Dagbok

Ridövningar

Sidvärts utmed långsidan

Att rida sidvĂ€rts utmed lĂ„ngsidorna kan vara bra om hĂ€sten fortfarande har svĂ„rt att acceptera ramen. 😲 HĂ€r har du som ryttare "hjĂ€lp" av vĂ€ggen men tĂ€nk pĂ„ att sĂ„ smĂ„ningom ska dina ytterhjĂ€lper förmĂ„ rama hĂ€stens yttersida utan vĂ€gg. 

Bra att skifta mellan att rÀta ut flytta pÄ nytt rÀta ut etc för dÄ fÄr du hjÀlp att tvinga dig sjÀlv anvÀnda dina mothÄllande hjÀlper pÄ ytter sidan. Inför varje omstÀllning/rakriktning sÄ gör en halvhalt dÀr hÀsten fÄr en "förberedning" att nu kommer nÄgot nytt. Om din hÀst vill bli stark i sidvÀrtsrörelsen sÄ kan du stÀlla den ut mot vÀggen (vÀggen blir dÄ lite bromsande och fÄngar upp hÀsten samtidigt som du kan vara bestÀmd med skÀnkeln nÀrmst vÀggen och fÄ den flytta undan)

Du kan ocksĂ„ göra övergĂ„ngar utmed spĂ„ret och kanske flytta i trav och sedan övergĂ„ng skritt rakt fram osv. LĂ„t fantasin fĂ„ utlopp, Gör lĂ„nga bitar i början för att sedan hinna med flera pĂ„ en sida. 😉 Nyttigt trĂ€na upp ryttarens timing med, för ibland rĂ„kar man se att ryttaren Ă€r för lĂ„ngsam och pĂ„ sĂ„ vis inte "hinner" med nĂ„gra förĂ€ndringar ens pĂ„ en lĂ„ng lĂ„ngsida 

Rid tvĂ„ lĂ„ngsidor, dvs ett helt varv och sedan kan du göra lite grunda serpentiner utmed medellinjen 4 bĂ„gar sĂ„ kommer du ut i andra varvet och kan göra dina sidvĂ€rtslĂ„ngsidor nu Ă„t andra hĂ„llet.🙂 Serpentinerna Ă€r bra för dels har du lite lĂ€ttare att bibehĂ„lla eftergiften pĂ„ det böjda spĂ„ret, men ocksĂ„ att hĂ€sten tvingas "hĂ„lla" sin balans i sig sjĂ€lv och inte lika lĂ€tt hamnar i handen och i framvikt. Ett böjt spĂ„r fĂ„r hĂ€sten att naturligt bromsa upp och hitta sin balans, dĂ€r du ocksĂ„ kan rida pĂ„ mjukt framĂ„t i takten utan att den "drar ivĂ€g". 

En rolig, lösgjörande övning dĂ€r bĂ„de ryttare och hĂ€st trĂ€nar sig i timingen och att komma till ridning pĂ„ bĂ„de inner och ytter sida. Börja i skritt tills du kĂ€nner att ni Ă€r redo för nĂ€sta gĂ„ngart!!😎

Lycka till!

Hörnpassering

MĂ„nga trĂ€nar rörelser och det man tĂ€nker Ă€r svĂ„rt i ett dressyrprogram. Men glöm inte att exakt var enda steg bedöms i dressyr, transportstrĂ€ckorna Ă€r inte att förakta.😉 

SĂ„ idag ska vi slĂ„ ett slag för hörnpasseringarna. 🙃

MÄnga kommer frÄn en rörelse och in i hörnet som pÄ "tvÄ hjul i en kurva", ibland anvÀnds hörnet som en "broms" dÀr hÀsten runnit ivÀg pÄ den raka linjen före.
Ett hörn kan visst anvĂ€ndas att fĂ„ en spĂ€nd hĂ€st lite eftergiven i sin sida och kanske dĂ€rmed komma Ă„t lite avslappning men ett hörn ska ridas med balans, energi, eftergift och bibehĂ„llen schwung. 🙂

SĂ€tt upp koner pĂ„ en mindre fyrkant tex 20 x 20 m. Gör en halvhalt innan du gĂ„r in i hörnet dĂ€r du ocksĂ„ pĂ„börjar en böjande inverkan för inner skĂ€nkel och innertygel med ram och stöd av dina ytterhjĂ€lper. 🙂 Din halvhalt ska inte vara bromsande utan bara avstĂ€mmande. NĂ€r hĂ€sten sĂ„ kommer in i början av hörnpasseringen ska du kunna mjukna i innertygel och kĂ€nna att hĂ€sten trampar under sig med bibehĂ„llen energi och takt utan att bli lĂ€ngre, lĂ€gre eller högre i hals/nacke. 🙃 Du kommer nu till ridning i hörnet och hĂ€sten kan visa upp en egenbalans med god energi och schwung. 😀

GĂ„r göra i alla gĂ„ngarter men börjar med det lĂ€ttaste, skritt..😉

Skolor hit och dit.....åh så lösgjörande

Skolor ger ju mer samling och Ă€r bra att stĂ€rka hĂ€sten i. Men de Ă€r inte bara det utan vĂ€ldigt lösgjörande ocksĂ„, samtidigt som ryttaren tvingas att komma till ridning bakifrĂ„n och fram samt med inner och ytterhjĂ€lperna. 🙂 🙂 🙂

Den hĂ€r övning kan verka lite "krabbig" men gör den mycket i skritt först tills du hittat rĂ€tt och kĂ€nner dig hemma. 😉

Börja kom i skritt utmed lÄngsidan i en öppna, kÀnn att du hittar böjningen sÄ hÀsten inte fuskar genom att vara för rak. KÀnn att du kan rama din hÀsts yttersida och hÄller efter bogens placering.

 Rid sedan in i en bÄge (som lite pÄ en volt fast Ät andra hÄllet) i en vÀnster sluta. Missa inte halvhalten och inverkan med dina ytterhjÀlper för att fÄ med yttersidan frÄn spÄret. 

Efter nÄgra steg rÀtar ut och forma om till höger, rid nu nÄgra steg öppna pÄ kvartslinjen, för att pÄ nytt gÄ i en höger sluta lite tillbaka frÄn dÀr du kom.

 RÀtar ut igen och fortsÀtter i en ny öppna i slutet av lÄngsidan. 

Se bilden för att förstÄ vÀgarna!!

NÀr du behÀrskar det bra i skritt gör du öppnorna pÄ spÄret i trav och det andra i skritt. HÀr har du en övning dÀr den mest "stela" individen blir som smör i kroppen efter ett tag!!

Lycka till och glöme ej micropauserna dĂ„ och dÄ 🙃

Övning från Tina

Den hÀr övningen har jag lÄnat av Tina.  En vÀg som för övrigt finns med i ett par dressyrprogram dÀr man ser att ryttarna slarvar bort viktiga poÀng. Dock finns inte volten med men den lÀggs pÄ för att ryttaren ska kunna förbereda nÀsta hörnpassering pÄ bÀsta sÀtt.

Det gĂ€ller att kontrollera hĂ€stens yttersida nĂ€r du svĂ€nger för att kunna göra tex en hörnpassering med god balans och eftergift samt ha hĂ€sten vĂ€l framme för skĂ€nkeln med en taktsĂ€ker gĂ„ng. 😀

LÀgg bommar enligt bilden till hjÀlp för att ha ett riktmÀrke och dÀr du inte kan "vingla" eller snedda upp pÄ linjen. Var noga att förbereda hÀsten att du ska svÀnga genom en liten förhÄllning dÀr du visar med innerskÀnkeln att den snart ska böja just Ät det hÄllet. 
Sen lĂ€gger du till en volt för att ytterligare kĂ€nna att hĂ€sten Ă€r i balans pĂ„ böjt spĂ„r, i en ram mellan dina inner och ytterhjĂ€lper. 🙂 MĂ„nga slarvar med att komma till ridning med ytterhjĂ€lperna i svĂ€ngarna vilket gör att hĂ€sten "sladdar" ut med yttersidan och kan dĂ€rför inte bĂ€ra jĂ€mt pĂ„ sina bakben eller spĂ„ra i samma spĂ„r fram som bak. 

Lycka till och vĂ€nd sedan bara pĂ„ "steken" och rid övningen frĂ„n andra hĂ„llet. 🙃 

Roliga skolor

Det Àr inte bara nyttigt för hÀst och ryttare med skolor utan ocksÄ vÀldigt roligt att rida dom.  Du kan lÀgga in dom pÄ vÀldigt mycket olika linjer och platser som gör att variationen kan vara enormt stor.

Den hÀr övningen utgÄr frÄn en 60 meters bana men kan Àndras om lite sÄ det passar Àven en 40.

Börja rid öppna utmed första delen av lÄngsidan, ca 20 m. Se till att rama utsidan redan i hörnpasseringen samtidigt som du hittar böjning runt inner skÀnkeln. NÀr du kommit en bit lÀngs lÄngsidan lÀgger du en 10 meters volt inÄt i manegen.

Mot slutet av volten flytta bak ytterskÀnkeln nÄgot och fÄnga upp hÀstens ytter bak samtidigt som du rider en diagonal sluta mot medellinjen. Se till att framdelen leder vÀgen men att du förmÄr fÄ med hÀstens bakdel med stöd av ytterskÀnkeln. Försök att ej tappa böjningen men kanske krÀv nÄgot mindre böjning frÄn början om ni Àr lite gröna i skolorna.

NÀr du nÄr m-linjen mot slutet rÀtar du ut hÀsten för att följa sista biten pÄ m-linjen med helt rak hÀst.

Byt varv nÀr du nÄr kortsidan och gör Änyo samma sak Ät andra hÄllet.

Man kan ocksÄ nöja sig med att bara fÄ öppnan att fungera till en början och bara följa den tÀnkta "slutalinjen" med rak hÀst. Bygg hellre pÄ en sak i taget Àn att allt blir för svÄrt.

Lycka till och glöm ej takt, balans och aktivitet i övningen.

Öppnor och volt

Den hÀr övningen gillar jag pÄ mÄnga sÀtt. Dels Àr den samlande men oxÄ lösgjörande och trÀning för ryttaren i samverkan inner ytterhjÀlper.

Du kommer genom kortsidan och gör dina hörnpasseringar noggrant dÀr du kÀnner att du har kontroll pÄ  hÀstens yttersida samtidigt som du formar för inner skÀnkel.

Följ sedan lÄngsidan i en öppna, börja med mindre böjning och tvÀrning och öka svÄrigheten efter hand du kÀnner dig sÀker i övningen. Var tydlig i dina ytterhjÀlper för att förhindra att hÀsten rÀtar ut sig eller faller tillbaka mot vÀggen med sin ytterbog.
Rid sÄ halva lÄngsidan eller nÄgot lÀngre om det behövs, vÀnd sedan rÀtt upp mot X dÀr du lÀgger en 10 meters volt utÄt och pÄ sÄ vis fÄr en ny inner resp yttersida att matcha.

Rid vidare mot lÄngsidan och ut i samma varv dÀr du pÄ nytt rider en öppna.

Man kan ocksÄ leka med övningen och lÄta hÀsten komma i förvÀnd sluta utmed lÄngsidan eller för dig som inte kommit sÄ lÄngt rid en skÀnkelvikning utmed spÄret.

Lycka till och "have fun"

Snöjobb

Ja nu Àr det inte lÀtt att rida nÄgot vettigt sÄvida man inte har tillgÄng till ett ridhus. Men tÀnkte ÀndÄ försöka inspirera er som sitter ute pÄ vÄra snötÀckta landsvÀgar och försöker hÄlla igÄng inför vÄrtrÀningen.

Det Àr mÄnga snövÀgar som nu ÀndÄ fungerar att tom trava pÄ, Ätm i mittstrÀngen om man har snösulor och brodd dvs. Rid mycket övergÄngar för att trÀna din hÀsts lyhördhet och att komma igÄng bakifrÄn resp sÀtta inunder sig nÀr du saktar av. Sen kan du variera att rida sidvÀrts för att jobba lösgjordheten nu nÀr du inte kan annat Àn rida pÄ raka spÄr. VÀxla sÄ dÀremellan till att kÀnna att hÀsten Àr helt rak med lika stöd i bÄda tyglarna och hitta en jÀmn fin takt. Skulle du sen rida förbi en Àng med lagom mycket snö sÄ lÄt din hÀst ta en nÄgot friare galopp ett varv eller tvÄ för att fÄ jobba lite med andra muskler Àn den annars kanske gör. Rid dock inte för mÄnga varv dÄ det Àr oerhört krÀvande för hÀsten att ta sig fram i snön speciellt om den Àr lite tung. 

HĂ€rda ut snart kommer VÅREN!!!!

Byt om volt i skänkelvikning

Mycket av "knepet" att fĂ„ hĂ€sten arbeta mitt under sig och att vara i sin egenbalans handlar om vikten av vĂ„r inramning pĂ„ yttersidan. Vissa hĂ€star som inte alls Ă€r eftergivna i kroppen krĂ€ver lite överdrivet fokus pĂ„ innersidan men sen Ă€r det viktigt att börja rama hĂ€stens yttersida och fĂ„ den bĂ€ra vikt jĂ€mt pĂ„ sina ben. 🙃

NÀr du jobbar pÄ tex de stora volterna Àr det viktigt du kÀnner att du ramar med ytterskÀnkel och kontakt pÄ ytter tygel för att hÀsten inte ska kasa Ät sidan istÀllet för att balansera upp sig mitt över sin egen mittpunkt. Vi har pratat tidigare hur du kan tex motstÀlla hÀsten för att fÄ ett hum om hur du har kontroll pÄ hÀstens yttersida eller ej. Den hÀr övningen kan ocksÄ hjÀlpa dig kÀnna efter.

NÀr du Àr ridit nÄgra varv innanför spÄret pÄ ena volten byter du om volt som vanligt fram till X. DÀr rÀtar du ut hÀsten och fÄngar upp yttersidan ytterligare och flyttar hÀsten nÄgra steg undan din nya innerskÀnkel. Sikta pÄ att komma ut lite innanför spÄret och rid första varvet pÄ volten sen innanför spÄret. DÄ Àr det ju du som kontrollerar  vÀgen med dina ytterhjÀlper istÀllet för att vÀggen tar emot.

Ett litet tips till dig frĂ„n mig . 🙂

Bärkraft och Påskjut

Vi pratar ofta om att hÀsten ska bÀra mer vikt pÄ sina bakben, men ocksÄ med ett vÀl pÄskjut dvs aktiva bakben. Jag brukar anvÀnda metarforen att vÄgskÄlarna ska vÀga jÀmt med just dessa tvÄ "krafter" i hÀstens bakparti.

Sedan ska det ju sÄklart till mer Àn sÄ, hÀsten har ju en framdel och ett mittparti ocksÄ  men vÀljer att ge er tips pÄ en övning dÀr du kan trÀna dig sjÀlv och din hÀst att kÀnna och uppnÄ ett bra bakbensarbete.

SÀtt ut tre koner lÀngs en lÄng sida med ungefÀr lika avstÄnd. Rid din hÀst extra kraftfullt bakifrÄn frÄn kon 1-2. VÄga ta i och kÀnn att hÀsten liksom "accelererar" bakom sadeln.

FĂ„nga sedan upp den igen mellan kon 2-3 och vĂ„ga hĂ€r fĂ„nga upp och korta hĂ€sten sĂ„ att den bĂ€r mer och mer vikt bak, försök hĂ„ll rytmen sĂ„ inte hĂ€sten bara bromsar och blir "lĂ„ngsam" utan att den istĂ€llet fĂ„r bĂ€ra mer vikt "sĂ€tta sig" under sig bak. 🙃

DÀrefter frÄn kon 3 puttar du nu Àven lite pÄ med sÀte och ben och fÄr dÀrmed ökat pÄskjut igen men ej överdrivet.... Nu har du bÄde bÀrighet och pÄskjut!!

KĂ€nn pĂ„ kĂ€nslan nĂ€sta lĂ„ngsida och gör sen om igen sĂ„ du lyckas kĂ€nna efter nĂ€r hĂ€sten gör vad och bĂ„de och 😉

Träna för samling

HÀr kommer en övning dÀr du trÀnar och stÀrker din hÀst för samling. Man rider smÄ serpentiner pÄ kortsidan och dÀrefter en större bÄge utmed lÄngsidan.

SÀtt upp tre koner som riktmÀrke  utmed linjen emellan
bokstÀverna F-K och H-M och en kon vid bostaven X.

Kom i tex höger varv och pÄbörja tre serpentiner pÄ kortsidan frÄn F-K. HÀr blir bÄgarna rÀtt smÄ och dÀrmed rider du hÀsten i en samlad trav. BehÄll takt och aktivitet i hÀsten sÄ den inte blir lÄngsam. Samlad trav Àr inte lÄngsam trav utan med ngt kortare steglÀngd med mer bÀrighet bak.

NÀr du sÄ gjort fÀrdigt tre bÄgar gÄr du direkt frÄn K via X och ut vid bokstaven H. HÀr rider du nÄgot framÄt pÄ den stora bÄgen sÄ hÀsten kommer frÄn samlingen lite.

NÀr du sÄ nÄr bokstaven H gÄr du pÄ nytt in i tre mindre bÄgar utmed kortsidan igen. Om hÀsten inte orkar eller hinner med att bli rak innan du formar om i ny bÄge sÄ kan du med fördel rida bÄgarna lite toppigare vid behov.

NÀr du Àr klar görs Äterigen en stor bÄge utmed lÄngsidan.

TÀnk pÄ att inte stanna lÀnge i övningen om din hÀst inte Àr tillrÀckligt stark Ànnu. Följ istÀllet fyrkanten ett varv emellan och gÄ tillbaka till övningen igen!!

Träna Program

Ett tips jag vill dela med mig av Àr att rida dressyrprogram emellanÄt.

Dels för att du fĂ„r en tydlig bild pĂ„ vad som Ă€r svĂ„rt och var ni befinner er tĂ€vlingsmĂ€ssigt. Sedan om du fĂ„r lust att prova tĂ€vla dressyr sĂ„ blir det inte sĂ„ frĂ€mmande att rida rörelser efter ett bestĂ€mt mönster. 🙃

VÀldigt nyttigt att kÀnna pÄ hur vÀl man kan fatta en galoppfattning pÄ en exakt plats, eller att sedan kunna bibehÄlla form, takt och tempo pÄ raka spÄr som tex diagonalen.

SjĂ€lv har jag alltid ca 3-4 program i huvudet som jag kan variera mellan. 🤭

Sen Àr det kul ocksÄ att rida efter en "plan" som sÄ alltid Àr min filosofi i ridningen, inte att rida hit och dit utan att veta  vad och hur man ska uppnÄ kvalité.

Lycka till och ha kul nÀr du rider.

Känner du fotförflyttn

HÀr kommer en övning för att hitta rÀtt fotflyttning i skrittpiruetten. För dig som rider pÄ LA-nivÄ eller högre.

Rid en sluta i skritt lĂ€ngs kvartslinjen. Efter du kommit till lite lĂ€ngre Ă€n mitten gĂ„r du över i en skrittpiruett. Var noga att din hĂ€st behĂ„ller framĂ„tbjudningen och att skritten behĂ„ller sin takt. I sluet av piruetten övergĂ„r du till en diagonal sluta mot lĂ„ngsidan och byter dĂ€refter varv. 🤨

Din hĂ€st har samma fotförflyttning i slutan som i piruetten med bara ökad centrering i piruetten. SĂ„ att kunna bibehĂ„lla slutan innan och efter gör att du lĂ€ttare förmĂ„r ha hĂ€sten rĂ€tt Ă€ven i piruetten. 😎

Good Luck

Kan du rida rakt?

Ett slag för raka enkla vĂ€gar!!! 😀

Genom tips frÄn övningar kan man lÀtt tro jag rider mycket böjda spÄr. Men nÄgot som jag ALLTID frÀmjar Àr att ofta rida ut pÄ raka spÄr speciellt de första minuterna i uppvÀrmningen. Bara lÄta hÀsten jogga igÄng sina muskler och vÀrma sina senor och leder Àr A och O.

Viktigt att du ocksĂ„ som ryttare trĂ€nar dig att kunna bibehĂ„lla takt, tempo, eftergift i hĂ€sten oavsett du Ă€r pĂ„ böjt eller rakt spĂ„r. Ta hjĂ€lp av de böjda spĂ„ret om du inte förmĂ„r hĂ€sten arbeta rĂ€tt men fastna inte dĂ€r utan vĂ„ga ge dig ut pĂ„ raka linjer. 🙃

Följ dĂ€remot inte alltid spĂ„ret utan hitta egna vĂ€gar, att rida ett par meter innanför fyrkantspĂ„ret Ă€r ocksĂ„ otroligt nyttigt dĂ€r du som ryttare tvingas anvĂ€nda ytterhjĂ€lperna. Ingen vĂ€gg som sköter det jobbet alltsĂ„. 😎

Skolor

Att rida skolor Ă€r till för att öka graden av samling men Ă€ven den som inte Ă€r fĂ€rdig för jĂ€ttemycket samling har nytta av skolorna. DĂ€r fĂ„r du hĂ€sten bĂ„de lösgjord och starkare genom att den sĂ€tter under sig mer bak. 🙃
TĂ€nk pĂ„ att rida lagom lĂ€nge för tanken Ă€r att din hĂ€st ska stĂ€rkas inte fĂ„ mjölsyra. 🤒

Just den hÀr övningen Àr för dig som ligger pÄ LA nivÄ eller högre dÄ den har Àven övergÄngar som kan vara svÄra.

TÀnk pÄ att alltid gÀrna göra en övning i skritt först för att du som ryttare ska kÀnna dig sÀker pÄ dina hjÀlper samt att kunna bibehÄlla linjerna i övningarna.

Kom sedan genom kortsidan i en frisk arbetstrav, noggrann halvhalt och hörnpassering dÀr du förbereder öppnan. (svÄrt att hitta böjning kan du lÀgga till en volt i hörnet)
Följ lÄngsidan i öppna ca 10 m varav ny halvhalt och övergÄng till sluta diagonalt mot m-linjen. NÀr du nÄr m-linjen Äter en ny halvhalt och ÄtergÄ till öppna igen utmed m-linjen mot kortsidan. Ta sedan samma varv och lÄt din hÀst trava pÄ liteframÄt utmed lÄngsidan ner tills du gör om samma övning igen.
Ibland Ă€r det bra att göra Ă„t samma hĂ„ll ngr gĂ„nger för att kunna förbĂ€ttra det som var svĂ„rt. 🤔

Övningen kan Ă€ven göras i galopp för dig som kommit en bit lĂ€ngre. Var Ă€ven noga att utnyttja den skarpa svĂ€ngen nĂ€r du nĂ„r kortsidan i slutet av sista öppnan, dĂ€r har du nĂ€mligen lite övning inför galoppiruetten eftersom du har din hĂ€st vĂ€l sittande bak.

Lycka till 🙂

Mjukgör med åttor

Att rida volter i "Ă„ttor" Ă€r en lösgjörande övning men ocksĂ„ trĂ€ning pĂ„ timing frĂ„n inner till ytterhjĂ€lper. 🤩

Viktigt att man Àr flixibel och stannar kvar pÄ en volt om hÀsten inte hinner med att ge efter pÄ ett varv. Du kan rida volterna olika stora och pÄ sÄ vis fÄ olika mycket böjning. Har du en lÀngre ridbana kan du gÀrna lÀgga tre volter pÄ varandra som pÄ bilden.

Det gĂ€ller att du som ryttare förbereder hĂ€sten pĂ„ att den ska forma om till ny volt sĂ„ den inte förlorar sin balans pga ryttaren förekommer i handen. TĂ€nk lite som nĂ€r du cyklar i en cirkel för att byta cirkel mĂ„ste du rĂ€ta ut styret och sen svĂ€nga Ă„t det nya hĂ„llet, det gĂ„r inte kasta om för dĂ„ kommer du vĂ€lta 😎
Det Ă€r alltid handen som kommer sist efter vikt och skĂ€nkel nĂ€r du byter hĂ„ll. 😉

Mellantrav med bärighet

BĂ€ttre pĂ„skjut för framtunga hĂ€star 🙃

För att kunna göra en bra mellantrav eller mellangalopp krÀvs rÀtt mkt styrka i din hÀst att kunna bÀra pÄ sina bakben. En hÀst som ej klarar "sitta under sig" och samtidigt öka pÄskjutet kommer ramla fram pÄ bogarna och nÄgon lÀngning gÄr ej Ästadkomma.

Den hĂ€r övningen Ă€r dĂ€rför bra dĂ€r du förbereder din hĂ€st genom att rida en öppna. Öppnan Ă€r till hjĂ€lp att fĂ„ din hĂ€st till bĂ€righet, och dĂ€rmed mer lĂ€tthet i sin framdel. 😉

Kom dÀrför i en öppna utmed lÄngsidan och vÀnd sedan över pÄ en kort diagonal dÀr du lÀnger traven eller galoppen. Var noga att bara rid med smÄ skillnader till en början och lÄt inte halsen blir lÀngre. Samma runda form och ryggverksamhet för att hÀsten ska kÀnna att den behÀrskar lÀngningen.

TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att avvĂ€ga lagom antal ggr sĂ„ du inte utsĂ€tter din hĂ€st för mjölksyra! 🤒

Lycka till och trĂ€na elactisiteten i din hĂ€st med bibehĂ„llen bĂ€righet och ökat pĂ„skjut!! 🙂

Rakriktning

FörvÀnd galopp med motstÀlld hÀst.

Att rida din hÀst motstÀlld dvs stÀlla den Ät andra hÄllet Àr en jÀttebra gymnastisk övning. HÀr fÄr du hÀsten ordentligt rakt under dig samtidigt som den spÄrar bÀttre fram och bak. HÀsten fÄr ocksÄ komma till mer bÀrighet pÄ sitt yttre bakben.

Det gÄr rida olika vÀgar men en enkel variant Àr att börja omstÀlla din hÀst pÄ volten. BÄde i trav och galopp. Sen nÀr du behÀrskar det pÄ ett mjukt hÀst och hÀsten blir mjuk av jobbet kan du övergÄ att trÀna det i förvÀnd galopp.

Fatta förvÀnd galopp och följ fyrkantspÄret tex vÀnster galopp i höger varv. StÀll nu försiktigt över hÀsten till höger utan att Àndra pÄ takt och tempo. Ha den motstÀlld Àven genom hörnpasseringarna.  Om din hÀst vill ge sig ivÀg eller du förlorar eftergiften i kroppen, bryt lugnt av till trav och hitta tillbaka igen. VÀxla med att rida rÀttvÀnd galopp pÄ ett böjt spÄr om den blir stressad.

Lycka till med en nyttig övning!!

Sidvärts utan stöd av väggen

Mer lösgörande övningar!! 🙃

Att rida skÀnkelvikning omvÀxling med raka och böjda spÄr i uppvÀrmningen Àr nÄgot mÄnga anvÀnder sig av.
SÄ hÀr kommer ett tips pÄ just en skÀnkelvikningsövning dÀr du ocksÄ lÀttare kan bibehÄlla framÄtbjudningen i din hÀst. Om dÀremot din hÀst ligger pÄ och vill gÄ ifrÄn att bÀra pÄ sina bakben kan du med fördel lÀgga in övergÄngar i rörelsen.

Du rider sidvÀrts pÄ kvart linjerna istÀllet för utmed spÄret. PÄ sÄ vis fÄr du hÀsten att lÀttare "suga" tag pÄ linjen dÄ inte vÀggen upplevs som bromsande. Rid gÀrna hÀsten i en lite lÀgre form under uppvÀrmningen och se till att det Àr med ryggverksamhet, bjudning i en bra takt och kÀnslan av att fÄ din hÀst mellan hand och skÀnkel som Àr de viktiga delarna.

Rid hÀsten Ät sidan för den sidförande skÀnkeln som du har nÀrmst vÀggen, dÄ blir du tvungen att innan kortsidan rakrikta och sedan stÀlla om i "hörnpasseringarna" och fÄr pÄ sÄ vis skifta hÀstens inner och yttersida genom kortÀnden och kan dÀrmed fÄnga upp en tex utskjutande bog.  Var noga att din hÀst inte blir förböjd i halsen utan endast Àr stÀlld i nacken. KÀnn att framdelen leder vÀgen och att du först och frÀmst kan hÄlla dig pÄ din linje. Jag tycker det Àr viktigt att inte ge sig direkt in i rörelsen utan kanske rida bara rakt fram pÄ linjen först och sedan bygga pÄ med stÀllning, sidförande hjÀlp etc. Byt sedan varv och flytta för den andra sidförande skÀnkeln ett slag.

Var noga att du kÀnner en bra takt och att det "flyter" pÄ utan att kÀnnas sÄ svÄrt. En skÀnkelvikning Àr vÀldigt avgörande hur ryttaren förmedlar sina hjÀlper och med rÀtt timing. HÀsten tycker sÀllan det Àr svÄrt om bara ryttaren gör rÀtt!!

Good Luck!! 😎

Olika tvärning

Att som jag nÀmnde i förra veckans ridövning vÄga rida med olika tvÀrning Àr som sagt oerhört nyttigt för sÄvÀl ryttare som hÀst. Den hÀr övningen gÄr till att du vÀnder in pÄ diagonalen tex frÄn H men flyttar den för din nuvarande innerskÀnkel  istÀllet och mer parallelt med kortsidan. HÀr fÄr hÀsten korsa sin mittlinje och det blir som stretsching för hÀsten. Framdelen ska som vanligt visa vÀgen och om hÀsten tappar bjudningen rider du rakt ut ngr steg och börjar flytta igen.

Flytta bara fram till ett par m innan X pÄ medellinjen, forma om till andra hÄllet och flytta sedan för den andra skÀnkeln tillbaka till lÄngsidans slut mot K.  Gör den delen med mycket tvÀrning i skritt.

DÀrefter kan du med fördel pÄ nÀsta lÄngsidas rida en lÄng diagonal med lite tvÀrning tex F-G. PÄ sÄ vis fÄr du med trÀning i bÄde sidförande och framÄtdrivande hjÀlpen. Den hÀr linjen kan du Àven göra i trav. För i den tÀvlingsmÀssiga skÀnkelvikningen Àr samarbetet och kÀnslan mellan dina hjÀlper det som avgör kvalitén pÄ rörelsen.

Lycka till !!

Rid olika diagonaler

VÄga anvÀnd olika diagonaler i ridhuset.
MÄnga anvÀnder sig av för fÄ ridvÀgar, det Àr egentligen bara fantasin som sÀtter grÀnser för det men att bla anvÀnda olika diagonaler Àr nyttigt.

Du kan rida korta och lÄnga frÄn hörnbokstav till m-linje etc etc. Att göra skÀnkelvikning pÄ olika sorters linjer Àr nyttigt dÀr du fÄr olika grad av tvÀrning. Ibland Àr det nyttigt för att förstÀrka den sidförande hjÀlpen med extra mkt tvÀrning och som det sen Àr viktigt att fÄ till bra inverkan pÄ yttersidan och den framdrivande hjÀlpen pÄ de lÀngre linjerna. En bra skÀnkelvikning Àr sÄ avgörande om ryttaren fÄr till en ram om hÀsten med inverkan dÀr den mest behövs just dÄ.

Att bara rida raka linjer utan att fÄ hjÀlp av vÀgg/staket Àr ju ocksÄ vÀldigt avslöjande om hurvida ryttaren har hÀsten inramad för ytterhjÀlperna.

SĂ„ rid och kĂ€nn!! 🤩

Lösgjörande övning

HĂ€r kommer en jĂ€tte brauppvĂ€rmningsövning i trav dĂ€r du kan vĂ€xla med raka linjer i början av ditt ridpass. Även bra att stanna ett slag pĂ„ samma ridvĂ€g sĂ„ hĂ€sten slappnar av och fokuserar pĂ„ sin ryttare.

Enkel men bra, dels för eftergift i hÀstens sidor men ocksÄ att du fÄr samverkan med inner-ytterhjÀlper dÄ du byter varv ofta.

Gör en ca 15 meters volt pÄ kortsidan och följ sedan spÄret ner till mitt pÄ nÀsta lÄngsida, gör dÀr volttillbaka. Nu lÀgger du igen en volt pÄ kortsidan och rider vidare till nÀsta lÄngsida. DÀr kommer pÄnytt en volt tillbaka och sÄ rider du ett litet slag tills du kÀnner att hÀsten Àr mjuk och lösgjord Ät bÄda hÄllen samt kan bibehÄlla jÀmn takt och tempo.

Good Luck 🤩

Elastisiteten

TrĂ€na Elastisiteten 🙃

Vi tittade pÄ en sÄdan övning förra veckan och hÀr kommer en annan. Den kan vara speciellt bra om du har en hÀst som har lÀtt för att bli lÄng, alltsÄ inte orkar med att bÀra och lÀnga sig samtidigt.
Genom att rida en sidvÀrtsrörelse, hÀr öppna, fÄr hÀsten hjÀlp att vara kvar mot sin bakdel och dÀrmed kvar i sin balans. Om du inte kommit sÄ lÄngt att du rider öppna kan du istÀllet bara tvÀra lite grand för inner skÀnkel.
DÄ du i sidvÀrtsrörelsen har din hÀst mellan inner och ytter hjÀlperna sÄ Àr hÀsten i en fin ram och kan behÄlla balansen nÀr den ökar sitt pÄskjut bakifrÄn. Var noga att du inte förböjer hÀsten utan ha ett god ram, rid till stöd pÄ din yttertygel.

Rid ibland utmed spÄret och ibland pÄ kvartslinjen (dvs innanför spÄret) vÀxla med övergÄngar och temponyanser i bÄde trav och galopp. Börja alltid med tex en sida övergÄngar skritt-trav och sedan temponyanser i trav (eller skritt), gÄr dÀrefter över i galopp nÀr du fÄtt till det i traven.

Du som kommit lite lÀngre kan rida mer skillnad och i galoppen kan du rida mot piruettgalopp dvs mkt samling.

Lycka till och tĂ€nk pĂ„ att vara elastisk sjĂ€lv i din hand och inta en upprĂ€tt men avspĂ€nd sits. Glöm inte att absolut inte "klĂ€mma" dig fast med skĂ€nkel och sits utan rid med impulser och sitt stilla och lĂ„t hĂ€sten bĂ€ra dig istĂ€llet för att trycka dig ner i sadeln. 🙃

Läng med bibehållen form

Mellantrav 😉
Dax att böra rida din hÀst mer nyanserat? Om man vill tÀvla i dressyr kommer det att vara nödvÀndigt att kunna fÄ hÀsten förlÀnga steglÀngden med bibehÄllen takt och ett ökat pÄskjut.
Det krÀvs bÄde styrka, smidighet och elasticitet för att hÀsten ska kunna gÄ i mellangÄngarter sÄ börja redan tidigt att öva din hÀst men aldrig pÄ bekostnad av form, takt och balans. SÄ hÀr kommer en övning dÀr du kan trÀna din hÀst till en början pÄ lite kortare linjer dÀr du vÀxlar mellan böjt spÄr för att kunna Äteruppta eftergift och balans om hÀsten skulle falla isÀr nÄgot.

UtgÄ frÄn stora mittvolten dÀr du stannar kvar tills du kÀnner att hÀsten Àr mellan hand och skÀnkel och spÄrar fram och bak med en lösgjord form. Följ sedan fyrkantspÄret upp till kortsidan dÀr du vÀnder upp över hörnlinjen (tex A-B) och inverka till mer pÄskjut. Luta dig ej bakÄt utan lÄt hÀsten kÀnna att du Àr med i rörelseriktningen genom att sitta stilla mitt över den. LÄt handen vara följsam framÄt utan att förlora kontakt och stöd. GÄ direkt in pÄ mittvolten igen och om det kÀnns bra efter ett varv följer du pÄ nytt fyrkantspÄret och vÀnder nu upp pÄ nÀsta hörnlinje (C-E) Äter igen med förlÀngd steglÀngd.
KrÀv sedan mer och mer av din hÀst och du kan fÄ den till Mellantrav.

Om din hÀst vill bli stark och förlora sin vÀlvda överlinje kan du istÀllet gÄ direkt ut frÄn mittvolten mot kortsidan över hörnlinjen och lÀnga dÀr istÀllet. Blir ju pÄ samma linje men i omvÀnd ordning. LÄt inte din hÀst börja ligga pÄ i handen och tappa sin sjÀlvbÀrighet, gör ett par övergÄngar till skritt och fÄ den tillbaka igen. Du kan Àven göra övningen i galopp nÀr du behÀrskar den i trav.
Lycka till!
Bild kommer snart ;)

Mer bärkraft

Veckans ridövning Àr en voltövning dÀr du kan trÀna samling pÄ din hÀst endast ngr steg i taget. Bra att inte rida för lÄnga strÀckor samling i början utan att hÀsten hinner bygga upp sina muskler, leder och senor succesivt.

AnvÀnd en av 20 m volterna pÄ kortsidan, sÀtt upp ett par koner som en port mitt i volten. NÀr du har en fin böjning och eftergift i hÀsten ute pÄ voltspÄret vÀnder du igenom volten (passerar dÄ din port av konerna)
NÀr du gÄr igenom porten samlar du upp din hÀst lite extra som i en förlÀngd halv/halt. Byter varv och travar fram i arbetstrav pÄ volten igen. Följ volten tills du kÀnner att hÀsten kÀnns genom och lösgjord och gör om samma sak igen.

Du kan Ă€ven göra den hĂ€r samlingsövningen i galopp men byter dĂ„ ej varv utan lĂ€gger en volt i volten dĂ€r du gĂ„r mellan konerna och samlar galoppen ett par sprĂ„ng pĂ„ mitten. Galoppera ett eller ett par varv pĂ„ stora volten innan du pĂ„ nytt gör en volt i volten. 🙃

TÀnk pÄ att samling betyder mer bÀrighet bak och dÀrmed lÀtthet fram utan att tappa ryggverksamhet och eftergift. Du som ryttare mÄste ocksÄ vara noga att ge eftergifter i din hand sÄ hÀsten inte upplever att du "bromsar" den till sina bakben. Flödet i hÀstens kropp mÄste gÄ genom din hand vidare till munnen och inte ta slut vid handen.

Lycka till och som vanligt nöt ej utan sluta i tid och lÄt hÀsten stÀrkas i en lugn takt.
😎

Nyttig bomövning

Den som tror att aldrig vi dressyrryttare anvĂ€nder bommar har helt fel 😉
Den hÀr övningen kÀnner nog alla mina elever till och den Àr med just bommar.

Man lÀgger ut fyra st bommar som i ett pluss med 2-3 meters mellanrum frÄn bomÀndarna mot mitten.
GÄ pÄ övningen frÄn vilket hÄll som helst, rid över en bom behÄll takt och tempo samt form som om bommen inte fanns. NÀr hÀsten kommit över bommen och upp jÀmsides med bommen du nu har jÀmte dig sÄ lÀgger du en volt utÄt frÄn bommarna och sen in över nÀsta bom...lite svÄrt att förklara men hoppas du kan se pÄ min skiss.
Övningen Ă€r bra dĂ€r du dels fĂ„r voltarbete med koll pĂ„ hĂ€stens yttersida sĂ„ du kan komma mitt pĂ„ nĂ€sta bom. Du fĂ„r trĂ€ning att kĂ€nna en bibehĂ„llen rytm och fĂ„r din hĂ€st fockuserad pĂ„ dig och din övning.

Efter du ridit runt sÄ alla bommarna blivit övertravade kan du rida ut pÄ fyrkantspÄret igen och sedan Äterkomma över en bom igen, nu Ät andra hÄllet.

Lycka till med en rolig övning.

Få rätt på yttersidan

Ytterligare en övning dÀr du som ryttare fÄr hjÀlp att ha koll pÄ yttersidan och dina ytterhjÀlper aktiverade.

Om du har en 60 m ridbana kan du lÀgga tre volter utmed lÄngsidan. En i början och en i mitten och sist en i slutet.

Mellan volterna kan du som kommit lite lÀngre rida förvÀnd öppna annars skÀnkelvikning undan ytterskÀnkeln nÀrmast vÀggen.

HÀr blir din skÀnkel nÀrmast vÀggen sidförande oavsett du rider i öppna eller skÀnkelvikning. HÀsten Àr formad (öppna) alt stÀlld (sk.vikn) mot vÀggen. DÀrmed har du skiftat och fÄtt det som i volten var inner sida till att utmed spÄret bli till yttersida. HÀr har du nu möjlighet att hÄlla ramen kvar om hÀsten eftersom du skiftar inner och yttersida pÄ sÄ kort strÀcka.

Forma som vanligt pÄ volten och kÀnn att du sitter mitt över hÀsten utan att tappa bort yttersidan. NÀr du nÄr spÄret igen rÀtar du ut och forma om för nya skÀnkeln och dina gamla innerhjÀlper blir nu till ytterhjÀlper. LÀgg pÄ nytt ny volt och forma om tvÀrtom igen.....

Om din hÀst inte Àr sÄ lÄngt kommen rid gÀrna volterna lite större samt anvÀnd skÀnkelvikningen utmed spÄret.

Lite svÄrare övning men nyttig för ryttarens timing och samverkan av hjÀlperna. TÀnk pÄ att alltid börja i skritt för att du sjÀlv ska kunna förmedla rÀtt hjÀlper till din hÀst eller ta hjÀlp av din trÀnare.

Ett vanligt fel i sidvÀrts rörelser Àr att ryttaren ger för okorrekta hjÀlper till sin hÀst och hÀsten kan inte uppfatta vad som förvÀntas av den. Börja dÀrför med i stort sett ingen tvÀrning och hitta rytm, vÀgen och flytet innan du ytterligare lÀgger pÄ sidförande, böjande hjÀlper. Börja smÄtt och utöka svÄrighet nÀr du hittat sÀkerheten sjÀlv.

Samverka inner ytter hjälperna

Den hÀr övningen Àr bra pÄ mÄnga sÀtt. Dels sÄ fÄr du hjÀlp med att rida hÀsten mellan hand och skÀnkel och dÀrmed fÄ med bÄde bÀrigheten och pÄskjutet. Du fÄr Àven hjÀlp att rama hÀstens yttersida samt trÀna elasticiteten.

Var noga att alltid rida din hÀst till eftergift med bibehÄllen takt oavsett om du rider den mot samling eller rider den nÄgot fram.

Kom tex i höger varv och lÀgg en ca 10 m volt i hörnet vid bokstaven K. Se till att fÄ din hÀst att forma sin inner sida och mjukt tugga pÄ bettet i inner tygel. Rama yttersidan med dina ytterhjÀlper sÄ den ej trycker tex bogen eller bakdelen utÄt i volten.

VÀnd sedan snett igenom, kort diagonal till B. Putta pÄ lite med dina sittben och lÄt hÀsten "tÀnja" nÄgot pÄ steget, dock med bibehÄllen form och takt. Bjud handen nÄgot mot munnen utan att förlora kontakt och stöd.

Vid B rider du in Äter pÄ en 10 m volt nu till vÀnster.

DÀrefter vÀnd pÄ kort diagonal till H, dÀr du avslutar med en ny 10 m volt i hörnet, Ät höger.

Följ sedan fyrkantspÄret runt och anvÀnd lÄngsidan till det som du kan ha nytta av tex fÄ den lite mer framÄt (om den bjuder dÄligt) eller tex övergÄngar om den ligger pÄ. FÄr du svÄrt att bibehÄlla form och eftergift kan du med fördel gÄ ner till skritt och ta rÀtt pÄ den.

AlltsĂ„ anvĂ€nd volterna till att fĂ„nga upp utan att det behövs sĂ„ mkt broms i handen (hĂ€sten bromsar sjĂ€lvmant nĂ€r man svĂ€nger) utan istĂ€llet kan du rida pĂ„ i upptagningen och fĂ„ en jĂ€mn fin aktivitet i hĂ€stens bakben. Även hjĂ€lp att hitta sina bakben och bĂ€righet.
De raka linjerna Àr tÀnkt att du försiktigt och lite i taget fÄr din hÀst att vÄga "ta för sig" lite mer framÄt utan att bli lÄng eller förlora bÀrigheten.

Lycka till, och ha det sÄ kul!!

Kontroll steg för steg

Klockan-en lösgörande kontroll övning!

Ibland kan det vara nyttigt att testa om jag som ryttare förmÄr fÄ hÀsten att förflytta sig exakt sÄ som jag önskar. Timing och lydighet men ocksÄ lösgjordhet fÄr du ut av den hÀr lite annorlunda övningen, mÄlet Àr att med lÀtthet fÄ hÀsten ta ett litet steg i taget Ät rÀtt riktning.

Den hÀr övningen kan du anvÀnda för att förstÀrka din sidförande hjÀlp dÄ hÀsten ska gÄ vÀldigt tvÀrt Ät sidan.
Det Àr ganska jobbigt för hÀsten sÄ hÄll ej pÄ för lÀnge och framför allt beröm nÀr den förstÄr vad du Àr ute efter. 

StÀll en kon i manegen och gör halt med hÀstens huvud mot konen (ngr meter ifrÄn). KÀnn att din hÀst tuggar pÄ bettet och Àr uppmÀrksam pÄ dig och dina kommande signaler. Flytta hÀsten helt Ät sidan som om den vore en visare i en klocka, ta endast nÄgot steg i taget. Gör sedan halt pÄ nytt för att sedan flytta en liten bit till. Byt sedan hÄll "i klockan" och flytta hÀsten nu Ät andra hÄllet för din andra skÀnkel, glöm ej stÀll om nÄgot i nacken.

HÀsten ska vara vÀldigt rak i kroppen om Àn nÄgot stÀlld frÄn rörelseriktningen.
Efter att du gjort nÄgra gÄnger Ät varje hÄll trava igÄng din hÀst och rid ifrÄn övningen en stund.

Svårare gal övning ger bärig häst

StÀrkande galoppövning med enkelt byte:

Den hÀr övningen Àr för dig som kommit lite lÀngre. Innan man börjar med galoppombyte bör hÀsten kunna ridas i förvÀnd galopp samt enkla byten. Den hÀr övningen Àr bra om du vill fortsÀtta stÀrka och förbÀttra just dessa moment.
TÀnk pÄ att alltid kÀnna att du inte ger för svÄra uppgifter till din hÀst, skulle det visa sig att den visar tendenser till att inte klara av uppgiften mÄste du tÀnka om. LÀgga till eller förÀndra vÀgarna eller kraven. Kanske lÀgga till en volt nÄgonstans eller rida en lÀngre vÀg Àn tÀnkt frÄn början etc...

I och med du rider ngr sprÄng öppna i galopp fÄr du hÀsten att sÀtta in under sig lite extra med sitt inre bakben. DÄ har du ocksÄ förberett den för det enkla bytet dÀr den just behöver sÀtta in under sig för att vidhÄlla bÀrigheten till skritt. Om din hÀst blir för stark i handen inför övergÄngen till skritt kan du gÀrna lÀgga till en volt dÀr du lÀttare fÄr tillbaka hÀsten inför övergÄngen.

Följ fyrkanten i vÀnster galopp och rid ngr sprÄng öppna utmed lÄngsidan. NÀr du kommer till mitten vÀnder du över ridbanan och gör ett enkelt byte vid X. Fatta ny höger galopp och svÀng höger nÀr du nÄr lÄngsidan, rid pÄ nytt ngr sprÄng öppna i galopp fram till hörnet. Galoppera genom kortsidan och gör likadant nu pÄ nÀsta lÄngsida. OBS! Om din hÀst inte Àr helt stark Ànnu kan du med fördel utesluta öppnan efter bytet och istÀllet lÀgga en volt pÄ kortsidan för att hitta tillbaka till bÀrighet och avspÀndhet.

Börja träna förvänd galopp

SÄ fort din hÀst klarar gÄ i en galopp dÀr balans och takt i ett vÀl anpassat tempo Àr det dax att Àven rida den i förvÀnd galopp. Den bör ocksÄ kunna ta dina fattningshjÀlper rÀtt dvs vÀnster galopp eller höger pÄ en rak linje som tex m. linjen.
Den förvÀnda galoppen Àr dels stÀrkande för hÀsten dÀr den fÄr bÀra upp sin vikt pÄ ett ocksÄ lösgörande sÀtt. Jag tycker det Àr som "stretching" för hÀsten att lÄta den gÄ lite förvÀnd galopp emellan Ät. TÀnk pÄ att olika hÀstar behöver olika "matschning" dÄ de Àr individer som har olika förutsÀttningar. Börja alltid med lÀtta vÀgar och ta en liten strÀcka i taget. Om din hÀst vill "tappa balansen"  genom att öka tempot dvs ge sig ivÀg, rid kortare strÀcka och beröm genom att bryta av till trav efter ett par gal.sprÄng. Om din hÀst dÀremot inte "orkar" med och istÀllet fastnar i för mkt samling Àn vad den för dagen klarar, kan du gott rida pÄ lite mer framÄt. SÄ kÀnn och analysera vad du bör göra för att hjÀlpa din hÀst pÄ bÀsta sÀtt. Det viktiga Àr att den inte upplever nÄgot nytt som obehagligt utan fÄr en positiv nyfiken upplevelse för att den fÄr lÀra sig nya saker.
HÀr Àr en övning som Àr bra att börja med dÀr du endast galoppera pÄ en rak linje. Efter hand du mÀrker att det fungerar bra kan du sedan fortsÀtta Àven genom en mjuk svÀng i hörnet och sedan lÀgga till ytterligare ett hörn sÄ har du klarat ett halvt varv i förvÀnd galopp. Men skynda lÄngsamt!!
VÀnd upp pÄ medellinjen och lÀgg direkt en volt Ät motsatta hÄllet mot hörnet. Fatta rÀttvÀnd galopp nÀr du gjort halva volten och vÀnd sedan över hörnlinjen tillbaka till det varv du var i frÄn början. DÄ gÄr du en linje i förvÀnd galopp dÀr du haft hjÀlp med volten att fatta en bÀrig galopp som sen mjukt (nÀstan obemÀrkt för hÀsten) genom linjen övergÄr till förvÀnd galopp. Lycka till!!

Päronformade serpentiner

MĂ„ste bara fĂ„ göra ett slag för serpentinerna. Jag anvĂ€nder mig ofta av dom dĂ„ jag tycker dom Ă€r bra pĂ„ sĂ„ mycket. Det inte alla tĂ€nker pĂ„ Ă€r att man kan leka och lĂ€gga till mycket "nyttigt" i dom ocksĂ„. HĂ€r kommer ett förslag dĂ€r du rider dom mer pĂ€ronformade och dĂ€rmed har hĂ€sten mer böjd och formad pĂ„ ett böjt spĂ„r Ă€n att rida rakt över m-linjen. HĂ€r fĂ„r du hĂ€sten mjuk och lösgjord i sina sidor samtidigt som du som ryttare tvingas se vĂ€gen och anvĂ€nda dina hjĂ€lper i samarbete med varandra. KĂ€nn att du börjar förbereda omstĂ€llning till nya bĂ„gen med den nya innerskĂ€nkeln innan du stĂ€ller om för inner tygel. Är man för snabb att "ratta" om i handen svarar hĂ€sten ofta med att tappa bĂ€righet och balans. HĂ€sten ska gĂ„ i ett lagom tempo och spĂ„ra dvs trampa i samma spĂ„r fram och bak. Skulle din hĂ€st börja vilja "ligga pĂ„" i handen lĂ€gger du till övergĂ„ngar mellan skritt och trav i övningen. Lycka till!

Ruter ess


Att komma igÄng igen efter lite julvila kan medföra att det blir en del skritt de första ridpassen. Bra tillfÀlle att passa pÄ att lösgöra hÀsten ordentligt och trÀna uppmÀrksamhet och avspÀndhet. Som ni vet Àr det viktigt att skritta fram ordentligt sÄ nÀr du tagit upp tyglarna kan du mkt vÀl anvÀnda en övning för att fÄ hÀsten med dig redan frÄn början men ÀndÄ att den fÄr vÀrma sina leder, sener och muskler pÄ ett lugnt tillvÀgagÄngssÀtt.
"Ruter ess" övningen kÀnner mÄnga igen men den Àr ett bra sÀtt att Àven fÄ hÀsten mellan inner och ytterhjÀlper samt framför hjÀlpen men ocksÄ trÀning för den sidförande. Sidförande rörelser Àr ju som ni vet lösgörande för hÀsten och passar bra sÄ hÀr inför ny sÀsong.
Rid som ett ruter och kom ut med varje spets mitt pĂ„ varje sida av manegen. Skritta först bara rakt fram och kĂ€nn efter att hĂ€sten trampar pĂ„ framĂ„t med kontakt och stöd i handen utan att hĂ€nga sig pĂ„. Om den gör sĂ„, kan du göra halter sĂ„ den Ă€ven lyssnar tillbaka. KĂ€nn att du anvĂ€nder dina ytterhjĂ€lper vid varje "spets" dĂ€r du svĂ€nger mot nĂ€sta sida. Börja sedan att stĂ€lla hĂ€sten nĂ„got in mot mitten och lĂ€gg pĂ„ den sidförande innerskĂ€nkeln. Ta bara lite i taget och kĂ€nn efter att du Ă€ven rider framĂ„t pĂ„ linjen med hjĂ€lp av dina ytterhjĂ€lper. Mjukt tugg pĂ„ innertygel utan att förböja i halsen. Gör skĂ€nkelvikning vartannan linje och rid bara rakt fram vartannan. ÖvergĂ„ sedan i trav nĂ€r du hittat vĂ€gar och fĂ„r hĂ€sten att ta dina hjĂ€lper pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Avbryt sedan med lite andra ridvĂ€gar och Ă„tergĂ„ till övningen igen. Lycka till!!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
BokstÀver kvar: 160
OK Skickar...

Lotta | Svar 17.05.2015 16:01

Tack för bra övningar. Kanon att hitta, då man själv har ide'torka. Jag ska testa några i taget.

Ella | Svar 29.12.2011 20:38

det är lite surrigt

Lisa | Svar 14.10.2011 15:33

Tusen tack för ny inspiration! Är inne i en svacka nu och detta var precis vad jag letade efter!

Nancy Connah | Svar 03.09.2011 00:03

Tycker dessea övningar är mkt inspirerande. Undrar om det finns ett bevisat BRA sätt att stärka upp "sladdriga/vingliga" bakben/haser? :)

Carina Stall DressCe 03.09.2011 00:27

Hej Nancy, om den har rätt fysisk förmåga så är rakriktning viktig dvs få den spåra fram och bak i samma spår, som gäller för att stärka upp den.

Malin | Svar 16.08.2011 19:08

Gud vad bra övningar! Har länga letat efter nya roliga övningar :)

Emma | Svar 05.02.2011 09:36

Tack för lite ny inspiration!

Charlotte | Svar 03.12.2010 23:23

Har just fastnat lite i ridningen, så vilken bra inspirationskälla!

Jennifer Eriksson | Svar 19.08.2010 22:14

Vilka roliga övningar! :) Kul att hitta någon som sätter upp sånt här! Har sökt hur länge som helst efter nya roliga utmaningar! tack! :)

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. đŸ€—

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det Àr enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS