Nya Hästbloggen

Hur har ni det i kylan? Det blev väldigt mycket vinter i hela Sverige och det är lite för kallt just nu för den som inte har ridhus. Det är vackert, rent, friskt osv men.......nä hästarna har fått gå på sparlåga här nu förra och denna veckan. Men jag tar sats.....

Hann med ett par träningar hos Catrin Henriksson, hann skotta en slinga i sommarhagen och broddarna är i men motivationen stack lite sin kos.

I mars kommer jag ha tre hästar i stallet. En elevs häst ska vara här tre månader och ingå i mitt lila team. Jag kommer rida honom, mina medryttare och så kommer han också träda in och gå någon elevlektion. Så passa på att anmäl ert intresse nu när det finns tre hästar på gården att tillgå.

Tompas hosta är nästan obefintlig nu när han får av vår andra skörd, det är såklart det torra då som han inte tål i och med det blir av annan dammkvalite än det blötare. Så jag får försöka be min bonde om blötare hösilage när vi åker nästa gång för att köpa. (har tre egna balar kvar).

Förra helgen var jag och kollade Peter Eriksson träning. Det är alltid så kul att se hur han är noggrann med ryttarna att man kan rida sin grundridning, takt, tempo, rakriktning osv precis som det ska va. Imponerad av alla i kylan!! (själv chappade jag min träning till helgen pga att det inte blivit mycket ridning här). Men jag vet också att med ridning mår man bra och kommer också att väcka upp motivationen så ska ta mig i kragen tänkte jag redan till helgen.

Jag har börjat planera för våren i alla fall. Gick ut med vårkursen på Instagram och den fylldes så när som på en plats i skrivande stund. Så får bli två vårkurser i år för såklart ska alla kunna få komma och hänga och ha en riktig hästig dag med varandra. Det är ju utomhus man kan umgås i dessa tider.

Försök och se mycket ridning på sociala medier så håller vi ångan uppe och snart är det sol, varmare och fågelkvitter. Det ser i alla fall jag fram emot.

Trevlig helg//Carina

....senare 😙

Tiden går hur vi än mår, gör eller vill. Och den rusar fram. Vintern gav oss lite snö inpå det nya året. Det blev tom bättre ridförutsättningar då det hamnade lagom med snö på ridbanan, den var också inte tung och vi kunde rida där i ungefär en vecka. Sedan regnade det..... 😠 och direkt efter frös det på och blev kallare. Så gissa att banan var kass!!! Men då red vi i sommarhagen och det funkar ju när man hinner innan mörkret. Sedan har det nu blivit mer töväder och vi har lite ömsom is ömsom vatten som står överallt. Så då har jag gnällt om vädret, väldigt svenskt faktiskt.

Rialto har nu åkt med sin nya ägare till Kristianstad. Det har gått bra för honom där och Hanna börjat hitta mer och mer knappar hela tiden. Ev så kommer dom tillbaka till stallet till sommaren då Hanna kommer att flytta tillbaka till Ljungby (är härifrån ursprungligen). Så vi får se om vi får tillbaka den där slyngeln i stallet ihop med dom andra gubbarna.

Tompa, peppar peppar har hållt sig fräsch i kroppen nu. Rök på en släng med feber när jag bytte hösilage, även att jag saxade men inte tillräckligt långsamt tydligen enligt porslinhästens tarmflora. Sedan har vi haft några tappskor (stackars hovis) som fått åka hit lite som en boomerang. Tompa har också fortfarande besvär av sin hosta, till och från. Så trött på det, jag vattnar av det torra höt och hoppades att det skulle bli bättre med mer och mer giv av det blötare hösilaget. Men ungefär samma....... Sedan verkar han ha "nickel allergi" för han får fläckar på sidan av munnen (inte i mungipan) och jag tycker mig märka det blir bättre när jag bytt till gummibett. Ja man vet vad man har men inte vad man får när man köper ny häst......kan jag med viss bitterhet medge. Däremot något positivt 🙂 Tompa har blivit mycket finare i ridningen. Nu har vi en jämnare bjudning, han har hittat bättre bärighet och därmed också bättre ryggverksamhet. Det är åtminstone glädjande i mycket som varit negativt här sista tiden.

Jag är numera ensam i stallet förutom mina medryttare. Lite kämpigt med att ha alla fodringar in och utsläpp vissa gånger men för det mesta så trivs jag. Får ju det exakt som jag vill ha det och lite flashback från tiden vi bodde på torpet och jag kunde rå mig själv som jag vill ha det. Sedan har jag ju sällskapet ändå vissa dagar genom mina medryttare Martina, Ellinor och Marie. Det är även så att jag funderar på att låna in en häst till för min egna verksamhet. Men först till våren....sedan lite på gång med framöver med en del renoveringar som vi kanske börjar hitta tillbaka lust till att dra igång. Så vi får se vad året kan erbjuda, det viktigaste är att alla i min närhet får vara friska men sedan efter det vore lite projekt kanske roligt att starta upp igen på gården. (finns mycket kvar att göra).

Vårkursen har jag också börjat spåna lite på, upplägg och så. Troligen kommer det bli lite som i våras då det var så populärt med att blanda dressyr och hoppning och även den häst vi minst tänkte fixar bommar var ju strålande. Så längtar till utesäsongen drar igång här hemma igen på riktigt även om det också innebär mindre soffhäng för en annan. ha ha.

Kämpa på därute med ridmotivationen, coronan och den goda psykiska hälsan!!!!

Kram ❤

Lasse har ju en rörelsestörning som han hade när jag köpte honom som 7 åring. En sådan störning innebär ofta att hästen har hittat olika strategier att använda sin kropp som också kan innebära överbelastning någon annan stans. Bla har han då konstaterats för hovbensförbroskning och jag kände att vi behövde kolla upp hans tillstånd i och med det. Han har också varit lite mer "låg" sista tiden förutom när han blivit riden, då är han pigg och glad kex choklad. Jag kan däremot märka att han är något mer "fast" i höger tygeln och att han varit mer snubblig (inte i ridningen) i stallgång, till och från hagen etc. Så jag bokade en tid nu inför lite mer lågsäsong på eleverna som han har. Hovbensförbroskningen var ganska mycket mer på två år som gått, glidlederna i haserna ganska trånga men inget som direkt tyder på att han har ont. Snarare känner sig stel! Mycket rörelse och lite tillskott så får vi hoppas han hänger med ett tag till vår lilla linslus, världens snällaste häst. ❤

Jag och Tompa har varit hos Catrin sedan sist jag skrev och till helgen ska vi dit igen och träna både lördag och söndag. Sist fick vi växla lite mellan att få honom jobba med ryggen, hänga ihop och lösgjöra med att sedan se till att han tar en nätt skänkel och vara framme för skänkeln. Båda sakerna är svårt tycker Tompa och som alltid behöver man då ibland få förstå en sak i taget och inte allt på samma gång som sedan är slutmålet. Till helgen ska jag möta upp en kompis hos Catrin och vi ska ta med medhavd matsäck och äta innan vi åker på varsit håll igen. Vi skulle egentligen setts hos mig och ätit gott och snackat in på småtimmarna men Corona satte stopp för det.

På tal om Corona. Många vet att jag är ganska trött på folk som inte bidragit som medmänniska i vårt samhälla till att se till att pandemin lättar av. Nä folk har både i sommar och nu struntat i det och spridit runt skiten som om det inte är deras förbannade skyldighet att hjälpa till och att bidra till att folk slipper dö. Vi kan inte i alla lägen göra rätt men att inte kunna avstå sociala kontakter, socitetsprylar (shopping), skönhetsbehandlingar osv i nuläget när Kronoberg också fått ta till striktare restruktioner är så DÅLIGT!! Man får ju hoppas att Carpe Diem ser till att alla som kämpat som gnur får lov att behålla sina nära och kära och sig själva i livet efter det här.

Vi har haft en ganska fin höst ändå måste jag säga, hagarna är inte så blöta och ridbanan har varit för det mesta ridbar. Mörkret dock är ju hästmänniskans trista verklighet i vardagen. Tacksam att vi har om än inte fullfjättrad belysning på ridbanan så vi kan rida även denna årstiden. Tompa har dock fått lite bakslag på sina "spökfjanterier" när man rider där på kvällen, men det går bättre och bättre. Kanske att han tycker jag är lite sträng bitvis men det är så att hamnat hos en gammal tant att man inte kan ge hur mycket överaskningsmoves som helst så han får väl ta och gubba till sig och bli lite vuxen han med. På tiden kan jag nog tycka när man är i hans ålder. 😀

Ikväll har jag två hästar att rida, imorgon vilar dom och i helgen kurs. Lasse behöver få röra på sig så bara hojta om någon är ridsugen.

Trevlig helg/Kram Carina

❤Vi har efter jag skrev sist här varit en gång på träning hos Catrin på Dressyrgården. Det var bara jag och Trollet själv som åkte, lite pirrigt allt. Han skötte sig fint, där finns en människa jag kunde haffa att hålla i när jag skulle sitta upp. Varför har man så låga pallar för? Har man inte tänkt på oss stela 50+ som ska upp på våra 170 hästar? Men jag är supernöjd med träningspasset. Catrin lixom jag själv förespråkar, låtom oss lära/göra sakta innan vi kan göra det i högre tempo. Det har blivit en riktig fluga att flänga fram i högt tempo. Det tror jag har med att göra att folk blir inspirerade över våra proffs och deras hästar.... Nu en liten skillnad på både pilot och häst här kan man lite sådär näpet undra?! 🙃 Många av dessa hästar har superstora, spectakulära gångarter och sedan rider dom inte så alltid till vardags. Ser ofta att dessa hästar också får ibland gå med kortare steg osv. Lärdom är....rid inte fortare än du och din häst kan behålla balans och kontroll. Det är grunden till att lyckas sedan att kunna rida mer framåt och med större kraft. Så Catrins filosofi på min nya häst var såklart klockrent. Han behöver hitta hur vi i dressyren eftersträvar bärighet, lösgjordhet och förmåga att sedan kunna skjuta på. Fick flera ggr en bra känsla där han kom till mitt stöd i handen utan att jag behövde direkt göra någonting. 💋 Jag har själv haft elever också med hästar som min nya med lite undermåligt med bjudning. De får lätt panik och "står inte ut" med att hästen inte går fram för skänkeln utan måste använda sig av fart för att få den känslan. Visst ibland kan det behövas väckas upp och man får agera lite wild and crazy för att komma genom till kärnan. MEN.....om man klarar sitta "still i båten" så kommer hästarna att våga/kunna skjuta på bättre om de känner sig tillräckligt starka och balanserade först.

 

Sedan red jag för Mia Runesson i lördags. Tompa har nu varit två ggr på Ek´s Utbildningsstall och lika spänd båda gångerna ungefär. Men bara tills jag börjar rida så släpper det efter en liten stund. Så blev ett bra ridpass för Mia där vi också fick hitta bärighet, lösgjordhet innan vi sedan ber honom att skjuta på mer bakrifrån. Kändes riktigt bra, speciellt i galoppen där vi växlade med att rida på längre linje, stämma av och lägga volt. Jättenöjd och träning ger mersmak.

Vem behöver så träna? Alla såklart! Vet inte någon i hästvärlden som blivit är fullärd. Man blir lätt hemmablind och lägger till med lite egna ovanor samt att hästarna våra "barn" får oss att lite tappa rikting och så går vi lite in i deras övertro att vi gör inte mer än vi precis behöver.

Trollet hostar, har gjort till och från nu i ett halvår. Jag blir inte klok...de har kollat honom ite direkt slemig i luftvägarna. Jag misstänker astma....... Så jag har ungefär samma tur med mina hästköp som vanligt. Egentligen är det Lasse som ändå överenstämt med det jag köpt. Han köptes ganska billigt med sin rörelsestörning och det har vi såklart kämpat med men vetat om också. Så i elva år har han ändå fungerat väldigt väl med tanke på hans svårigheter. Sedan är jag orolig nu att hans hovbensförbroskning som vi upptäckte för några år sedan blivit sämre. Ska boka röntgen på honom nu i november är min plan. Så får vi se om min farhåga stämmer. En häst med rörelsestörning har såklart ofta ett kortare liv att vänta med ev sekundära saker som kommer som en följd. Vi får se, vi tappar inte hoppet förrän vi har svart på vitt.

Det har varit svårt med täcke som jag skrivit om innan. Nu regnar det men är inte kallt, så mina hästar har antingen flecefodrat regntäcke eller flecetäcke med ofodrat regntäcke över. Det blev ändå lite lättare än när det var minus på morgonen och 14 plus på dagen. Lasse är redan klippt två ggr och en tredje känns som blir tvunget snart. Tompa har min svärdotter klippt en gång och han var snäll att klippa vilket var skönt. Är det någon hästsyssla jag inte tycker är så kul är det att klippa hästarna eller bada dom. Min svärdotter har hjälp mig med både och och jag höll bara i grimskaftet senaste badet.

Mina elever har också haft otur i höst med sina hästar (jag hoppas min beskärda del är över men kanske Lasses tur). En elev som har två hästar har båda halta, strålröta och artros. Sedan har två hästar lyckats med att skada sig i eller utanför hagen, en har lidit av allergireaktioner på knotten efter sommaren. Så ja....måtte det bli lite medvind både för djur och människor 2021. ❤

Hoppas ni har ett skönt jullov, om två månader är det julafton, känns det kul nä inte riktigt, man hinner inte med och livet bara rusar fram. Men lite ledighet hade varit gott ändå.

Kram i höstmörkret, som nu också anlänt med vintertiden på våra klockor.

 

Oj, tänkte det var länge sedan jag skrev men sååååå länge sedan?!

Sommaren har passerat och den har varit bra. Måste bara få inflika att just nu är Tompa igång och frisk, sånär på någon mysko hosta som han haft hela våren/sommaren. Han har fått både luftvidgande och slemlösande men det vill inte helt försvinna. Sådär ni vet ofta någon host i början av ridpasset, när han äter första tuggan och sedan ingenting. Nu ger vi honom en ny omgång slemlösande och sen får de gå ner och kolla honom igen.

Sommaren: Det har varit elever, sommarkurs och annars en lugn hemma sommar i dessa Corona tider. Lite trist såklart att det inte blev Falsterbo, det märks för nu har jag fått shoppoholic symtom och beställt lite på nätet och även varit och köpt på Hööks och tryckt stallvästar från Profilhörnan. Kursen gick av stapeln i augusti och vi hade strålande väder. Jag måste säga att man väljer värme före konstant regn. Väldigt imponerad att ridbanan håller fukten så bra så vi slapp rida i värsta dammet, helt perfekt. Ryttarna fick svettas i runt 25-30 grader värme men det klarar man av när man sedan kan sitta i skuggan och se de andra ryttarna rida. Lite dricka och fika och med behörigt avstånd så var det så kul att ha massa likasinnade på gården i tre dagar. Vi provade också på i år att hyra in Malin och gav oss lite smakprov på yogaövningar. Vi var uppe i sommarhagen intill vår fina stenmur, så idylliskt. Sista dagen så stod det hoppning på programmet. Fina lotsade alla så fint över bommar och hinder och ingen häst tappade sin ryttare. 😎

Jag har varit och tränat för Mia Runesson, fick ta Lasse första tillfället eftersom Tompa såg till att komma in med ett svullet framknä sista kursdagen där i augusti. Länge sedan jag och Lasse var i ridhuset så han stod emot lite, han har varit lite mer framtung och inte riktigt lika bra känsla i handen. Senaste träningen var min och Tompas första. Han var lite stimmig och jag ledde honom flera varv tills han var lugn. Gick ut för att sitta upp utan att störa, men det blev tydligen Tompa störd av och skulle då rakt inte gå in igen i ridhuset. Lite småblandade småhopp och till slut gick han in. Skötte sig sedan relativt bra och jag fick bra tips av Mia. En del som jag också själv tänkt vi nog ska tänka på men också en del bra nya input. Mia är van att rida stora hingstar och unghästar och alla kan ju inte vara sådär självgående så som det ser ut tänker jag så bra att få någon med erfarenhet av många olika hästar när man har köpt sig en liten tittig sölkorv. 😀

Vi har fått in totalt 16 rundbalar på två skördar. Kommer väl räcka ungefär året ut sedan får vi köpa resten. Men så spännande det är att ha "eget" hö igen, känns alltid lite extra när man ska rulla in den första av dom sedan. Det har ju varit så varmt nu så vi har fortsatt köpa hö på storbal.

Dagarna skenar och än så länge har vi haft en riktigt fin höst. Det är mörkret som smyger sig lite obehagligt på...... Jag har ungefär 15-20 elever per vecka fördelat på 3-4 dagar. Är så glad att jag har möjligheten att kunna jobba med båda mina jobb som jag trivs med. Sedan hade jag ibland kunnat gå ner mer i tid för att kunna ta emot mer elever och även haft en häst till för trycket på att träna på mina hästar är stort. Men ibland får man också träna på att vara nöjd som det är och inse att det där med att städa, tvätta och annat som hör vardagen till kanske borde få sig en uns med tid någon gång ibland. Alldeles för sällan enligt sambon, men får erkänna att jobb och hästar tar på krafterna så sedan blir det inte så mycket tid för mer.

Så hellre lite skit i hörnen än ett rent helvet, gäller fortfarande i mina prioriteringar. Jag gör det insidan mår bra av för utsida och det som syns är bara ytligt och säger inte ett skit om någonting egentligen.

Svårt med täcke nu..... En del har missat att det varit över 20 grader och tagit på sina hästar regntäcke, sett en del reagerar på det på fb. Finns mycket att reagera på, hästar som går ensamma, hästar som går utan täcke och springer pga insekterna, hästar som har för små hagar (något jag prioriterar och reagerar ilsket på av ovan nämnda saker), hästar som tränas för hårt, hästar som rids med för dålig konsekvens osv osv osv. Lika många hästar som finns finns det också lika många människor och en del mer besserwisser än andra. Man har sin egna filosofi på något vis!! Men jag skulle mer säga, dra inte alla över en kam, försök läs av djuret, alla trivs inte gå ute dygnet runt, alla trivs inte att stå på box utan föredrar ute/ligghall, alla trivs inte gå utan täcke, alla kan inte behålla pälsen om de rids osv osv. Hästfolk behöver bli bättre på att föra dialog än att tro att ens egna sanning är den enda. Jag tror ändå i de flesta fall handlar man av välvilja men man precis som så mycket annat ser inte till individen och hittar de individuella lösningarna. Utan tror alla behöver samma och är på samma sätt som för femtio år sedan, nä vi och djuren har förändrats.

Så hos oss har dom täcke som behöver för att annars får de panik av insekter. Går in på natten för att annars blir dom helt slut och i värsta fall har sprängt staketet och gått iväg. Klipps för att slippa svettas av att bara skritta en runda. Två går ihop och en får gå i egen hage jämte för att inte lämna tandavtryck på de andra eller jaga i förhoppning att någon vill leka. Men vi försöker att pussla och hitta rätt täcke vilket ibland får fel valör med vårt svenska vädersystem.... *fniss*.

Nu är det dags runda av för denna gången, elever ikväll, elever i helgen, grille med mina medryttare på söndag, träning för mig och Tompa på Dressyrgården.com på måndag, bröllop nästa helg (kusin), efter den helgen kommer Sarah upp och gästar gården för träning med sin lilla Frida och så ska hon få bekänna färg och rida mina stora 170 hästar, därefter kommer en helg med träning för Mia igen,  i november bär det till min vän Milla och Grönskogsgård och kikar på när Malin Rimné har träning. Så massa kul och håll tummarna alla får hållas friska.

Sedan som vanligt så har tanken slagit mig att man kanske borde börja tänka på att börja i tid med julklapparna........tror ni jag lyckas med det denna gången?!

Ha en skön fortsatt oktober, mörkret kommer men sedan går det mot ljusare tider igen.

Kram ❤

 

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
26.05 | 19:45

Jag har inte fått mail än, vet inte om det är min telefon eller om jag råkat skriva fel adress? Jag vill jättegärna ha kontakt! :) pussar henne på mulen ikväll!

...
26.05 | 15:37

Jag har mer bilder på henne som unghäst om du är nyfiken. Jag har mailat dig, hoppas vi kan ha lite kontakt. //Carina

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS