Nya Hästbloggen

Nu har jag äntligen semester, är på min andra vecka av fem. Det går lite för fort känner jag och att jag troligen inte kommer hinna riktigt den vila och att stressa ner som jag skulle behöva. Men det är inte så att jag ska "hinna" massa heller utan det är en del inre stress, oro som jag har. Någon i min närhet har troligen cancer, det är tufft och mycket som man tar för givet får man nu istället begrunda och det tar också på ens inre krafter. Sedan då corona som vi alla är sååå trötta på, men som många faktiskt inte tillräckigt tar på allvar och bidrar till att förhindra smittspridning. Jag kan inte styra över andras val och beteende men man blir besviken, är vi inte rustade bättre och till mer förstånd än så här undrar man ju. Undrar om alla som hamstrade papper och medicin är dom samma som är ute och festar, sitter tätt och tvunget måste åka på semester hit och dit, jag menar nu när vår lama regering släppt på restriktioner men ändå uppmanar i samma stund att folk ska hålla sig på avstånd.... Det är ju skillnad om du åker från A till B för du kanske längtar efter dina barn, föräldrar, familj och sen umgås med bara dom. Men alla fester? Måste man ha fest? Måste man åka till shoppingcenter? Måste man åka på turistattraktioner? Regeringen är så feg så man lägger sig i mellanmjölk och låter befolkningen styra över liv och död, företagens överlevnad eller konkurs. Ja så länge folk inte blir av med de sina egna så bara verkar man köra på....

 

Hästarna: Tompa och jag var på vet kliniken i förra veckan och han blev friskförklarad från skadan han troligen fick i vinter när han sprang rundor här i hagarna. Nu är han mycket lugnare, går med Lasse och får visserligen en del tjuvbett men dom går gärna tätt intill och verkar ändå trivas med varandra. Han är lugnare på gården och verkar nu funnit sig till rätta. Det är inte så lätt för alla hästar att byta miljö och Tompa som fått byta ägare två ggr på samma år också. Hoppas nu verkligen att mina hästar får vara friska så vi kan glädjas tillsammans 💋

Lasse har fått någon behandling av Cecilias hästhälsa och har sin bästa årstid nu, sommaren. Då mår hans kropp som bäst av värme och regelbunden ridning. Det är många som vill komma och träna och jag hoppas att Tompa kan komma med att ha elever nu snart så alla som vill få rida lite i sommar kan komma till oss. Lars håller på att fixa min transport som också den varit trasig. Sen ska det bli träna av, jag längtar så. 👍

Jag har börjat igår att skura mina boxar, vartannat år ska putsen målas med och det är dax för det denna sommaren. Brukar bli så skönt när man får rent,röjer sopor och sorterar bland sakerna. Det är tur vi har sommar ändå så sådant blir av. 

Sommarkursen är nu full och om någon missat anmäla går det stå som reserv också till att vara med delar eller hela kursen. Det var så roligt med lite hopp/bommar som inslag på min dressyrkurs i våras så vi kommer att ha samma koncept även på sommarkursen som är en tredagars kurs. 

Nästa vecka ska vi ev slå och pressa hö. Det är också skönt när det är gjort för det är ganska oroväckande att när man väl slagit be till gudarna att det inte kommer regn. Vi har mycket bete i år igen, våra tre hästar som sover inne hela sommaren hinner inte äta upp det. Betesputsen får jobba igen redan efter midsommar så inte ogräset tar överhand i hagarna här. Hur har ni det med bete? Såg en känd hästutbildare delar bilder där en del av deras försäljnings/utbildningshästar står i sandhagar på dagarna i den starka solen . De låg utslagna, ja vad ska dom annars göra ? Varmt, inget gräs, ingen skugga......Det gillade jag inte ska jag säga. Enda anledningen ha hästarna på det viset är om dom tex är sjuka och inte kan äta gräs men nej inte okej någonstans, hur naturligt är det att stå i en grushage mitt på sommaren? Blä säger jag!!

Dax att lägga lite pussel sedan sova, jag vaknar alltid innan klockan ringer så hästarna kommer ut 7-8, det är ljuvligt att ta vara på den stunden ute i naturen och på sin egna gård. Jag njuter till fullo och att sedan inte behöva stressa till jobbet utan gå in och äta frukost i lugn och ro....det är balsam för själven det. 

Ha en riktigt bra midsommar, umgås med dina närmaste och håll distans till andra. 

Midsommarkram ❤

Nu har vi haft vår "kick off" vårkurs. Hm.....jag tror det hjälpte för efter den kom sen det fina vädret. 🤔

Vi var ett härligt gäng som inte lät vädret hindra vår ridning och feeling. Då Corona tider gäller så hade vi strikta restriktioner med fika och "handsprit" flaskan i högsta hugg. Det är ändå skönt att vi kan utföra utomhusaktivitet i rådande tider och få umgås med distans. Vi beställde mat från Sussis café och var och en fick sin påse med bestick, kaffemugg osv. Allt flöt väldigt bra med det. Men vädret............... Ja jisses jag tror vi hade allt utom hagel och snö. Det var som väl var inte hällregn utan någon mindre skur med uppehåll emellan. Solen glimtade till lite men det var också lite, men vind oj vad det blåste upp på em när hoppgänget skulle rida. Det tog i en stormvind så två av plastborden blåste rätt in på banan och vilken tur att ingen häst fick dom på sig, kunde slutat illa. Trots vindbyar så gick hopplektionen förträffligt bra ledd av bästa Fina som gästade oss. Jag ledde dressyrmovesen på fm och efter lunch var det några som tömkörde. Summan av kardemumman trots det istadiga vädret är att detta är andra året vi har en endagars kick off vårkurs och det har absolut blivit en tradition. Tänk att en "hästig" dag med likasinnande kan ge så mycket och på kvällen var alla inklusive jag så där härligt trötta i både kropp och knopp.

Tompa har börjat travas lite mer och nu då 10 minuter per pass (totalt) Till helgen utökar vi det till 15 minuter. Han har inbokat återbesök men eftersom han aldrig visat hälta kan jag inte avgöra riktigt om hur skadan rehabar sig. Lasse har ridits av "tanten" alias jag något oftare och som jag misstänkte så behöver han lite lösgjord ridning så blir han också bättre i kroppen. De fasta terminsbokningarna är snart slut och då blir det också lättare för er som inte är med där att kunna boka något pass emellanåt. Jag hoppas hoppas att Tompa blir friskförklarad så vi har två hästar till hösten att tillgå för er som är sugna på lite privatträning.

Våra hästar dricker dåligt just nu....Det är ganska oroande då det alltid finns risk för kolik om de inte får i sig tillräckligt med vätska. Vet inte om de blir nöjda med att gräset har tilltagit eller varför de nu dricker sämre. Att man alltid ska bära på något att oroa sig för med våra pälsklingar är ibland lite betungande.

Jag längtar till att min hästtransport blir lagad (bara väntat över ett halvår nu på att det ska ske). Förhoppningsvis får jag hem mina nya skivor till det som måste bytas idag. Sedan ska bromsarna ses över innan den blir användbar igen.

Fick värme i rundbalen dagen efter den hade öppnats. Var bara att börja riva upp och sortera bort. Det är oftast inte bra med plastat hö nu denna årstiden så nästa gång kör vi storbal oplastat eller småbalar. Verkligen hittat en bra höbonde som har finfint hö och verligen är tillmötesgående för hur behovet ser ut. (det har i och för sig alltid de höbönder varit som jag haft kontakt med) Vi får förhoppningsvis också in några egna balar nu till sommaren som drygar ut allt vi annars måste köpa in. Hur mycket hö gör ni av med i ert stall? På vinterhalvåret räcker en rundbale här ungefär 5 dagar och nu så här in i senvåren så räcker den 7-10 dagar vilket också är lite för länge med tanke på värmen.

Vad ger ni för kraftfoder till era hästar? Det ska ju man utgå från höanalys vilket jag ska medge att jag aldrig varit så duktig på. Men jag har däremot en strikt policy att man ska inte "trixa" och byta för mycket, deras magar mår bäst av att få samma sorter. Däremot när de inte arbetar eller går på halvfart så drar jag alltid ner på kraften. Mina får lite olika sorter pga det ger lite olika effekter. Det finns såklart foder som ska täcka många infallsvinklar men sedan är jag lite barnslig med att jag vill att de får lite olika smakupplevelser. Mina får Saracen Musli med örter i , Krafft Senior Sensitive, Krafft Performance Low Starch, vinter, vår, höst även Lucern hack. De får alltid masch vid insläpp. Utöver dessa fodersorter får dom B-vitamin, Gastro Support vid behov. Sedan vill jag ha det med lite vatten för att förhindra foderstrupsförstoppning. Bortskämda? Självklart!! 💋

Min första semester går oftast åt till att skura boxarna, tvätta vintertäcken, skura fodertunnor etc, städa sadelkammaren. Så jag kommer inte vara sysslolös direkt.

En vecka kvar på jobb 1, så kämpa Carina!!

 

Kunde inte åtminstone solen och värmen vara hos oss lite nu?  Bara det här med täcke, vara eller icke vara och ibland dubbla!!! Ingen röd tråd här inte....... Det är rätt tunga tider med Covid19 och sedan har min kära faster gått bort hastigt ovanpå det. Och igår skadade sig Lasse i hagen, visserligen bara en reva men den sitter dumt till så nu gäller det att mota Olle i grind dvs Lymfargit. Hur mycket ska detta första halvår behöva levererera så negativt?  😲

Tompa har vi börjat att trava fem minuter per pass. Lille vännen han är så glad när man rider iväg, skrittar på som aldrig den och när man sedan vänder hemåt igen blir han besviken. Det brukar ju annars vara tvärtom på de flesta att de skrittar fortare på hemvägen. 😀 Han har skött sig bra tycker jag sista tiden och får inte dom där "hysterihoppen" åt sidan särskilt ofta. Nog en kille som behövde ett halvår på sig att klimaktisera sig på nytt ställe. Fortsättning följer och vi får se vad framtiden blir/ger oss med vår nya bekantskap i stallet.

Lasse har varit lite extra stel igen en period. Han mår som bäst av värme, regelbunden genomriden och eftersom eleverna inte alltid får ihop den här långa stelpinnen så tappar han en del mjukhet i kroppen. Tanten själv måste rida honom lite oftare tror jag!

Jag har varit iväg och haft träning på bortaplan vid två tillfällen under våren, mot Älmhult och sedan Växjö. En del nya bekantskaper vilket alltid är roligt. Det är roligt om man kan delge några knep och knåp till deras ordinarie träning. Det blev uppskattat från båda hållen i alla fall och dax att fara iväg igen om en vecka. Nu på lördag så har vi kickoff Vårkurs på gården. Det vankas dressyr, tömkörning och markarbets/bom träning. Vi ska äta gemensam lunch (ute pga Covid19) och hålla avstånd men ändå få umgås vilket ska bli sååå kul. Ett gäng medelålders damer och en och annan yngre som sänker medelåldern är ju bara helt underbart. Som ridläger när man var liten eller hängde en hel dag i stallet med likasinnade, åt i stallet och bara va....... *livskvalité*. Sommarkursens datum är fastställt så missade du detta så häng på låset till den. (Brukar bli fullt rätt fort)

Annars så är det för oss också mycket som är som vanligt dvs vi trivs bäst hemma och saknar inte att åka iväg men däremot att kunna umgås med vänner och föräldrar är något som känns som evigheter sedan nu. Vi mockar hagar, grillar korv, målar hinder (Marie), hämtar hö, gör land (Anton), slyar i skogen (August), lagar traktor (Lars) så sysslor finns alltid på en gård. Vi spånar på kommande projekt och vi har fyllt på lite stenmjöl på ridbanan runt spåret.

Om 3,5 vecka går jag på semester så då går det även boka träningstider dagtid för er som vill, bara att dra iväg ett sms/messinger. :)

Jag skulle vilja ge er tips att faktiskt unna er extra träning för era tränare nu i dessa tider, se 2020 som träningarnas år och även ut på nätet och insup inspiration och kunskap med allt som finns där.

Ha en trevlig fortsatt vår och hoppas vi får lite mer värme ända in i själven.

Kram

 

Trots att det blev ett extra bakslag med Tompas återbesök hos veterinären så har vi fått märka att våren är på G på riktigt.

Först om Tompa, han var tyvärr sämre på återbesöket och denna gången valde man att gå in och behandla med kortison i leden. Det känns redan bättre efter en vecka nu och han har också varit lugnare i hagen faktiskt. (Förra gången efter vet besök har han både sprängt sin sjukhage och sprungit lite). Men nu verkar han accepterat att han bor i en liten hage i Lasses hage. 🙂😀😎

Hästarna fick njuta utan täcke igår från lunch. Tompa slängde sig direkt ner och rullade sig, Lasse tog det inte så sensationsartat. Så på kvällen var det elever bokade Tina med sin stora fina häst och Emmy på Lasse. Det är allt bra gott att rida och instruera i sol och fågelkvitter. Äntligen, vad vi och djuren behöver sol och lite värme. Fortfarande kallt på nätterna så hästarnas val av täcke är som vanligt lite komplicerat dessa tider på året.

Corona, så en liten tanke här om det. Det är skrämmande det som sker men också skrämmande det som sker i samhället. Usch jag vill bara förtränga att vårt land ska hamna i hög arbetslöshet, högre kostnader och psykisk ohälsa efter att vi tagit oss förbi den här epidemin.

Vad ger energi och vad tar??? Det är helt sanslöst vad en enstaka person kan suga musten ur en. Jag har genom att de sista två åren haft för mycket som tagit energi som jag sedan inte hunnit tanka upp med ny. Det har jag nu tagit tag i och pausat en del saker att vara engagerad i och det har faktiskt hjälpt mig jättemycket. Jag älskar att vara hemma, det är där jag tankar min energi och nu märker jag att jag verkligen kan göra det. Helt underbart måste jag säga. Väljer hur jag bokar mina helger och på så vis har jag kontroll och balans på min energi och mitt mående. Sedan kan det märkas att man är väldigt lättstressad, det blir bakut för min mage direkt då så det går lixom inte missa. he he Råkade ut för en energitjuv igår och vips så blev det att springa på toa, tog tag i det och tog framförallt inte åt mig och idag mår jag bra igen. (tills nästa bakslag säkert)

Lasse har problem med en gammal skada i munnen så blir att rida bettlöst tror jag på honom några veckor. Usch, han är inget kul på bettlöst men ska ge det en chans i alla fall.

Tompa ska utöka sina promenader och får även skrittas uppsuttet så det ska jag försöka komma igång med då mitt knä (efter min cykeltur i måndags) känns av med lite smärta och svullnad. Ser fram emot en skön helg hemma, några elever, hämta hö och bara få vara hemma. ❤

Jag har också lovat att beskriva vår nya häst i stallet Top Man.

Han är ett halvblod e Tornesch -Elmshorn. Blir i år 13 år, 170 cm i manken men känns mindre då han inte är så hög i ryggen eller lång i kroppen. Vi känner inte varandra ridmässigt ännu och nu satte en svullen kota stopp för det ett litet tag.

Han är väldigt kelig och kommer gärna med mulen i ens ansikte och man får passa på då ge lite pussar såklart. Han är en ganska osäker häst, både när det gäller vara ensam i hagen eller ge sig ut på strövtåg utan någon hästkompis med sig. Sedan i ridningen är det en ganska lat herre som inte vill medge att han vet betydelsen av en framåtdrivande hjälp. Och att passa på bli spänd för omgivningen och annat som händer runt om tycker han är en jättebra ursäkt för att "slippa" undan jobbet för ett kort ögonblick. Mjuk annars att rida men lite oliksidig som så många andra och svagheter som jag hoppas vi kan jobba med framöver.

Han är snäll att sköta om men när man ska tränsa så kan han knepet "håll upp huvudet högt så kanske man slipper" 😀 Han verkar vara precis som många andra ljusa hästar att inte superälska bli borstad om inte kroppen är "varm". Märkt att ljusa hästar oftare är känsliga och lite kittliga osv. Kela på huvudet tycker han om och är väldigt social och i behov av mycket bekräftelse..... 😉

Är lite "kvickrädd"  och kan hoppa till både när man ler och när man rider men inte så "kvick" i att arbeta så det är min tanke att förbättre något snäpp. Snäll att lasta (gått rakt in i släpet, fast han inte åkt på ett tag) och sköter sig bra vid longering/tömkörning.

Han har lite tendenser till att luftsnappa och har nu när han varit understimulerad också krubbitit vilket såklart inte var en så kul upptäckt. Ska dock byta till aluminiumkrubba igen då jag märkte det först när han fick en ny i plast.

Vi har kallat honom som han kallats av sin tidigare ägare Tompa men också Trollet, Lillebror, Lillen. Jag är så glad att han och Lasse kan gå tillsammans för han behöver verkligen en "storebror" att förlita sig på. Sedan är det syskonkärlek som gäller så ett och annat nyp har han fått av den större killen , men ibland äter dom i samma höhög också 🙃.

Han verkar hysteriskt rädd för älgar och pannlampor (om någon går på vägen när vi rider på banan vid mörker) så han har dragit genom staketet här några gånger sedan han kom i november. (Svullen kota kom som ett brev på posten efter den sista rymningen) Tycker han börjat landa mer nu och om man bortser från understimulering att stå i sjukhage så tror jag att han kommer trivas bättre och bättre när dom får gå ute och käka gräs längre dagar framöver.

Nu är han skitig och fäller och skulle behöva ett rejält vårbad men det är han nog inte så ensam om, ha ha.

 

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS