Minnen med glädje och fasa...
Hur det började

Att jag började med hÀstar har jag min slÀkting Gunni Andreasson att tacka för. Det var pÄ hennes ridskola, som lÄg vid det första stÀllet pÄ vÀnster sida nÀr man svÀngt upp mot Sickinge som jag nog blev fast. Ngr minnen frÄn den tiden Àr nÀr vi var pÄ ridlÀger hos Gunni och jag och min kompis satt och tvingade i oss sparrissoppa som de andra tyckte var sÄÄÄ god. Vi Ät till vi va gröna i ansiktet   ha ha. Det var ocksÄ hos Gunni som hittade min första hÀst, newforest ponnyn Silverlea HoneyComb som blev min bundsförvant i mÄnga Är 

Dag "Dadde" Nätterqvist

Det var ocksÄ Gunni som fick med mig till hopptrÀning för Dadde, tyvÀrr..... Det Àr nog den vÀrsta trÀnaren jag ridit för under hela min ridkarriÀr, ja absolut. Minns nÀr han skrek till en tjej, -"Sitt pÄ aslet" sÄ det tjongade i vÀggarna i ridhuset, sjÀlv var jag liten och livrÀdd  Han var pÄ mig att jag skulle sporra min feta ponny som han sa, jag fick hoppa av och han visade under armhÄlorna pÄ mig med fingrarna hur jag bara killade ponnyn i sidorna. -"SÄ hÀr ska det kÀnnas" sa han och körde fingrarna i mina sidor sÄ jag trodde jag dog..... Ja fin pedagogik, eller hur  Fast det var fin gemenskap pÄ den tiden och jag trÀffade ocksÄ underbara mÀnniskor och hÀstar.

Mopedmaffian

Jag fick min ponny "Honky" 1981 och vi hyrde stallet pÄ HaganÀs som ligger i Visslaryd. Vad jag dÄ inte visste var att jag sedan skulle sÄ smÄningom ocksÄ trÀffa min sambo Lars dÀr och att vi flyttade in pÄ gÄrden 1988  Jag och Vicky körde moppe till stallet vilket var ett Àventyr för sig, ni som vet hur det Àr att köra pÄ icke snöskottade vÀgar med inte alltid sÄ samarbetsvilliga mopeder vet vad det vill sÀga att asa moped *j-len* i snö och modd...........mobiltelefon fanns liksom inte pÄ den tiden.

Tro det eller ej men en sådan här moped hade (har, den finns kvar i min ägo) jag ;)
Honky skenade i skogen
Nja, stack i alla fall. Hon drog ivÀg med mig i skogen pÄ en stig och jag slet och drog för allt jag var vÀrd i tyglarna. Vad jag glömde var att pÄ stigen lÀngre fram var ett ikullblÄst trÀd som man var tvungen att ducka nÀr man red under. Jo just det.........jag glömde ducka. DÄ ska ni veta att pÄ den tiden hade man sk Boeri hjÀlm (kommer ngn ihÄg den?) tur det för annars hade skallen spruckit kan jag lova. De sÄg ut som mopedhjÀlmar ungefÀr sÄ inte sÄ snygga men sÀkert mycket sÀkrare Àn dagens hjÀlmar
Häst och vagn karriär
Inte sÄ framgÄngsrik men lite har man upplevt Àven dÀr om sÄ inte som kusk just dessa tillfÀllen. Min morbror hade sina hÀstar hos oss ett tag som han ocksÄ tog en körtur med ibland. Hans fjording Magritz var snÀll men hade en egenhet att har brÄttom i starten om ni förstÄr hur jag menar.... Det gÀllde att kasta sig pÄ för nÀr "kÀrran" var ditsatt bar det ivÀg antingen man ville eller inte. En gÄng minns jag nÀr hon drog ivÀg i sÄdan fart att vi sÄg dom försvinna nedÄt vÀgen i full galopp. MÀrkligt nog hade min morbror satt pÄ hunden pÄ vagnen ocksÄ  Nere i första kurvan ser vi hur hunden först Äker av Ät ena hÄllet och sedan min morbror Ät andra........

Hon har Àven lÄtit en massa barn Äka skenslÀdtur genom Visslaryd, hur nu nÄgon kunde lÄta dom Äka frÄn första början  Det var i alla fall min kÀra pappa som körde och jag red jÀmte med Honky. Pappa skulle vara snÀll och "avlasta" det tunga lasset i en uppförsbacke och steg av slÀden för att gÄ jÀmte istÀllet. Ja rÀtt gissat, rÀtt som det Àr drar vi ivÀg och min far hinner inte upp i slÀden, ramlar och kastas i diket. "Maggie" skenar hem med en "barnakör sjungande för full hals" bakom sig. I kurvan upp till HaganÀs stÄr en av förÀldrarnas bil sÄ hon fortsÀtter mot BrÀkentorp ..... dÄ kastar sig vÄghalsen Sören mot hÀsten, landar pÄ medarna bakom hÀstrumpan och fÄr tag i tömmarna och kan avsluta denna "flumride" resa för barnen....... MÄste frÄga dom en dag om dom fÄtt men av den....mina kusiner, ha ha.
Rida flera på en häst
En annan hÀst min morbror hade var nordsvensken Diana. Henne tolkade vi mycket efter pÄ vintern, gör barn det nu för tiden tro??  Mycket kul hade vi och nÀr vi var klara red vi barbacka 3 st hem till stallet. Vet en gÄng nÀr Lars var med och han fick sitta i mitten och hade vÀÀÀÀldigt dÄlig sÄdan dÀr "mc-felling, luta Ät rÀtt hÄll i kurvan" sÄ en slank det hit och en slank det dit, men ingen ner i diket" som vÀl var.

Maggi dÀremot var en smart fjording. I hagen hoppade vi upp ibland och red en runda barbacka utan trÀns. NÀr hon fick nog av oss gick hon under en gren sÄ hon snabbt "skalade" av oss frÄn ryggen.
Kan en häst skena i trav? he he
Jo Diana som var en stor nordsvensk och vi bara var smÄ barn gör att den ekvationen Àr lite dÄlig. En kompis Eva som brukade rida henne kom hem och ville inte rida mer för Diana bara vÀnde och gick hem av egen vilja. En annan som var "liten men TUFF" skulle ju minsann visa Diana vem som bestÀmmer!!  Jag kom vÀl halva HaganÀsvÀgen (ca 400 m) sen kom det....... Hon vÀnder om och börjar trava hemÄt!!!   Tror ni det gick stanna? NEJ! Tror ni det gick styra ut i skogen? Svar: NEJ! Hon travade helt enkelt hem med en "arg geting" (jag) sittandes pÄ ryggen som försökte pÄ nÄtt sÀtt avbryta TRAVEN........det gick inte.
Fuskred!!
Ja en bekÀnnelse till mor och far efter alla Är.... Ibland sÄ kÀnde inte jag och Vicky för att rida vÄra ponnysar som vi kanske borde. DÄ satt vi i stallet och snackade sÄ lÀnge som det skulle tagit om vi ridit och sedan kom man hem och sa att vi hade ridit.
Synd att man inte dÄ visste att senare i livet skulle man önska man hann rida mer Àn vad alltid tiden kan erbjuda.
Ponnydressyrkarriären i en LEWA sadel
 Ja tÀnk det var sÀkert dÀrför det aldrig blev nÄgon SM start..... TÀnk er sjÀlv tÀvla dressyr i en LEWA sadel som har kÄpor som nÀstan slog i ganaschen pÄ hÀsten  Lovar ska hitta en bild sedan pÄ denna eminenta utrustning
Bästa ponnymeriten
Det mÄste varit 3:a i DM tror jag.  Vi var ute vÀldigt mycket pÄ tÀvlingar och jag minns speciellt nÀr ponnyÄren tog slut. DÄ det var slut med att ligga och sova i baksÀtet till tÀvlingsplatsen och man plötsligt skulle bÄde köra och tÀvla sjÀlv......och packa matsÀck.  Nja det sista blev nog inte sÄ ofta!!
Bensinslut
DÄ kom jag osökt att tÀnka pÄ alla bensinslut jag lyckats med ....... med hÀsttransport efter. Alltid varit lite vÀl modig i sÄdana lÀgen och visst inte lÀrde mig av misstagen heller. Den vÀrsta Àr nog nÀr jag och min svÀgerska Ann blir stÄende dÀr det Àr mittvajer och endast en fil.........och kö efter oss som soppatorskat.
Ann gÄr fram till en lastbil i kön och frÄgar om han har bensin..... Han svarar -"Lilla gumman...., den hÀr gÄr pÄ diesel"  Ja det slutar i alla fall med att flera starka lastbilschaffisar puttar hela vÄrt ekipage de 30 meter som var fram till dubbelfiligt och jag ringde pappa som kom med bensin....som vÀl var fanns mobiltelefonen nu Àven i min Àgo.
Hoppa över bommar
Ja dÄ menar jag inte hinder utan inne i hÀsttransporten. Tur att det inte finns liknande ordsprÄk som "Du Àr ingen bra ryttare förrÀn du trillat av 100 gÄnger" och istÀllet ocksÄ "Du Àr ingen bra transportförare om inte din hÀst hoppat över bommen 100 gÄnger".
Nej, men nÄgra sÄdana hÀndelser har man upplevt. De tvÄ vÀrsta tÀnkte jag berÀtta om hÀr. Jag och svÀgerskan Ann igen som Àr ute och kör hennes dÄvarande hÀst Paparazzi. Han stod och slog (skrapade) mycket med frambenen nÀr han Äkte och mycket riktigt pÄ 25:an hoppade han över bommen...... Vi stannade och dÀr hÀngde han.....  TyvÀrr fanns det ingen bomutlösare pÄ detta slÀp, men jag fick loss honom frÄn grimskaftet och stÀngde dörren för han började veva dÀr inne. Det small och dundrade och plötsligt blev det helt tyst........

NÀr jag sÄ försiktigt öppnade dörren ser jag tvÄ bakben som ligger rakt upp i luften.
Han hade alltsÄ försökt hoppa tillbaka men halkat inunder med sina bakben och slagit en volt bakÄt och hamnat pÄ rygg med huvudet mot baklÀmmen.
Jag fick Ann att ringa brandkÄren medans jag fÀllde ner baklÀmmen och fick undan mellanvÀggen. Han trillar dÄ pÄ sidan vilket var min plan men tyvÀrr utÄt sÄ nu sticker frambenen ut mot vÀgbanan och han ligger som en groda mot vÀggen med sina bakben.
BrandkÄren kom och vetrinÀr som vi ringt ocksÄ, de fÀste en lina runt tÀcket vid bringan och fick vincha ut honom lite i taget tills han sprattlade upp.
VetrinÀren gav lugnande och endast med nÄgot litet skrapsÄr gÄr hÀstkraken in i transporten igen och vi kunde Äka hem.
Ja det var en resa att sent glömma!!

En annan gÄng har en liten ponny hoppat över bommen och slank ut genom lilla framdörren............men det Àr en annan historia.
Föl är underbara
NÀr jag blev 18 Är behöll vi min ponny Silverlea HoneyComb i avel. Fem stycken avkommor hann hon fÄ innan hon gick bort i blindtarmsförstoppning. Fölen kom i följande ordning: Castello, Charmonie, Chicago-Jazz, Cherry, Chiquita.
"Honky" hade lyckade fölningar och var en utmÀrkt mamma lugn, trygg och lagom strÀng. Det var en underbar kÀnsla nÀr fölen kom antingen om man lyckades fÄ vara med eller bara hittade en liten fölunge i boxen nÀr man kom ut i stallet. Inget gÄr upp mot en liten fölmule!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Turnélivet
Ja inte konstigt man idag inte har sug pÄ att tÀvla......det blev en hel del förr av den varan. Jag minns en gÄng nÀr jag och min kompis Annica skulle ivÀg med bÄda vÄra ŽhÀstar till KÄgeröd. LÄnade pappa Bernts stora jeep och boggislÀp (pÄ den tiden undrar jag om jag hade hunnit ta E-kortet??!!!)
NÀr vi nÀrmar oss Helsingborg blir vi osÀkra var vi ska. Ringer till Annicas pappa nÄgot för sent sÄ han hinner inte uppfatta att vi aldrig svÀngt av utan hamnar nu i Helsingborg med detta STORA ekipage (vi var ju rÀtt smÄ dÄ ÀndÄ). Annica blir sÄ dÀr "timid" man kunde vara mot sina pÀron och bara frÀser.............."Nu ser du genast till hur vi kommer ut hÀrifrÄn"!!! ha ha sÄ hÀr efterÄt undrar man att han inte bara slÀngde pÄ luren......??? Nej dÄ pappa Bernt lotsar oss lugnt och stilla per telefon ut ur Helsingborg och vidare mot KÄgeröd.
Brink tog fel
Jag trÀnade rÀtt ofta hos Carina Brink ett tag. En dag nÀr jag precis kommit fram och lastat av Man kommer Jan Brink uppkörande pÄ gÄrden. Stegar fram till mig och sÀger att den hÀr syns lÄng vÀg Àr efter Martini. Nej sÀger jag han Àr efter Maraton-Flamingo. JassÄ sÀger Jan, det var vÀrst vad han var lik Martini.

En annan rolig grej som hÀnde nÀr jag, Lars, Carina och hennes pojkvÀn skulle ut och kÀka i HÀssleholm:
Vi var rÀtt sena men gick in pÄ en resturang och satte oss. KÀnde oss lite dumma eftersom vi kom inasandes nÀstan vid stÀngningsdax, dÄ sÀger nÄgon av oss Carinor (minns ej vem, men carina som carina dÄ!!) -"Tur vi inte Àr ensamma hÀr i alla fall, det sitter ju flera till dÀr borta!! Plötsligt börjar vi gapskratta.....dÄ Àr det speglar pÄ vÀggarna som gör att det finns inga mer utan det Àr vi sjÀlva som syns i speglarna som Àr runt om i resturangen. Ja, Carina jag var ju ocksÄ blond pÄ den tiden sÄ nÄgon av oss fÄr skylla pÄ det..... ha ha ha.
Cherry gick ner sig i ett kärr
Ja det Àr nog inte konstigt jag idag har som policy att ta in hÀstarna innan det blir mörkt.
En kvÀll nÀr vi kallade pÄ hÀstarna kom alla utom Cherry..........??
DÄ hade hon (nÀr vet jag inte) hamnat utanför staketet mot skogen till och halkat ner i ett dike eller nÄgon sumphÄla. Vi hörde henne gnÀgga och körde ner med en traktor och dÄ lÄg hon dÀr sÄ nÀstan bara huvudet stack upp. BrandkÄren larmades och vi började försöka trixa med spÀndband i lyset av traktorns lyktor. Just nÀr brandbilen anlÀnde lyckades vi fÄ under banden och kunde hjÀlpa henne dra med hjÀlp av traktorn. Ja, mÄnga hemska timmar i mörkret slutade till slut lyckligt för lilla Cherry.
Dressyrryttaren hoppade grindar

Man som jag Àgde mellan 1992-1999 hade ju visats som hingst och dÀrför hoppats rÀtt mkt. Jag kÀnde mig rÀtt sÀker pÄ honom för han stannade aldrig. Till slut var jag sÄ övermodig att nÀr vi var ute och red och skulle igenom nÄgon kohage som vi kallar Paradiset (ligger i BrÀkentorp) sÄ hoppade vi över de trÀgrindar som fanns pÄ den tiden istÀllet för att hoppa av och öppna. (Lite lat har jag alltid varit sÄ dÄ blev det sÄ) Jag minns att de ÀndÄ var rÀtt höga och att de inte gick att riva var lite nervkittlande. PÄ nÄgot sÀtt sÄ har jag alltid gillat att utmana mig sjÀlv..........hÀrlig kÀnsla sen efterÄt nÀr vi landat vÀlbehÄllna pÄ andra sidan. Ehh...idag har man tantat till sig sÄ jag skulle nog inte göra om det.

Recept: Rida i ridhus trots du blivit mamma
Inte utan att man blir lite stolt sÄ hÀr efterÄt nÀr man lyckades Äka till ridhuset efter Anton kom till vÀrlden, Ensam.

Det var till att lasta in allt hemma i bilen och sist in med Man i transporten. VÀl uppe i ridhuset har jag för mig att proceduren gick till sÄ hÀr:

Lasta ut barnvagnen och placera barnet i den (Anton), Kör in vagnen i ridhuset och stÀll den i hörnet, gÄr dÀrefter ut och bÀr in sadel och annat tillbehör och hÀng pÄ ridhusvÀggen, GÄ sedan ut och lasta ut hÀsten (i detta fallet Man), Ta in hÀsten och sadla, DÀrefter rider du din hÀst och snackar med barnet lite i den ena hörnpasseringen. NÀr du ridit fÀrdigt gör du om samma procedur, nu bara i bakvÀnd ordning.

Ala..... sÄ har du lyckats rida pÄ förmiddagen och har tid med gubben och barnet sedan pÄ kvÀllen!!!

Ja det var tur att Anton var ett sÄ snÀllt barn, alla uppskattar nog inte dessa Àventyr kan jag tÀnka mig. Med nÀrmare eftertanke fick jag just klart för mig varför Anton kunde rida lÀtt pÄ 2 minuter nÀr han sedan började rida som 11 Äring.
Anton och Elina poserar en jul.
Dressyr tar hjälp av Western
Efter Man köpte jag en sĂ„Ă„ fin hingst e. Good Future. Han var endast 3 Ă„r, fux med blĂ€s och fyra höga strumpor. Inridningen var pĂ„börjad och jag skulle fortsĂ€tta........... Vilket blev en mindre rolig tid. Arisco som han hette var sĂ„dan att vissa dagar gick det rida honom hyfsat frĂ„nsett att han hade noll bjudning. Det tĂ€nkte man ju inte Ă€r ovanligt för en del unghĂ€star. Det som var mindre ovanligt (i de flesta fall som tur Ă€r) Ă€r att vissa gĂ„nger hann jag inte mer Ă€n sitt upp och det gick som "1000" nĂ„lar genom kroppen pĂ„ hĂ€sten som följdes av rodeobock, rakt upp i luften, fanns inte en chans att jag satt kvar. Efter nĂ„gra sĂ„dana luftfĂ€rder Ă„kte vi ivĂ€g för att kolla upp honom, det hittades inget fel. Jag beslöt ta hjĂ€lp........ DĂ„ tĂ€nkte jag mig att en seriös westernkille kunde hjĂ€lpa oss eftersom de har bra pedagogik och fĂ„r hĂ€starna orĂ€dda etc. Åkte sĂ„ till en kille som heter Tommy uppe i Skara. Arisco var dĂ€r ett par veckor och allt gick jĂ€ttebra.....inte en enda bock??? TvĂ„ dar innan jag skulle upp och hĂ€mta honom ringde Tommy. -"Nu förstĂ„r jag hur du menar han har bockat sĂ„ med mig med idag"
Jag Äkte med honom till vetrinÀrklinik i Mantorp och dÀr upptÀckte de att han hade artros i nacken. Det blev avlivning pÄ plats dÀr och jag fick fara hem med tomt slÀp och lipandes hela vÀgen hem. R.I.P Arisco.
Ankmamma
Har ni upplevt att rida ut i skogen med era barn i följe pÄ ponnysar? Gör det om ni fÄr chansen. Mina barn "fick" inte eller det blev inte att de frÄgade heller nÀr de var mindre för jag tyckte nog det rÀckte med att en red i familjen (med tanke pÄ kostnader). NÀr de sedan frÄgade efter för nÄgra Är sedan började vi lÄna ponny ett par sommrar först. Oh jag fÄr rysningar nÀr jag tÀnker pÄ den kÀnslan.................. Hur man travar först i ledet och vÀnder sig om ser sina barn komma efter pÄ led!!!  Ropar till dom -"GÄr det bra"? 
Nu förstÄr jag hur en ankmamma kÀnner sig .....
Här ska vi ut på en sådan tur, fast bara jag och Anton, den här bilden är tagen sommaren 2005
Hästarna som kunde prata

Just nu har vi tvÄ hÀrliga individer i vÄr Àgo. Det fick jag ytterligare en gÄng bevisat senast igÄr. NÀr jag skulle ta in hÀstarna (4 i stallet) sÄ gick jag först för att ta in Jeffe. Han stÄr bara ngr meter in i hagen och som alltid nÀr man ropar sÄ svarar han med en gnÀggning. Tar in de andra tvÄ stallkompisarnas hÀstar och har dÄ Digge, sist och minst kvar. Han stÄr lÀngst ner i hagen sÄ jag mÄste gÄ förbi honom och upp ca 50 m till inslÀppet. SÀger till honom, nÀr jag passerar honom utanför hagen              -"HallÄ snygging" och fÄr ett litet gnÀgg till svar. DÄ blir man varm i hjÀrtat!!

Ridskoletiden-Ljungby Ridklubb
Det finns en del hÀstar man behÄllt i sitt hjÀrta frÄn den tiden man var liten och red pÄ Ridskolan.  KÀnner ni igen nÄgon? Skriv i gÀstboken och berÀtta!! Börjar med att nÀmna alla namn jag minns Ludo, Chester, Suprime, Columbo, Champion, Cirrus, Picasso, Lady, Bello, Pinto, Martina, Matilda. Lite kul Àr att Tina har en Cirrus pÄ ridskolan idag som ser ut som den Cirrus som fanns nÀr jag var liten, för mÄÄÄÄÄÄÄnga Är sedan, samma fÀrg fast lite större bara.  Mina absoluta favoriter frÄn den tiden var Ludo och Bello. Ludo var en stor hÀst och Bello en ponny. Kommer ihÄg nÀr jag och Vicky hyrde Bello och Pinto, vilken lycka. Sedan minns jag mest Columbo frÄn en lektion: Han var nÀmligen vÀldigt skumpig och vi skulle rida utan stigbyglar. Efter ett tag hade jag ingen ork kvar i kroppen men vÄgade inte sÀga till ridlÀraren utan jag kÀmpade vidare i nedsittning trav utan stigbyglar. Men sen gick det inte lÀngre....... Jag började sakta glida pÄ sidan en cemtimeter i taget tills plötsligt........duns , jag trillade i backen. Picasso var en vacker svart hÀst som var allas fara att fÄ, han var lite het och sprallig. RidlÀrare jag hade frÄn den tiden var, Lena Persson, Chris Kringstad, Maria Berg, Kajlin Lindh. NÄgon mer som minns den hÀr tiden? 
Lagtävlan 80-90 talet
En liten hÀlsning till mina fd lagkamrater som var med pÄ den gamla goda tiden. Anna-Lena Engblom pÄ Sunny Beach Boy, Jessica Jonsson pÄ Sunny Girl, Karin Fritzell pÄ Jarko, Jag pÄ Silverlea HoneyComb har jag glömt nÄgon? Det var roliga tider och lag Àr nÄgot speciellt att rida. Sedan har jag ridit lag pÄ stor hÀst och det kunde vÀxla lite vilka vi var men bla var det jag pÄ Man, Thomas Jonsson pÄ Zorro, Tina Andersson pÄ Diego.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
BokstÀver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.11 | 10:02

Nr 5. Svart häst. Johanna Johansson 0768182036

...
28.11 | 09:54

Bästa bilden 😊

...
26.11 | 21:36

Nr. 1 Åsna på tur. Håkan Åhman 072-7144155

...
26.11 | 15:08

Härlig bild

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det Àr enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS