Kroppskännedom/Ryttaren

Har du kontroll?

I mitt yrke i psykiatrin jobbar jag bla med Basal kroppskännedom vilket bla handlar om att ha kontroll och insikt om sin egen kropp. Vi har alla en mittlinje som går i mitten av vår kropp där vi har vår "kärna", balans och centrering. Man brukar säga att viktcentrum sitter bakom naveln och när vi kan hålla oss inom våra gränser runt just mittlinjen har vi också bästa uppnådda balans.

Det intresserar mig givetvis också som dressyrtränare att försöka hjälpa ryttaren att få en bra inverkan till hästen. Men först gäller det ju att ha kontrollen i sin egna kropp innan man bara kan tänka tanken att förmedla information till hästen.

Det är inte alltid den där "perfekta" sitsen som är den bästa, jo om en ryttare har den men också kan inverka med den då är den PERFEKT. Men om man då inte har dom där lååååånga benen med exakta propotionerna så kan man ändå genom en bra kroppskännedom få hästen att bli ett med sin ryttare och signalerna är små och i rätt timing. Då har man kommit en bra bit på vägen.....

Som ridlärare är det också den stora utmaningen att hitta rätt ställe att korrigera på för att inte få någon spänning någon annanstans. Ett exempel kan vara:
Om en ryttare sitter med lite framåtkutande axlar skulle det inte vara så bra om man bad ryttaren sträcka och flytta bak axlarna. Då skulle med stor säkerhet ryttaren sitta och pressa axlarna till följd av spända axlar, nacke och rygg. Istället kan man be ryttaren hitta sina sittben bättre och skjuta magen något framåt. Bara genom detta har dina axlar nu hamnat i en bättre position. Man kan också be ryttaren istället tänka sig att skulderbladen kommer närmre varandra i ryggen. Genom dessa "justeringar" kommer axlarna automatiskt att hamna i en mer upprätt position men också avslappnade.

Ett annat vanligt fel är tex om hästen inte förstår den sidförande skänkeln börjar gärna ryttaren att kompensera genom att tränga samma sidas hand mot manken och även ibland tom korsa hästens mittlinje..... Och tänk er då själv om hästen ska försöka förstå att den ska gå åt sidan åt vänster när höger skänkel växelvis trycker mot sidan och sedan den känner att ryttaren samtidigt drar i höger tygel??? Den har den ju lärt sig för länge sen betyder gå åt höger..... Ja inte konstigt det ibland blir så svårt. 🤭 När vi inte uppnår effekt eller även när vi inte har kontroll på hela kroppen är det oerhört vanligt att vi gör saker med vår kropp som vi inte är medvetna om. Det är därför så viktigt att man tar hjälp av någon som kan observera våra kroppar och göra oss just MEDVETNA.

Så fortsätt att kämpa på med att ta mer och mer kontroll i din egna kropp för det ger också ridmässigt resultat.
Lycka till!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. 🤗

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
26.05 | 19:45

Jag har inte fått mail än, vet inte om det är min telefon eller om jag råkat skriva fel adress? Jag vill jättegärna ha kontakt! :) pussar henne på mulen ikväll!

...
26.05 | 15:37

Jag har mer bilder på henne som unghäst om du är nyfiken. Jag har mailat dig, hoppas vi kan ha lite kontakt. //Carina

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS