Dagbok

Ridövningar

Sidvärts utmed långsidan

Att rida sidvärts utmed långsidorna kan vara bra om hästen fortfarande har svårt att acceptera ramen. 😲 Här har du som ryttare "hjälp" av väggen men tänk på att så småningom ska dina ytterhjälper förmå rama hästens yttersida utan vägg. 

Bra att skifta mellan att räta ut flytta på nytt räta ut etc för då får du hjälp att tvinga dig själv använda dina mothållande hjälper på ytter sidan. Inför varje omställning/rakriktning så gör en halvhalt där hästen får en "förberedning" att nu kommer något nytt. Om din häst vill bli stark i sidvärtsrörelsen så kan du ställa den ut mot väggen (väggen blir då lite bromsande och fångar upp hästen samtidigt som du kan vara bestämd med skänkeln närmst väggen och få den flytta undan)

Du kan också göra övergångar utmed spåret och kanske flytta i trav och sedan övergång skritt rakt fram osv. Låt fantasin få utlopp, Gör långa bitar i början för att sedan hinna med flera på en sida. 😉 Nyttigt träna upp ryttarens timing med, för ibland råkar man se att ryttaren är för långsam och på så vis inte "hinner" med några förändringar ens på en lång långsida 

Rid två långsidor, dvs ett helt varv och sedan kan du göra lite grunda serpentiner utmed medellinjen 4 bågar så kommer du ut i andra varvet och kan göra dina sidvärtslångsidor nu åt andra hållet.🙂 Serpentinerna är bra för dels har du lite lättare att bibehålla eftergiften på det böjda spåret, men också att hästen tvingas "hålla" sin balans i sig själv och inte lika lätt hamnar i handen och i framvikt. Ett böjt spår får hästen att naturligt bromsa upp och hitta sin balans, där du också kan rida på mjukt framåt i takten utan att den "drar iväg". 

En rolig, lösgjörande övning där både ryttare och häst tränar sig i timingen och att komma till ridning på både inner och ytter sida. Börja i skritt tills du känner att ni är redo för nästa gångart!!😎

Lycka till!

Hörnpassering

Många tränar rörelser och det man tänker är svårt i ett dressyrprogram. Men glöm inte att exakt var enda steg bedöms i dressyr, transportsträckorna är inte att förakta.😉 

Så idag ska vi slå ett slag för hörnpasseringarna. 🙃

Många kommer från en rörelse och in i hörnet som på "två hjul i en kurva", ibland används hörnet som en "broms" där hästen runnit iväg på den raka linjen före.
Ett hörn kan visst användas att få en spänd häst lite eftergiven i sin sida och kanske därmed komma åt lite avslappning men ett hörn ska ridas med balans, energi, eftergift och bibehållen schwung. 🙂

Sätt upp koner på en mindre fyrkant tex 20 x 20 m. Gör en halvhalt innan du går in i hörnet där du också påbörjar en böjande inverkan för inner skänkel och innertygel med ram och stöd av dina ytterhjälper. 🙂 Din halvhalt ska inte vara bromsande utan bara avstämmande. När hästen så kommer in i början av hörnpasseringen ska du kunna mjukna i innertygel och känna att hästen trampar under sig med bibehållen energi och takt utan att bli längre, lägre eller högre i hals/nacke. 🙃 Du kommer nu till ridning i hörnet och hästen kan visa upp en egenbalans med god energi och schwung. 😀

Går göra i alla gångarter men börjar med det lättaste, skritt..😉

Skolor hit och dit.....åh så lösgjörande

Skolor ger ju mer samling och är bra att stärka hästen i. Men de är inte bara det utan väldigt lösgjörande också, samtidigt som ryttaren tvingas att komma till ridning bakifrån och fram samt med inner och ytterhjälperna. 🙂 🙂 🙂

Den här övning kan verka lite "krabbig" men gör den mycket i skritt först tills du hittat rätt och känner dig hemma. 😉

Börja kom i skritt utmed långsidan i en öppna, känn att du hittar böjningen så hästen inte fuskar genom att vara för rak. Känn att du kan rama din hästs yttersida och håller efter bogens placering.

 Rid sedan in i en båge (som lite på en volt fast åt andra hållet) i en vänster sluta. Missa inte halvhalten och inverkan med dina ytterhjälper för att få med yttersidan från spåret. 

Efter några steg rätar ut och forma om till höger, rid nu några steg öppna på kvartslinjen, för att på nytt gå i en höger sluta lite tillbaka från där du kom.

 Rätar ut igen och fortsätter i en ny öppna i slutet av långsidan. 

Se bilden för att förstå vägarna!!

När du behärskar det bra i skritt gör du öppnorna på spåret i trav och det andra i skritt. Här har du en övning där den mest "stela" individen blir som smör i kroppen efter ett tag!!

Lycka till och glöme ej micropauserna då och då 🙃

Övning från Tina

Den här övningen har jag lånat av Tina.  En väg som för övrigt finns med i ett par dressyrprogram där man ser att ryttarna slarvar bort viktiga poäng. Dock finns inte volten med men den läggs på för att ryttaren ska kunna förbereda nästa hörnpassering på bästa sätt.

Det gäller att kontrollera hästens yttersida när du svänger för att kunna göra tex en hörnpassering med god balans och eftergift samt ha hästen väl framme för skänkeln med en taktsäker gång. 😀

Lägg bommar enligt bilden till hjälp för att ha ett riktmärke och där du inte kan "vingla" eller snedda upp på linjen. Var noga att förbereda hästen att du ska svänga genom en liten förhållning där du visar med innerskänkeln att den snart ska böja just åt det hållet. 
Sen lägger du till en volt för att ytterligare känna att hästen är i balans på böjt spår, i en ram mellan dina inner och ytterhjälper. 🙂 Många slarvar med att komma till ridning med ytterhjälperna i svängarna vilket gör att hästen "sladdar" ut med yttersidan och kan därför inte bära jämt på sina bakben eller spåra i samma spår fram som bak. 

Lycka till och vänd sedan bara på "steken" och rid övningen från andra hållet. 🙃 

Roliga skolor

Det är inte bara nyttigt för häst och ryttare med skolor utan också väldigt roligt att rida dom.  Du kan lägga in dom på väldigt mycket olika linjer och platser som gör att variationen kan vara enormt stor.

Den här övningen utgår från en 60 meters bana men kan ändras om lite så det passar även en 40.

Börja rid öppna utmed första delen av långsidan, ca 20 m. Se till att rama utsidan redan i hörnpasseringen samtidigt som du hittar böjning runt inner skänkeln. När du kommit en bit längs långsidan lägger du en 10 meters volt inåt i manegen.

Mot slutet av volten flytta bak ytterskänkeln något och fånga upp hästens ytter bak samtidigt som du rider en diagonal sluta mot medellinjen. Se till att framdelen leder vägen men att du förmår få med hästens bakdel med stöd av ytterskänkeln. Försök att ej tappa böjningen men kanske kräv något mindre böjning från början om ni är lite gröna i skolorna.

När du når m-linjen mot slutet rätar du ut hästen för att följa sista biten på m-linjen med helt rak häst.

Byt varv när du når kortsidan och gör ånyo samma sak åt andra hållet.

Man kan också nöja sig med att bara få öppnan att fungera till en början och bara följa den tänkta "slutalinjen" med rak häst. Bygg hellre på en sak i taget än att allt blir för svårt.

Lycka till och glöm ej takt, balans och aktivitet i övningen.

Öppnor och volt

Den här övningen gillar jag på många sätt. Dels är den samlande men oxå lösgjörande och träning för ryttaren i samverkan inner ytterhjälper.

Du kommer genom kortsidan och gör dina hörnpasseringar noggrant där du känner att du har kontroll på  hästens yttersida samtidigt som du formar för inner skänkel.

Följ sedan långsidan i en öppna, börja med mindre böjning och tvärning och öka svårigheten efter hand du känner dig säker i övningen. Var tydlig i dina ytterhjälper för att förhindra att hästen rätar ut sig eller faller tillbaka mot väggen med sin ytterbog.
Rid så halva långsidan eller något längre om det behövs, vänd sedan rätt upp mot X där du lägger en 10 meters volt utåt och på så vis får en ny inner resp yttersida att matcha.

Rid vidare mot långsidan och ut i samma varv där du på nytt rider en öppna.

Man kan också leka med övningen och låta hästen komma i förvänd sluta utmed långsidan eller för dig som inte kommit så långt rid en skänkelvikning utmed spåret.

Lycka till och "have fun"

Snöjobb

Ja nu är det inte lätt att rida något vettigt såvida man inte har tillgång till ett ridhus. Men tänkte ändå försöka inspirera er som sitter ute på våra snötäckta landsvägar och försöker hålla igång inför vårträningen.

Det är många snövägar som nu ändå fungerar att tom trava på, åtm i mittsträngen om man har snösulor och brodd dvs. Rid mycket övergångar för att träna din hästs lyhördhet och att komma igång bakifrån resp sätta inunder sig när du saktar av. Sen kan du variera att rida sidvärts för att jobba lösgjordheten nu när du inte kan annat än rida på raka spår. Växla så däremellan till att känna att hästen är helt rak med lika stöd i båda tyglarna och hitta en jämn fin takt. Skulle du sen rida förbi en äng med lagom mycket snö så låt din häst ta en något friare galopp ett varv eller två för att få jobba lite med andra muskler än den annars kanske gör. Rid dock inte för många varv då det är oerhört krävande för hästen att ta sig fram i snön speciellt om den är lite tung. 

Härda ut snart kommer VÅREN!!!!

Byt om volt i skänkelvikning

Mycket av "knepet" att få hästen arbeta mitt under sig och att vara i sin egenbalans handlar om vikten av vår inramning på yttersidan. Vissa hästar som inte alls är eftergivna i kroppen kräver lite överdrivet fokus på innersidan men sen är det viktigt att börja rama hästens yttersida och få den bära vikt jämt på sina ben. 🙃

När du jobbar på tex de stora volterna är det viktigt du känner att du ramar med ytterskänkel och kontakt på ytter tygel för att hästen inte ska kasa åt sidan istället för att balansera upp sig mitt över sin egen mittpunkt. Vi har pratat tidigare hur du kan tex motställa hästen för att få ett hum om hur du har kontroll på hästens yttersida eller ej. Den här övningen kan också hjälpa dig känna efter.

När du är ridit några varv innanför spåret på ena volten byter du om volt som vanligt fram till X. Där rätar du ut hästen och fångar upp yttersidan ytterligare och flyttar hästen några steg undan din nya innerskänkel. Sikta på att komma ut lite innanför spåret och rid första varvet på volten sen innanför spåret. Då är det ju du som kontrollerar  vägen med dina ytterhjälper istället för att väggen tar emot.

Ett litet tips till dig från mig . 🙂

Bärkraft och Påskjut

Vi pratar ofta om att hästen ska bära mer vikt på sina bakben, men också med ett väl påskjut dvs aktiva bakben. Jag brukar använda metarforen att vågskålarna ska väga jämt med just dessa två "krafter" i hästens bakparti.

Sedan ska det ju såklart till mer än så, hästen har ju en framdel och ett mittparti också  men väljer att ge er tips på en övning där du kan träna dig själv och din häst att känna och uppnå ett bra bakbensarbete.

Sätt ut tre koner längs en lång sida med ungefär lika avstånd. Rid din häst extra kraftfullt bakifrån från kon 1-2. Våga ta i och känn att hästen liksom "accelererar" bakom sadeln.

Fånga sedan upp den igen mellan kon 2-3 och våga här fånga upp och korta hästen så att den bär mer och mer vikt bak, försök håll rytmen så inte hästen bara bromsar och blir "långsam" utan att den istället får bära mer vikt "sätta sig" under sig bak. 🙃

Därefter från kon 3 puttar du nu även lite på med säte och ben och får därmed ökat påskjut igen men ej överdrivet.... Nu har du både bärighet och påskjut!!

Känn på känslan nästa långsida och gör sen om igen så du lyckas känna efter när hästen gör vad och både och 😉

Träna för samling

Här kommer en övning där du tränar och stärker din häst för samling. Man rider små serpentiner på kortsidan och därefter en större båge utmed långsidan.

Sätt upp tre koner som riktmärke  utmed linjen emellan
bokstäverna F-K och H-M och en kon vid bostaven X.

Kom i tex höger varv och påbörja tre serpentiner på kortsidan från F-K. Här blir bågarna rätt små och därmed rider du hästen i en samlad trav. Behåll takt och aktivitet i hästen så den inte blir långsam. Samlad trav är inte långsam trav utan med ngt kortare steglängd med mer bärighet bak.

När du så gjort färdigt tre bågar går du direkt från K via X och ut vid bokstaven H. Här rider du något framåt på den stora bågen så hästen kommer från samlingen lite.

När du så når bokstaven H går du på nytt in i tre mindre bågar utmed kortsidan igen. Om hästen inte orkar eller hinner med att bli rak innan du formar om i ny båge så kan du med fördel rida bågarna lite toppigare vid behov.

När du är klar görs återigen en stor båge utmed långsidan.

Tänk på att inte stanna länge i övningen om din häst inte är tillräckligt stark ännu. Följ istället fyrkanten ett varv emellan och gå tillbaka till övningen igen!!

Träna Program

Ett tips jag vill dela med mig av är att rida dressyrprogram emellanåt.

Dels för att du får en tydlig bild på vad som är svårt och var ni befinner er tävlingsmässigt. Sedan om du får lust att prova tävla dressyr så blir det inte så främmande att rida rörelser efter ett bestämt mönster. 🙃

Väldigt nyttigt att känna på hur väl man kan fatta en galoppfattning på en exakt plats, eller att sedan kunna bibehålla form, takt och tempo på raka spår som tex diagonalen.

Själv har jag alltid ca 3-4 program i huvudet som jag kan variera mellan. 🤭

Sen är det kul också att rida efter en "plan" som så alltid är min filosofi i ridningen, inte att rida hit och dit utan att veta  vad och hur man ska uppnå kvalité.

Lycka till och ha kul när du rider.

Känner du fotförflyttn

Här kommer en övning för att hitta rätt fotflyttning i skrittpiruetten. För dig som rider på LA-nivå eller högre.

Rid en sluta i skritt längs kvartslinjen. Efter du kommit till lite längre än mitten går du över i en skrittpiruett. Var noga att din häst behåller framåtbjudningen och att skritten behåller sin takt. I sluet av piruetten övergår du till en diagonal sluta mot långsidan och byter därefter varv. 🤨

Din häst har samma fotförflyttning i slutan som i piruetten med bara ökad centrering i piruetten. Så att kunna bibehålla slutan innan och efter gör att du lättare förmår ha hästen rätt även i piruetten. 😎

Good Luck

Kan du rida rakt?

Ett slag för raka enkla vägar!!! 😀

Genom tips från övningar kan man lätt tro jag rider mycket böjda spår. Men något som jag ALLTID främjar är att ofta rida ut på raka spår speciellt de första minuterna i uppvärmningen. Bara låta hästen jogga igång sina muskler och värma sina senor och leder är A och O.

Viktigt att du också som ryttare tränar dig att kunna bibehålla takt, tempo, eftergift i hästen oavsett du är på böjt eller rakt spår. Ta hjälp av de böjda spåret om du inte förmår hästen arbeta rätt men fastna inte där utan våga ge dig ut på raka linjer. 🙃

Följ däremot inte alltid spåret utan hitta egna vägar, att rida ett par meter innanför fyrkantspåret är också otroligt nyttigt där du som ryttare tvingas använda ytterhjälperna. Ingen vägg som sköter det jobbet alltså. 😎

Skolor

Att rida skolor är till för att öka graden av samling men även den som inte är färdig för jättemycket samling har nytta av skolorna. Där får du hästen både lösgjord och starkare genom att den sätter under sig mer bak. 🙃
Tänk på att rida lagom länge för tanken är att din häst ska stärkas inte få mjölsyra. 🤒

Just den här övningen är för dig som ligger på LA nivå eller högre då den har även övergångar som kan vara svåra.

Tänk på att alltid gärna göra en övning i skritt först för att du som ryttare ska känna dig säker på dina hjälper samt att kunna bibehålla linjerna i övningarna.

Kom sedan genom kortsidan i en frisk arbetstrav, noggrann halvhalt och hörnpassering där du förbereder öppnan. (svårt att hitta böjning kan du lägga till en volt i hörnet)
Följ långsidan i öppna ca 10 m varav ny halvhalt och övergång till sluta diagonalt mot m-linjen. När du når m-linjen åter en ny halvhalt och återgå till öppna igen utmed m-linjen mot kortsidan. Ta sedan samma varv och låt din häst trava på liteframåt utmed långsidan ner tills du gör om samma övning igen.
Ibland är det bra att göra åt samma håll ngr gånger för att kunna förbättra det som var svårt. 🤔

Övningen kan även göras i galopp för dig som kommit en bit längre. Var även noga att utnyttja den skarpa svängen när du når kortsidan i slutet av sista öppnan, där har du nämligen lite övning inför galoppiruetten eftersom du har din häst väl sittande bak.

Lycka till 🙂

Mjukgör med åttor

Att rida volter i "åttor" är en lösgjörande övning men också träning på timing från inner till ytterhjälper. 🤩

Viktigt att man är flixibel och stannar kvar på en volt om hästen inte hinner med att ge efter på ett varv. Du kan rida volterna olika stora och på så vis få olika mycket böjning. Har du en längre ridbana kan du gärna lägga tre volter på varandra som på bilden.

Det gäller att du som ryttare förbereder hästen på att den ska forma om till ny volt så den inte förlorar sin balans pga ryttaren förekommer i handen. Tänk lite som när du cyklar i en cirkel för att byta cirkel måste du räta ut styret och sen svänga åt det nya hållet, det går inte kasta om för då kommer du välta 😎
Det är alltid handen som kommer sist efter vikt och skänkel när du byter håll. 😉

Mellantrav med bärighet

Bättre påskjut för framtunga hästar 🙃

För att kunna göra en bra mellantrav eller mellangalopp krävs rätt mkt styrka i din häst att kunna bära på sina bakben. En häst som ej klarar "sitta under sig" och samtidigt öka påskjutet kommer ramla fram på bogarna och någon längning går ej åstadkomma.

Den här övningen är därför bra där du förbereder din häst genom att rida en öppna. Öppnan är till hjälp att få din häst till bärighet, och därmed mer lätthet i sin framdel. 😉

Kom därför i en öppna utmed långsidan och vänd sedan över på en kort diagonal där du länger traven eller galoppen. Var noga att bara rid med små skillnader till en början och låt inte halsen blir längre. Samma runda form och ryggverksamhet för att hästen ska känna att den behärskar längningen.

Tänk också på att avväga lagom antal ggr så du inte utsätter din häst för mjölksyra! 🤒

Lycka till och träna elactisiteten i din häst med bibehållen bärighet och ökat påskjut!! 🙂

Rakriktning

Förvänd galopp med motställd häst.

Att rida din häst motställd dvs ställa den åt andra hållet är en jättebra gymnastisk övning. Här får du hästen ordentligt rakt under dig samtidigt som den spårar bättre fram och bak. Hästen får också komma till mer bärighet på sitt yttre bakben.

Det går rida olika vägar men en enkel variant är att börja omställa din häst på volten. Både i trav och galopp. Sen när du behärskar det på ett mjukt häst och hästen blir mjuk av jobbet kan du övergå att träna det i förvänd galopp.

Fatta förvänd galopp och följ fyrkantspåret tex vänster galopp i höger varv. Ställ nu försiktigt över hästen till höger utan att ändra på takt och tempo. Ha den motställd även genom hörnpasseringarna.  Om din häst vill ge sig iväg eller du förlorar eftergiften i kroppen, bryt lugnt av till trav och hitta tillbaka igen. Växla med att rida rättvänd galopp på ett böjt spår om den blir stressad.

Lycka till med en nyttig övning!!

Sidvärts utan stöd av väggen

Mer lösgörande övningar!! 🙃

Att rida skänkelvikning omväxling med raka och böjda spår i uppvärmningen är något många använder sig av.
Så här kommer ett tips på just en skänkelvikningsövning där du också lättare kan bibehålla framåtbjudningen i din häst. Om däremot din häst ligger på och vill gå ifrån att bära på sina bakben kan du med fördel lägga in övergångar i rörelsen.

Du rider sidvärts på kvart linjerna istället för utmed spåret. På så vis får du hästen att lättare "suga" tag på linjen då inte väggen upplevs som bromsande. Rid gärna hästen i en lite lägre form under uppvärmningen och se till att det är med ryggverksamhet, bjudning i en bra takt och känslan av att få din häst mellan hand och skänkel som är de viktiga delarna.

Rid hästen åt sidan för den sidförande skänkeln som du har närmst väggen, då blir du tvungen att innan kortsidan rakrikta och sedan ställa om i "hörnpasseringarna" och får på så vis skifta hästens inner och yttersida genom kortänden och kan därmed fånga upp en tex utskjutande bog.  Var noga att din häst inte blir förböjd i halsen utan endast är ställd i nacken. Känn att framdelen leder vägen och att du först och främst kan hålla dig på din linje. Jag tycker det är viktigt att inte ge sig direkt in i rörelsen utan kanske rida bara rakt fram på linjen först och sedan bygga på med ställning, sidförande hjälp etc. Byt sedan varv och flytta för den andra sidförande skänkeln ett slag.

Var noga att du känner en bra takt och att det "flyter" på utan att kännas så svårt. En skänkelvikning är väldigt avgörande hur ryttaren förmedlar sina hjälper och med rätt timing. Hästen tycker sällan det är svårt om bara ryttaren gör rätt!!

Good Luck!! 😎

Olika tvärning

Att som jag nämnde i förra veckans ridövning våga rida med olika tvärning är som sagt oerhört nyttigt för såväl ryttare som häst. Den här övningen går till att du vänder in på diagonalen tex från H men flyttar den för din nuvarande innerskänkel  istället och mer parallelt med kortsidan. Här får hästen korsa sin mittlinje och det blir som stretsching för hästen. Framdelen ska som vanligt visa vägen och om hästen tappar bjudningen rider du rakt ut ngr steg och börjar flytta igen.

Flytta bara fram till ett par m innan X på medellinjen, forma om till andra hållet och flytta sedan för den andra skänkeln tillbaka till långsidans slut mot K.  Gör den delen med mycket tvärning i skritt.

Därefter kan du med fördel på nästa långsidas rida en lång diagonal med lite tvärning tex F-G. På så vis får du med träning i både sidförande och framåtdrivande hjälpen. Den här linjen kan du även göra i trav. För i den tävlingsmässiga skänkelvikningen är samarbetet och känslan mellan dina hjälper det som avgör kvalitén på rörelsen.

Lycka till !!

Rid olika diagonaler

Våga använd olika diagonaler i ridhuset.
Många använder sig av för få ridvägar, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för det men att bla använda olika diagonaler är nyttigt.

Du kan rida korta och långa från hörnbokstav till m-linje etc etc. Att göra skänkelvikning på olika sorters linjer är nyttigt där du får olika grad av tvärning. Ibland är det nyttigt för att förstärka den sidförande hjälpen med extra mkt tvärning och som det sen är viktigt att få till bra inverkan på yttersidan och den framdrivande hjälpen på de längre linjerna. En bra skänkelvikning är så avgörande om ryttaren får till en ram om hästen med inverkan där den mest behövs just då.

Att bara rida raka linjer utan att få hjälp av vägg/staket är ju också väldigt avslöjande om hurvida ryttaren har hästen inramad för ytterhjälperna.

Så rid och känn!! 🤩

Lösgjörande övning

Här kommer en jätte brauppvärmningsövning i trav där du kan växla med raka linjer i början av ditt ridpass. Även bra att stanna ett slag på samma ridväg så hästen slappnar av och fokuserar på sin ryttare.

Enkel men bra, dels för eftergift i hästens sidor men också att du får samverkan med inner-ytterhjälper då du byter varv ofta.

Gör en ca 15 meters volt på kortsidan och följ sedan spåret ner till mitt på nästa långsida, gör där volttillbaka. Nu lägger du igen en volt på kortsidan och rider vidare till nästa långsida. Där kommer pånytt en volt tillbaka och så rider du ett litet slag tills du känner att hästen är mjuk och lösgjord åt båda hållen samt kan bibehålla jämn takt och tempo.

Good Luck 🤩

Elastisiteten

Träna Elastisiteten 🙃

Vi tittade på en sådan övning förra veckan och här kommer en annan. Den kan vara speciellt bra om du har en häst som har lätt för att bli lång, alltså inte orkar med att bära och länga sig samtidigt.
Genom att rida en sidvärtsrörelse, här öppna, får hästen hjälp att vara kvar mot sin bakdel och därmed kvar i sin balans. Om du inte kommit så långt att du rider öppna kan du istället bara tvära lite grand för inner skänkel.
Då du i sidvärtsrörelsen har din häst mellan inner och ytter hjälperna så är hästen i en fin ram och kan behålla balansen när den ökar sitt påskjut bakifrån. Var noga att du inte förböjer hästen utan ha ett god ram, rid till stöd på din yttertygel.

Rid ibland utmed spåret och ibland på kvartslinjen (dvs innanför spåret) växla med övergångar och temponyanser i både trav och galopp. Börja alltid med tex en sida övergångar skritt-trav och sedan temponyanser i trav (eller skritt), går därefter över i galopp när du fått till det i traven.

Du som kommit lite längre kan rida mer skillnad och i galoppen kan du rida mot piruettgalopp dvs mkt samling.

Lycka till och tänk på att vara elastisk själv i din hand och inta en upprätt men avspänd sits. Glöm inte att absolut inte "klämma" dig fast med skänkel och sits utan rid med impulser och sitt stilla och låt hästen bära dig istället för att trycka dig ner i sadeln. 🙃

Läng med bibehållen form

Mellantrav 😉
Dax att böra rida din häst mer nyanserat? Om man vill tävla i dressyr kommer det att vara nödvändigt att kunna få hästen förlänga steglängden med bibehållen takt och ett ökat påskjut.
Det krävs både styrka, smidighet och elasticitet för att hästen ska kunna gå i mellangångarter så börja redan tidigt att öva din häst men aldrig på bekostnad av form, takt och balans. Så här kommer en övning där du kan träna din häst till en början på lite kortare linjer där du växlar mellan böjt spår för att kunna återuppta eftergift och balans om hästen skulle falla isär något.

Utgå från stora mittvolten där du stannar kvar tills du känner att hästen är mellan hand och skänkel och spårar fram och bak med en lösgjord form. Följ sedan fyrkantspåret upp till kortsidan där du vänder upp över hörnlinjen (tex A-B) och inverka till mer påskjut. Luta dig ej bakåt utan låt hästen känna att du är med i rörelseriktningen genom att sitta stilla mitt över den. Låt handen vara följsam framåt utan att förlora kontakt och stöd. Gå direkt in på mittvolten igen och om det känns bra efter ett varv följer du på nytt fyrkantspåret och vänder nu upp på nästa hörnlinje (C-E) åter igen med förlängd steglängd.
Kräv sedan mer och mer av din häst och du kan få den till Mellantrav.

Om din häst vill bli stark och förlora sin välvda överlinje kan du istället gå direkt ut från mittvolten mot kortsidan över hörnlinjen och länga där istället. Blir ju på samma linje men i omvänd ordning. Låt inte din häst börja ligga på i handen och tappa sin självbärighet, gör ett par övergångar till skritt och få den tillbaka igen. Du kan även göra övningen i galopp när du behärskar den i trav.
Lycka till!
Bild kommer snart ;)

Mer bärkraft

Veckans ridövning är en voltövning där du kan träna samling på din häst endast ngr steg i taget. Bra att inte rida för långa sträckor samling i början utan att hästen hinner bygga upp sina muskler, leder och senor succesivt.

Använd en av 20 m volterna på kortsidan, sätt upp ett par koner som en port mitt i volten. När du har en fin böjning och eftergift i hästen ute på voltspåret vänder du igenom volten (passerar då din port av konerna)
När du går igenom porten samlar du upp din häst lite extra som i en förlängd halv/halt. Byter varv och travar fram i arbetstrav på volten igen. Följ volten tills du känner att hästen känns genom och lösgjord och gör om samma sak igen.

Du kan även göra den här samlingsövningen i galopp men byter då ej varv utan lägger en volt i volten där du går mellan konerna och samlar galoppen ett par språng på mitten. Galoppera ett eller ett par varv på stora volten innan du på nytt gör en volt i volten. 🙃

Tänk på att samling betyder mer bärighet bak och därmed lätthet fram utan att tappa ryggverksamhet och eftergift. Du som ryttare måste också vara noga att ge eftergifter i din hand så hästen inte upplever att du "bromsar" den till sina bakben. Flödet i hästens kropp måste gå genom din hand vidare till munnen och inte ta slut vid handen.

Lycka till och som vanligt nöt ej utan sluta i tid och låt hästen stärkas i en lugn takt.
😎

Nyttig bomövning

Den som tror att aldrig vi dressyrryttare använder bommar har helt fel 😉
Den här övningen känner nog alla mina elever till och den är med just bommar.

Man lägger ut fyra st bommar som i ett pluss med 2-3 meters mellanrum från bomändarna mot mitten.
Gå på övningen från vilket håll som helst, rid över en bom behåll takt och tempo samt form som om bommen inte fanns. När hästen kommit över bommen och upp jämsides med bommen du nu har jämte dig så lägger du en volt utåt från bommarna och sen in över nästa bom...lite svårt att förklara men hoppas du kan se på min skiss.
Övningen är bra där du dels får voltarbete med koll på hästens yttersida så du kan komma mitt på nästa bom. Du får träning att känna en bibehållen rytm och får din häst fockuserad på dig och din övning.

Efter du ridit runt så alla bommarna blivit övertravade kan du rida ut på fyrkantspåret igen och sedan återkomma över en bom igen, nu åt andra hållet.

Lycka till med en rolig övning.

Få rätt på yttersidan

Ytterligare en övning där du som ryttare får hjälp att ha koll på yttersidan och dina ytterhjälper aktiverade.

Om du har en 60 m ridbana kan du lägga tre volter utmed långsidan. En i början och en i mitten och sist en i slutet.

Mellan volterna kan du som kommit lite längre rida förvänd öppna annars skänkelvikning undan ytterskänkeln närmast väggen.

Här blir din skänkel närmast väggen sidförande oavsett du rider i öppna eller skänkelvikning. Hästen är formad (öppna) alt ställd (sk.vikn) mot väggen. Därmed har du skiftat och fått det som i volten var inner sida till att utmed spåret bli till yttersida. Här har du nu möjlighet att hålla ramen kvar om hästen eftersom du skiftar inner och yttersida på så kort sträcka.

Forma som vanligt på volten och känn att du sitter mitt över hästen utan att tappa bort yttersidan. När du når spåret igen rätar du ut och forma om för nya skänkeln och dina gamla innerhjälper blir nu till ytterhjälper. Lägg på nytt ny volt och forma om tvärtom igen.....

Om din häst inte är så långt kommen rid gärna volterna lite större samt använd skänkelvikningen utmed spåret.

Lite svårare övning men nyttig för ryttarens timing och samverkan av hjälperna. Tänk på att alltid börja i skritt för att du själv ska kunna förmedla rätt hjälper till din häst eller ta hjälp av din tränare.

Ett vanligt fel i sidvärts rörelser är att ryttaren ger för okorrekta hjälper till sin häst och hästen kan inte uppfatta vad som förväntas av den. Börja därför med i stort sett ingen tvärning och hitta rytm, vägen och flytet innan du ytterligare lägger på sidförande, böjande hjälper. Börja smått och utöka svårighet när du hittat säkerheten själv.

Samverka inner ytter hjälperna

Den här övningen är bra på många sätt. Dels så får du hjälp med att rida hästen mellan hand och skänkel och därmed få med både bärigheten och påskjutet. Du får även hjälp att rama hästens yttersida samt träna elasticiteten.

Var noga att alltid rida din häst till eftergift med bibehållen takt oavsett om du rider den mot samling eller rider den något fram.

Kom tex i höger varv och lägg en ca 10 m volt i hörnet vid bokstaven K. Se till att få din häst att forma sin inner sida och mjukt tugga på bettet i inner tygel. Rama yttersidan med dina ytterhjälper så den ej trycker tex bogen eller bakdelen utåt i volten.

Vänd sedan snett igenom, kort diagonal till B. Putta på lite med dina sittben och låt hästen "tänja" något på steget, dock med bibehållen form och takt. Bjud handen något mot munnen utan att förlora kontakt och stöd.

Vid B rider du in åter på en 10 m volt nu till vänster.

Därefter vänd på kort diagonal till H, där du avslutar med en ny 10 m volt i hörnet, åt höger.

Följ sedan fyrkantspåret runt och använd långsidan till det som du kan ha nytta av tex få den lite mer framåt (om den bjuder dåligt) eller tex övergångar om den ligger på. Får du svårt att bibehålla form och eftergift kan du med fördel gå ner till skritt och ta rätt på den.

Alltså använd volterna till att fånga upp utan att det behövs så mkt broms i handen (hästen bromsar självmant när man svänger) utan istället kan du rida på i upptagningen och få en jämn fin aktivitet i hästens bakben. Även hjälp att hitta sina bakben och bärighet.
De raka linjerna är tänkt att du försiktigt och lite i taget får din häst att våga "ta för sig" lite mer framåt utan att bli lång eller förlora bärigheten.

Lycka till, och ha det så kul!!

Kontroll steg för steg

Klockan-en lösgörande kontroll övning!

Ibland kan det vara nyttigt att testa om jag som ryttare förmår få hästen att förflytta sig exakt så som jag önskar. Timing och lydighet men också lösgjordhet får du ut av den här lite annorlunda övningen, målet är att med lätthet få hästen ta ett litet steg i taget åt rätt riktning.

Den här övningen kan du använda för att förstärka din sidförande hjälp då hästen ska gå väldigt tvärt åt sidan.
Det är ganska jobbigt för hästen så håll ej på för länge och framför allt beröm när den förstår vad du är ute efter. 

Ställ en kon i manegen och gör halt med hästens huvud mot konen (ngr meter ifrån). Känn att din häst tuggar på bettet och är uppmärksam på dig och dina kommande signaler. Flytta hästen helt åt sidan som om den vore en visare i en klocka, ta endast något steg i taget. Gör sedan halt på nytt för att sedan flytta en liten bit till. Byt sedan håll "i klockan" och flytta hästen nu åt andra hållet för din andra skänkel, glöm ej ställ om något i nacken.

Hästen ska vara väldigt rak i kroppen om än något ställd från rörelseriktningen.
Efter att du gjort några gånger åt varje håll trava igång din häst och rid ifrån övningen en stund.

Svårare gal övning ger bärig häst

Stärkande galoppövning med enkelt byte:

Den här övningen är för dig som kommit lite längre. Innan man börjar med galoppombyte bör hästen kunna ridas i förvänd galopp samt enkla byten. Den här övningen är bra om du vill fortsätta stärka och förbättra just dessa moment.
Tänk på att alltid känna att du inte ger för svåra uppgifter till din häst, skulle det visa sig att den visar tendenser till att inte klara av uppgiften måste du tänka om. Lägga till eller förändra vägarna eller kraven. Kanske lägga till en volt någonstans eller rida en längre väg än tänkt från början etc...

I och med du rider ngr språng öppna i galopp får du hästen att sätta in under sig lite extra med sitt inre bakben. Då har du också förberett den för det enkla bytet där den just behöver sätta in under sig för att vidhålla bärigheten till skritt. Om din häst blir för stark i handen inför övergången till skritt kan du gärna lägga till en volt där du lättare får tillbaka hästen inför övergången.

Följ fyrkanten i vänster galopp och rid ngr språng öppna utmed långsidan. När du kommer till mitten vänder du över ridbanan och gör ett enkelt byte vid X. Fatta ny höger galopp och sväng höger när du når långsidan, rid på nytt ngr språng öppna i galopp fram till hörnet. Galoppera genom kortsidan och gör likadant nu på nästa långsida. OBS! Om din häst inte är helt stark ännu kan du med fördel utesluta öppnan efter bytet och istället lägga en volt på kortsidan för att hitta tillbaka till bärighet och avspändhet.

Börja träna förvänd galopp

Så fort din häst klarar gå i en galopp där balans och takt i ett väl anpassat tempo är det dax att även rida den i förvänd galopp. Den bör också kunna ta dina fattningshjälper rätt dvs vänster galopp eller höger på en rak linje som tex m. linjen.
Den förvända galoppen är dels stärkande för hästen där den får bära upp sin vikt på ett också lösgörande sätt. Jag tycker det är som "stretching" för hästen att låta den gå lite förvänd galopp emellan åt. Tänk på att olika hästar behöver olika "matschning" då de är individer som har olika förutsättningar. Börja alltid med lätta vägar och ta en liten sträcka i taget. Om din häst vill "tappa balansen"  genom att öka tempot dvs ge sig iväg, rid kortare sträcka och beröm genom att bryta av till trav efter ett par gal.språng. Om din häst däremot inte "orkar" med och istället fastnar i för mkt samling än vad den för dagen klarar, kan du gott rida på lite mer framåt. Så känn och analysera vad du bör göra för att hjälpa din häst på bästa sätt. Det viktiga är att den inte upplever något nytt som obehagligt utan får en positiv nyfiken upplevelse för att den får lära sig nya saker.
Här är en övning som är bra att börja med där du endast galoppera på en rak linje. Efter hand du märker att det fungerar bra kan du sedan fortsätta även genom en mjuk sväng i hörnet och sedan lägga till ytterligare ett hörn så har du klarat ett halvt varv i förvänd galopp. Men skynda långsamt!!
Vänd upp på medellinjen och lägg direkt en volt åt motsatta hållet mot hörnet. Fatta rättvänd galopp när du gjort halva volten och vänd sedan över hörnlinjen tillbaka till det varv du var i från början. Då går du en linje i förvänd galopp där du haft hjälp med volten att fatta en bärig galopp som sen mjukt (nästan obemärkt för hästen) genom linjen övergår till förvänd galopp. Lycka till!!

Päronformade serpentiner

Måste bara få göra ett slag för serpentinerna. Jag använder mig ofta av dom då jag tycker dom är bra på så mycket. Det inte alla tänker på är att man kan leka och lägga till mycket "nyttigt" i dom också. Här kommer ett förslag där du rider dom mer päronformade och därmed har hästen mer böjd och formad på ett böjt spår än att rida rakt över m-linjen. Här får du hästen mjuk och lösgjord i sina sidor samtidigt som du som ryttare tvingas se vägen och använda dina hjälper i samarbete med varandra. Känn att du börjar förbereda omställning till nya bågen med den nya innerskänkeln innan du ställer om för inner tygel. Är man för snabb att "ratta" om i handen svarar hästen ofta med att tappa bärighet och balans. Hästen ska gå i ett lagom tempo och spåra dvs trampa i samma spår fram och bak. Skulle din häst börja vilja "ligga på" i handen lägger du till övergångar mellan skritt och trav i övningen. Lycka till!

Ruter ess


Att komma igång igen efter lite julvila kan medföra att det blir en del skritt de första ridpassen. Bra tillfälle att passa på att lösgöra hästen ordentligt och träna uppmärksamhet och avspändhet. Som ni vet är det viktigt att skritta fram ordentligt så när du tagit upp tyglarna kan du mkt väl använda en övning för att få hästen med dig redan från början men ändå att den får värma sina leder, sener och muskler på ett lugnt tillvägagångssätt.
"Ruter ess" övningen känner många igen men den är ett bra sätt att även få hästen mellan inner och ytterhjälper samt framför hjälpen men också träning för den sidförande. Sidförande rörelser är ju som ni vet lösgörande för hästen och passar bra så här inför ny säsong.
Rid som ett ruter och kom ut med varje spets mitt på varje sida av manegen. Skritta först bara rakt fram och känn efter att hästen trampar på framåt med kontakt och stöd i handen utan att hänga sig på. Om den gör så, kan du göra halter så den även lyssnar tillbaka. Känn att du använder dina ytterhjälper vid varje "spets" där du svänger mot nästa sida. Börja sedan att ställa hästen något in mot mitten och lägg på den sidförande innerskänkeln. Ta bara lite i taget och känn efter att du även rider framåt på linjen med hjälp av dina ytterhjälper. Mjukt tugg på innertygel utan att förböja i halsen. Gör skänkelvikning vartannan linje och rid bara rakt fram vartannan. Övergå sedan i trav när du hittat vägar och får hästen att ta dina hjälper på rätt sätt. Avbryt sedan med lite andra ridvägar och återgå till övningen igen. Lycka till!!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lotta | Svar 17.05.2015 16:01

Tack för bra övningar. Kanon att hitta, då man själv har ide'torka. Jag ska testa några i taget.

Ella | Svar 29.12.2011 20:38

det är lite surrigt

Lisa | Svar 14.10.2011 15:33

Tusen tack för ny inspiration! Är inne i en svacka nu och detta var precis vad jag letade efter!

Nancy Connah | Svar 03.09.2011 00:03

Tycker dessea övningar är mkt inspirerande. Undrar om det finns ett bevisat BRA sätt att stärka upp "sladdriga/vingliga" bakben/haser? :)

Carina Stall DressCe 03.09.2011 00:27

Hej Nancy, om den har rätt fysisk förmåga så är rakriktning viktig dvs få den spåra fram och bak i samma spår, som gäller för att stärka upp den.

Malin | Svar 16.08.2011 19:08

Gud vad bra övningar! Har länga letat efter nya roliga övningar :)

Emma | Svar 05.02.2011 09:36

Tack för lite ny inspiration!

Charlotte | Svar 03.12.2010 23:23

Har just fastnat lite i ridningen, så vilken bra inspirationskälla!

Jennifer Eriksson | Svar 19.08.2010 22:14

Vilka roliga övningar! :) Kul att hitta någon som sätter upp sånt här! Har sökt hur länge som helst efter nya roliga utmaningar! tack! :)

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
26.05 | 19:45

Jag har inte fått mail än, vet inte om det är min telefon eller om jag råkat skriva fel adress? Jag vill jättegärna ha kontakt! :) pussar henne på mulen ikväll!

...
26.05 | 15:37

Jag har mer bilder på henne som unghäst om du är nyfiken. Jag har mailat dig, hoppas vi kan ha lite kontakt. //Carina

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS