Kroppskännedom/Ryttaren

Har du kontroll?

I mitt yrke i psykiatrin jobbar jag bla med Basal kroppskÀnnedom vilket bla handlar om att ha kontroll och insikt om sin egen kropp. Vi har alla en mittlinje som gÄr i mitten av vÄr kropp dÀr vi har vÄr "kÀrna", balans och centrering. Man brukar sÀga att viktcentrum sitter bakom naveln och nÀr vi kan hÄlla oss inom vÄra grÀnser runt just mittlinjen har vi ocksÄ bÀsta uppnÄdda balans.

Det intresserar mig givetvis ocksÄ som dressyrtrÀnare att försöka hjÀlpa ryttaren att fÄ en bra inverkan till hÀsten. Men först gÀller det ju att ha kontrollen i sin egna kropp innan man bara kan tÀnka tanken att förmedla information till hÀsten.

Det Àr inte alltid den dÀr "perfekta" sitsen som Àr den bÀsta, jo om en ryttare har den men ocksÄ kan inverka med den dÄ Àr den PERFEKT. Men om man dÄ inte har dom dÀr lÄÄÄÄÄnga benen med exakta propotionerna sÄ kan man ÀndÄ genom en bra kroppskÀnnedom fÄ hÀsten att bli ett med sin ryttare och signalerna Àr smÄ och i rÀtt timing. DÄ har man kommit en bra bit pÄ vÀgen.....

Som ridlÀrare Àr det ocksÄ den stora utmaningen att hitta rÀtt stÀlle att korrigera pÄ för att inte fÄ nÄgon spÀnning nÄgon annanstans. Ett exempel kan vara:
Om en ryttare sitter med lite framÄtkutande axlar skulle det inte vara sÄ bra om man bad ryttaren strÀcka och flytta bak axlarna. DÄ skulle med stor sÀkerhet ryttaren sitta och pressa axlarna till följd av spÀnda axlar, nacke och rygg. IstÀllet kan man be ryttaren hitta sina sittben bÀttre och skjuta magen nÄgot framÄt. Bara genom detta har dina axlar nu hamnat i en bÀttre position. Man kan ocksÄ be ryttaren istÀllet tÀnka sig att skulderbladen kommer nÀrmre varandra i ryggen. Genom dessa "justeringar" kommer axlarna automatiskt att hamna i en mer upprÀtt position men ocksÄ avslappnade.

Ett annat vanligt fel Ă€r tex om hĂ€sten inte förstĂ„r den sidförande skĂ€nkeln börjar gĂ€rna ryttaren att kompensera genom att trĂ€nga samma sidas hand mot manken och Ă€ven ibland tom korsa hĂ€stens mittlinje..... Och tĂ€nk er dĂ„ sjĂ€lv om hĂ€sten ska försöka förstĂ„ att den ska gĂ„ Ă„t sidan Ă„t vĂ€nster nĂ€r höger skĂ€nkel vĂ€xelvis trycker mot sidan och sedan den kĂ€nner att ryttaren samtidigt drar i höger tygel??? Den har den ju lĂ€rt sig för lĂ€nge sen betyder gĂ„ Ă„t höger..... Ja inte konstigt det ibland blir sĂ„ svĂ„rt. 🤭 NĂ€r vi inte uppnĂ„r effekt eller Ă€ven nĂ€r vi inte har kontroll pĂ„ hela kroppen Ă€r det oerhört vanligt att vi gör saker med vĂ„r kropp som vi inte Ă€r medvetna om. Det Ă€r dĂ€rför sĂ„ viktigt att man tar hjĂ€lp av nĂ„gon som kan observera vĂ„ra kroppar och göra oss just MEDVETNA.

SÄ fortsÀtt att kÀmpa pÄ med att ta mer och mer kontroll i din egna kropp för det ger ocksÄ ridmÀssigt resultat.
Lycka till!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
BokstÀver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.01 | 16:47

Ja då, han har en liten ryttare som idag är ägare. đŸ€—

...
30.01 | 02:08

Lever han fortfarande?

...
28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det Àr enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS