag skritta en runda med Lasse för det är ju inte så ansträngande för axeln. Nu börjar jag få ridabstinens när man också får se alla andra jobba och trimma. 

Jeffe har druckit lite dåligt och det oroar mig. Gav honom lite extra mash idag mitt på dagen, hoppas hoppas vattenspannen är åtminstone halv imorgon bitti. Sedan vet jag ju inte hur mycket han dricker på dagarna men vet också att han är känslig och har han fått i sig något olämpligt brukar det vara så att han dricker sämre. 

Oj vad det åskade häromkvällen. Jag, Marie och min far fick in hästarna innan det brakade lös ändå mer. Men hu vad läskigt det är att ta in hästarna när det åskar och jag vill gärna ha dom inne. Hört för många som blivit av med sina hästar pga åskan och då har dom i alla de fallen jag syftar på varit ute i hagen. Allra helst om man har el på staketet för då drar det gärna till sig blixten. 

Jag är lite sugen på att låta hästarna sova lite ute snart men när det kryper ner mot 7 grader och mindre på nätterna så tycker jag att det blir för stor temperaturskillnad mot dagen. Så än får de vänta men det hinns nog med och till Lasses förtret som inte gärna vill sova ute....... 

Ha en bra vecka och njut för nästa helg ska det vara regn visst mest hela helgen. Blinkar

Skrev nyss ett inlägg som försvann innan jag sparade. Tog lite emot att göra ett nytt då men inser att det redan gått över en månad sedan jag skrev.

Tiden skenar verkligen men jag längtar efter min semester så lite halvbråttom har jag ju samtidigt. Älskar tidig semester, när allt just grönskat och att inte alla andra är lediga samtidigt. Blir mer tyst och stilla så!!

Hästarna har varit lite pyssel under våren so far. Eller mest Jeffe. Han är känslig över så mycket och innan hade han lite fettnacke och då fångvarning av det kraftiga hösilaget vi gav. Nu har vi ett annat och nacken har gått ner men istället kom ju gräset...... Så fettnacken är tillbaka och Jeffe blir extra öm i sina sulor och då lite stapplig i sitt rörelsemönster fram. Som tur är så märks det inte så mycket på ridbanan där det är mjukt.

På tal om ridbanan. Den har ju fått ta mycket vatten, dels med all nederbörd vi haft men också att den behövt ta emot allt sidovatten från gårdsplanen och grannen. Nu hade vi förra veckan en grävmaskin här som lagt en dränering utanför ridbanan utmed hela långsidan. Sedan har det dikats av för att förhindra annat vatten att rinna in på ridbanan. Efter det konstaterade jag att den blivit ganska packad och därmed har det kommit upp en massa sten. (för vi kört med pinnaharven). Suck..... Men så tre lass ny stenmjöl och sluta köra med pinnarna ner så var den som ny igen. Happy me!!! {#smileys123.tonqueout}

Såg ni inlägget från "ponnymamman" på sociala medier? Så himla exakt så som det fungerar att vara månskensbonde... Man hinner aldrig med......speciellt inte huset, det är verkligen en plats man trivs på men det är också då med skit lite här och var och småsaker överallt för ingen hinner plocka undan.

Nu ska det jobbas utomhus var lediga sekund, hagar ska mockas, staket ska fixas/lagas Det är roliga saker att ta sig an men den där tidspressen hela tiden. Då förstår ni jag längtar efter semestern, man kan gå och småfixa lite mest hela tiden.

Något som jag reflekterat över sista tiden:

Att varför en del envisas med att ha häst när man ändå inte har det där genuina hästintresset. Att ha häst är inte bara att åka till den ett par timmar om dagen och sen låta den stå där i sin hage/stall även om man är inhyrd som hyresgäst. Då tycker jag man lika gärna kan rida på ridskola eller kanske vara medryttare åt någon. Var tog engagemanget vägen som fanns förr?? Man tog med matsäck till stallet för man ville vara där länge (åtminstone på helgerna). Man iaktar sin häst och vill kunna ge den en stor hage, uppassning så den inte går med täcke när det är för varmt eller utan täcke om den fryser. Ibland har hästsporten blivit en så nonchalant egotrippad sport. Man har hästarna i små hagar, ibland utan gräs....jag verkligen avskyr sådan hästhållning. Står dom i mindre hagar så förväntar man sig åtminstone om daglig motion och kanske tom 2 ggr. För att inte tala om att man sitter och sms när man rider/longerar. Inte ens den stunden är hästen värd att få all uppmärksamhet?!?! Sjuk

Ikväll vankas det träning för mig. Det är allt en speciell känsla att träna, kanske välja med omsorg vilket schabrak man ska ha, lite extra kamning av man och svans osv. Ikväll ska vi glänsa jag och Lasse i ett nytvättat Mias schabrak, svart med rostorange passpoal och sedan matchande lindor. Har såklart ingen betydelse för ridningen men för mig har det, jag tycker det känns extra speciellt från att kanske som igår ha strykkappor på benen. Hjärta

I helgen ska sju tjejer träna tvådagars träning hos mig. Hjärta På kvällen går vi ut och käkar ihop och har ännu mer gedigen häst i fokus..... Detta är tjejer med en sund hästhållning och som sätter hästen före sig själv. Guld till er tjejer. Även många andra av mina elever och hästvänner har just ett sådant genuint hästintresse. Tur att ni/vi finns för en liten andel av hästbeståndet i alla fall.

Håll nu tummar och tår för fint väder i helgen när vi ska vara utomhus större delen av dagarna. Annars får det bli regnrocken på för kul ska vi ha oavsett.

Trevlig helg och ägna gärna en extra stund hos din häst och dess omvårdnad, det är ju ändå helg.

Kramen

 

Vi var så peppade att köra en vårkurs. Det var inget stort ståhej men lite träning för några ryttare under två dagar i följd. Och sen umgås, äta gott och bubbla häst på kvällen. Men nä.....vintern släpper inte taget så vi fick se oss slagna. Nu har vi för visso bara flyttat fram den så vi har inte gett upp, men visst är det drygt.... Vi hästfolk är ett så segt och envist folk men nu efter en hel vinter är vi faktiskt väldigt värda att få allt lite mer lättroddat med stall och hästar. Givetvis är alla oavsett intresse värda detta nu men ni som har hästar och nog som då läser här vet ju vad vi har bakom oss och vad vi har framför oss. Något jag funderat på är att när man ser tillbaka på sommarbilder från förra året så käns det som man inte riktigt fånga ögonblicket tillräckligt. Var det så vackert verkligen? Var gräset så grönt? Var det varmt så vi kunde rida i kortarmat och njuta av soliga dagar? Jag ska verkligen försöka ta vara på våren och sommaren och se om jag känner skillnad med det tills nästa år jag sitter här och är nostalgisk. {#smileys123.tonqueout}

Hästarna är lite mer igång nu än i början på året, vi har ändå haft hyfsat okej underlag på ridbanan och det var just nu när det töade och sen frös på igen som det satte käppar i hjulet. Har varit hos en ridkompis och lånat hennes ridhus så båda killarna fått känna på lite ordentligt fäste under fötterna. Svårt med broddarna nu.....dom behövs fortfarande i hagen, ridbanan och i skogen så därför sitter dom kvar. Men så när man ska ta sig på asfalten till skogen eller som jag gör ibland asfaltsskritta så känns det inte schysst att dom behöver ha dom. De är för visso rätt nerslitna nu kanske inte gör någon större skada och bättre ha kvar dom tills det är is/snöfritt överallt.

Snart har halva terminen gått för dom elever som rider inomhusträningen. Ja får ändå säga att datumen rullar på i en raslig fart. Elva veckor till semester Ha ha!.

Kommer nog också köra en helgträning i maj så jag få rå om mina elever lite extra, mysigt gå ut och äta ihop och träffas lite vid sidan av också tycker jag. Hjärta

Till helgen skulle jag till Tullstorp på hingstvisning men får nog inse att jag behöver göra annat. Hämta hö bland annat och så det vanliga stallgöret och sen är jag faktiskt rätt pepp på att påskfixa och städa hemma. Kanske byta lite gardiner och förbereda vårens ankomst?! På tal om hö, fy vad det är meckigt få tag på det den här våren. Värre än värst känns det som, dyrt blir det med för nu kan de som har ta betalt av oss redan fattiga hästägare. Osäker

Våren....fastnar lite på det känner jag. Men det för med sig givetvis jobb som ska fortsätta på gården men också små saker som gör gott för själven. Jag och Marie brukar städa sadelkammaren, asa ut typ allt och städa. Det är så härligt en solig dag och gör att man får undan lite på allt extra som tar plats tex vintertäcken, skrittäcke osv. Alla vintertäcken ska sedan lämnas in på tvätt och packas ner.  Ridbanan behöver få bli torr och harvas och så ska vi fylla på lite stenmjöl. Dom ska komma och dika utanför ridbanan så vi slipper få in allt regnvatten från sidan. Vill köpa in lite kavalettibommar så hästarna får ta lite småskutt i vår.  Sen har vi små och stora projekt men de får betas av i tur och ordning dom närmsta åren.

Hoppas ni alla får en trevlig helg och hur som helst lite vårfeeling.

Kram Carina Hjärta

 

Lite kul förra inlägget skrev jag äntligen februari...... Men det betyder ju att nu när det blivit mars är våren snart här Hjärta Det som såklart oroar lite är om det ska bli massa blött i markerna igen för det vill jag INTE. Så hoppas det bara kommer PANG sen med värmen och torkar upp allt snabbt som ögat.

Vad har hänt sedan sist? Jag har legat sjuk en vecka och så har vi haft två Catrin träningar där Lasse har varit en * . Catrin lyckades också lägga passen precis som passar mitt tycke och smak, inte med för mycket statiskt så Lasse får mjölksyra utan perfekt timing och lagom belastning. Jag får nog inse nu att jag måste åka lite till ridhuset för att den där extra trimningen ska komma då det såklart även om padocken är ridbar inte är det mest ultimata underlaget. Sen gillar i och för sig varken jag eller hästarna underlaget i lilla ridhuset på klubben så vi får se.......

Jeffe har varit lite ojämn sista månaden, misstänkte en hovböld sen men det gick i alla fall snabbt över. Nu lite svullen i ena hasen igår men efter liniment över natten tycker jag gallan hade gått ner. Det gäller att hålla den gamle mannens kroppsdelar i schack och att underlaget inte är till någon nackdel. Jag tycker att ridbanan haft precis så där lagom snö och eftersom det varit minus grader hela tiden har det inte blivit håligt utan snön har mjukt bara flyttat sig när hästarna trampar ner. Däremot nu om det blir tö ömsom fruset så kommer förutsättningarna bli annorlunda. Gråter

Igår var jag på en föreläsning med Kjell Haglund vilket var bra och egentligen mycket som inte är helt "nytt" för mig som jobbar med psykiatri och KBT men så nyttigt och få en boost av att inte fastna i ömkande och negativt tänkande. Jag kunde också känna igen mycket av det han sa i ridvärlden och just tex att inte bära med sig det som hänt till det som händer om det är negativa erfarenheter/upplevelser. Ryggsäcken blir rätt tung till slut och det hjälper inte ett skit i de aktiva val och möjligheter man har framför näsan. Vinkar{#smileys123.tonqueout}

Kjell nämnde också att vi hela tiden är i direktsändning och måste fånga varje ögonblick. Likaså att vi följer olika tunnlar och ibland blir det helt stopp men då får man bara vrida på huvud och fötter och följa en ny. Det går inte stå där och stampa. Han sa också om du inte rör dig framåt så kommer du ingenstans, eller om du inte gör något så händer inte ett skit. Nä så självklart men många gånger hamnar många där. Ha ha!

Ha en bra onsdag, ikväll ska jag hem och skritta på vägen för att bara låta tankar och häst få avkoppling och njuta av lugnet. Ses Hjärta

Senaste kommentarer

28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
26.11 | 21:36

Nr. 1 Åsna på tur. Håkan Åhman 072-7144155

...
26.11 | 15:08

Härlig bild

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det Àr enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS